Ο υφυπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ Ροντ Ρόζενσταϊν τόνισε σήμερα σε ακρόασή του στο αμερικανικό Κογκρέσο ότι ο ειδικός εισαγγελέας ο οποίος ερευνά την πιθανή ανάμιξη της Ρωσίας στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016 και την ενδεχόμενη συνεργασία της εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ με τη Μόσχα θα έχει την "πλήρη ανεξαρτησία" που χρειάζεται.

"Ο (πρώην) διευθυντής (του FBI Ρόμπερτ) Μίλερ θα έχει τον πλήρη βαθμό ανεξαρτησίας που χρειάζεται για να διεξαγάγει την έρευνα όπως αρμόζει", τόνισε ο Ρόζενσταϊν μιλώντας σε μια υποεπιτροπή της Γερουσίας.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Ρόζενσταϊν, ο μοναδικός αξιωματούχος στο αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης ο οποίος έχει δικαιοδοσία να καθαιρέσει τον Μίλερ, με δεδομένο ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς έχει αυτοεξαιρεθεί από την έρευνα λόγω πιθανής σύγκρουσης συμφερόντων, τόνισε πως δεν βλέπει κανένα στοιχείο ούτε κάποια εύλογη αιτία να διακόψει την έρευνα του ειδικού εισαγγελέα, ενώ πρόσθεσε ότι εάν δεν του παρουσιάζονταν στοιχεία ή εύλογα αίτια, δεν θα εκτελούσε μια θεωρητική εντολή να τον καθαιρέσει.

Στο μεταξύ, ένας φίλος του πρώην διευθυντή του FBI Τζέιμς Κόμεϊ γνωστοποίησε σήμερα ότι παραδίδει τα έγγραφα στα οποία ο Κόμεϊ κατέγραψε τις συνομιλίες του με τον πρόεδρο Τραμπ στο Ομοσπονδιακό Γραφείο Έρευνας, μεταδίδει το MSNBC.

Το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο μετέδωσε ότι ο Ντάνιελ Ρίτσμαν, φίλος του Κόμεϊ και καθηγητής νομικής στο Κολούμπια, επιβεβαίωσε πως "παραδίδει στο FBI όποια έγγραφα του Κόμεϊ έχει στην κατοχή του".

Ο Κόμεϊ, ο οποίος καθαιρέθηκε από τη θέση του διευθυντή του FBI τον περασμένο μήνα, είπε στην κατάθεσή του ενώπιον μιας επιτροπής της Γερουσίας την περασμένη εβδομάδα πως έδωσε ένα μνημόνιο στο οποίο αναφερόταν λεπτομερώς στις συζητήσεις του με τον Τραμπ σε έναν στενό του φίλο και του ζήτησε να μεταφέρει σε έναν δημοσιογράφο το περιεχόμενό του.

Σύμφωνα με όσα φέρεται να είπε ο Ρίτσμαν στο MSNBC, ο ειδικός εισαγγελέας Μίλερ βρίσκεται σε επαφή με την Επιτροπή Δικαιοσύνης της Γερουσίας και συζητά το πώς θα μπορούσε να αποκτήσει πρόσβαση στα έγγραφα του Κόμεϊ.