Έτοιμος να διαπραγματευθεί εποικοδομητικά με την Ελλάδα με σκοπό την εξεύρεση μίας λύσης στο ονοματολογικό εμφανίζεται ο νέος υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων, Νίκολα Ντιμιτρόφ.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στo "Bήμα" ενόψει της αυριανής επίσκεψής του στην Αθήνα και της συνάντησής του με τον Νίκο Κοτζιά εκτιμά ότι η παραμονή της χώρας του εκτός ευρωατλαντικών θεσμών συνέβαλε στην κρίση δημοκρατίας που βίωσαν τα Σκόπια και την οποία σκοπεύει να υπερβεί η νέα μεταρρυθμιστική κυβέρνηση υπό τον Πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ.

"Η διαμάχη για την ονομασία κρατάει πολλά χρόνια. Αν και επί της ουσίας διμερής, οι επιπτώσεις της μη επίλυσης μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την περιφερειακή σταθερότητα" σημειώνει ο κ. Ντιμιτρόφ. Και προσθέτει: "Η "Δημοκρατία της Μακεδονίας" έμεινε επί μεγάλο διάστημα στο κενό, παραμένοντας στην αίθουσα αναμονής με τις πόρτες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ κλειδωμένες εξαιτίας του πολιτικού αποκλεισμού που είχε επιβληθεί, σε αντίθεση με την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης. Αυτό, με τη σειρά του, άνοιξε τον δρόμο για μία κρίση δημοκρατίας στη χώρα".

Ο σκοπιανός υπουργός Εξωτερικών θα έλθει στην Αθήνα μετά από τις Βρυξέλλες, όπου βρέθηκε τη Δευτέρα για συνομιλίες με κορυφαίους αξιωματούχους της ΕΕ και του ΝΑΤΟ στο πλαίσιο της επίσκεψης που πραγματοποίησε ο νέος Πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ.

"Για την Ελληνική Δημοκρατία, το ερώτημα είναι: τι είδους γείτονα θέλετε να έχετε; Για τη "Δημοκρατία της Μακεδονίας", το ερώτημα είναι: τι είδους γείτονας θέλουμε να είμαστε;" τονίζει χαρακτηριστικά. Σημειώνει δε ότι "όσο συντομότερα προσκληθεί η χώρα μας να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ, τόσο καλύτερες θα είναι οι προοπτικές της Ελλάδος να έχει αυτό το κράτος ως γείτονα. Είμαι όμως αισιόδοξος ότι ίσως λάβουμε σύντομα και ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, έπειτα από τόσες θετικές συστάσεις που έχει κάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή".