Για παρερμηνεία της έρευνάς τους από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, κάνουν λόγο αξιωματούχοι του διάσημου Τεχνολογικού Ινστιτούτου Μασαχουσέτης (MIT), όταν την επικαλέστηκε χθες Πέμπτη για να δικαιολογήσει την απόφασή του να αποσύρει τις ΗΠΑ από την Συμφωνία του Παρισιού.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στη διάρκεια ομιλίας του από τον Λευκό Οίκο ο αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε την απόφασή του να αποσύρει την χώρα από την ιστορική συμφωνία για το κλίμα, εν μέρει επειδή δεν θα μειώσει την παγκόσμια θερμοκρασία τόσο γρήγορα ώστε να έχει σημαντικό αντίκτυπο.

«Ακόμη κι αν εφαρμοζόταν πλήρως η Συμφωνία του Παρισιού με πλήρη συμμόρφωση απ? όλες τις χώρες, υπολογίζεται ότι μέχρι το 2100 η παγκόσμια θερμοκρασία θα μειωνόταν κατά μόλις δύο δέκατα του ενός βαθμού Κελσίου. Πολύ, πολύ μικρό ποσοστό», είπε.

Ο ισχυρισμός αυτός αποδόθηκε σε έρευνα που διεξήγαγε το MIT, σύμφωνα με έγγραφα του Λευκού Οίκου, που είδε το Reuters. Το ΜΙΤ είχε δημοσιεύσει τον Απρίλιο του 2016 μια έρευνα με τον τίτλο: «Πόση διαφορά θα κάνει η Συμφωνία του Παρισιού;», η οποία δείχνει ότι εάν οι χώρες τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους, η άνοδος της θερμοκρασίας παγκοσμίως θα επιβραδυνθεί κατά 0,6 έως 1,1 βαθμό Κελσίου μέχρι το 2100.

«Ασφαλώς και δεν υποστηρίζουμε την αποχώρηση των ΗΠΑ από την Συμφωνία του Παρισιού», είπε ο Έργουαν Μονιέρ, ο επικεφαλής του προγράμματος κι ένας εκ των συντακτών της έκθεσης.