Ο Ντόναλντ Τραμπ επιχείρησε σε ξεχωριστές, προσωπικές συνομιλίες, να εξηγήσει στους ηγέτες των μεγάλων χωρών την απόφασή του να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή.

Ο Αμερικανός πρόεδρος τηλεφώνησε στην καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, τον πρωθυπουργό του Καναδά Τζάστιν Τριντό και την πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι, διαβεβαιώνοντάς τους ότι «η Αμερική παραμένει δεσμευμένη στην υπερατλαντική συμμαχία και στις εντατικές προσπάθειες προστασίας του περιβάλλοντος».

Νωρίτερα, σε κοινή δήλωσή τους οι Γαλλία, Γερμανία και Ιταλία εξέφρασαν την λύπη τους για την αμερικανική απόφαση, σημειώνοντας ότι η συνθήκη του Παρισιού προσφέρει «σημαντικές οικονομικές ευκαιρίες για ευημερία και ανάπτυξη και πως δεν μπορεί να τεθεί σε επαναδιαπραγμάτευση».

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν απέκλεισε κατηγορηματικά οποιαδήποτε επαναδιαπραγμάτευση της Συμφωνίας του Παρισιού και πρόσθεσε ότι η απόφαση του Τραμπ θα αποβεί ζημιογόνος για τα αμερικανικά συμφέροντα.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι εξέφρασε την απογοήτευσή της για την απόφαση Τραμπ, ενώ αντίδραση υπήρξε και από τον διευθύνοντα σύμβουλο της διεθνούς τράπεζας επενδύσεων Goldman Sachs, Λόιντ Μπλάνκφεϊν, ο οποίος έγραψε στο Twitter: «Η σημερινή απόφαση αποτελεί πλήγμα για το περιβάλλον και για την ηγετική θέση των ΗΠΑ στον κόσμο».