Την οδηγία της Κομισιόν, που θα επιτρέψει στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επιβάλουν μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ στα ηλεκτρονικά βιβλία. ενέκρινε σήμερα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, με αυτήν την απόφαση ευθυγραμμίζεται ο συντελεστής των e-books, με τον ΦΠΑ που επιβάλλεται στα έντυπα μέσα.

«Ο τρόπος με τον οποίον διαβάζουμε έχει αλλάξει πολύ τα τελευταία χρόνια.

Δεν έχει πλέον κανένα νόημα να εφαρμόζουμε διπλά πρότυπα με τα οποία μία ηλεκτρονική εφημερίδα φορολογείται υψηλότερα από μία έντυπη που αγοράζουμε σε ένα κατάστημα.

Η νέα οδηγία θα δώσει στα κράτη μέλη τη δυνατότητα να ευθυγραμμίσουν τον ΦΠΑ που αφορά το ψηφιακό περιεχόμενο με αυτόν που αφορά τα έντυπα μέσα», δήλωσε ο εισηγητής, ο Βελγος ευρωβουλευτής Τομ Βαντενκεντελάερε.

Επί του παρόντος, γράφει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, τα κράτη μέλη της ΕΕ υποχρεούνται να επιβάλλουν στα ηλεκτρονικά βιβλία φόρο προστιθέμενης αξίας τουλάχιστον 15%.

Αντιθέτως, για τα έντυπα βιβλία, εφημερίδες και περιοδικά επιτρέπεται να χρεώνουν μειωμένους συντελεστές τουλάχιστον 5%, και σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και μηδενικούς.