Σε λάθος του χειριστή πιθανολογείται πως οφείλεται η συντριβή του ρωσικού στρατιωτικού αεροσκάφους τον περασμένο Δεκέμβριο στη Μαύρη Θάλασσα, που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 92 άνθρωποι, σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας, που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας. Το συμπέρασμα αυτό επιβεβαιώνει τις πρώτες υποψίες που είχαν διατυπώσει οι ειδικοί ερευνητές, οι οποίες τις πρώτες ημέρες μετά το δυστύχημα μιλούσαν για λάθος του πιλότου.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στο πλαίσιο των ερευνών τους πάντως εξέτασαν και απέκλεισαν το ενδεχόμενο να παρουσιάστηκε τεχνικό πρόβλημα ή να ήταν κακής ποιότητας η κηροζίνη του αεροσκάφους.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Kommersant, ο κυβερνήτης Ρομάν Βολκόφ επέδειξε συμπεριφορά «όχι απλώς παράξενη αλλά αυτοκτονική», έλαβε «χαοτικές» αποφάσεις και αγνόησε τις ενδείξεις των οργάνων πτήσης.

Κατά το ίδιο δημοσίευμα, μετά από την απογείωση ο πιλότος έκανε μια σειρά από λάθη, όπως το να κλείσει πολύ νωρίς τα πτερύγια άνωσης.

Εβδομήντα δευτερόλεπτα μετά την απογείωση «το αεροπλάνο και όλοι οι επιβάτες του ήταν καταδικασμένοι: πετούσαν σε ύψος μόλις 90 μέτρων πάνω από τη θάλασσα και ακόμη και ένας πολύ έμπειρος πιλότος δεν θα μπορούσε να τους σώσει», γράφει η εφημερίδα.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δεν θέλησε να σχολιάσει τα συμπεράσματα της έρευνας.