Σαφές μήνυμα στην Ευρωζώνη αναφορικά με τη στάση της έστειλε ο ο αρμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί, προειδοποιώντας την πως «αν η Ευρωζώνη δεν μειώσει τις αποκλίσεις της, θα υπάρξει λαϊκή εξέγερση».

Σύμφωνα με τον κ. Μοσκοβισί, ο οποίος μίλησε στη βελγικη εφημεριδα L' Echo, αν διατηρηθεί το status quo, η Ευρωζώνη απειλείται άμεσα. Όπως σημειώνει, στην ουσία δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική από την εξέλιξη της Ευρωζώνης, μιας και ο λαϊκισμός, που -οπως αναφερει- καραδοκεί, «μπορεί να έχασε κάποιες μάχες, αλλά όχι τον πόλεμο».

Υπογραμμίζει επίσης ότι είναι απαραίτητο όσοι εμφανίζουν ελλείμματα να τα εξαλείψουν και όσοι έχουν πλεονάσματα να τα χρησιμοποιούν για το κοινό όφελος, μέσω μίας επενδυτικής προσπάθειας, ενώ χαρακτηρίζει απειλή τις αποκλίσεις.

Παράλληλα εκφράζει την άποψη ότι όλα τα μέλη της Ευρωζώνης γνωρίζουν ότι είναι ανάγκη να γίνουν βήματα προς τα εμπρός, παρόλο που κάνει σαφές ότι τα «ασφαλή ενεργητικά», στα οποία αναφέρθηκε έγγραφο της Επιτροπής, δεν θα πρέπει να συγχέονται με τα ευρωομόλογα, όσο κι αν μπορεί να θεωρηθούν ενδεχομένως ένα πρώτο βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση.

Επιπλέον, υπεραμύνεται της θέσης της Κομισιόν για έναν κοινό προϋπολογισμό και κατ' επέκταση έναν υπουργό Οικονομικών της Ευρωζώνης, προσθέτοντας ότι αυτό που είναι επίσης αναγκαίο είναι η άσκηση δημοκρατικού ελέγχου από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.