Παρά το γεγονός ότι η κατάσταση στη Συρία είναι εξαιρετικά δύσκολη με τις συγκρούσεις να μαίνονται, η χώρα απέκτησε το πρώτο της; νοσοκομείο που λειτουργεί αξιοποιώντας την ηλιακή ενέργεια. Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί πως οι περισσότερες εγκαταστάσεις παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας έχει βομβαρδιστεί ή καταστραφεί μετά από έξι χρόνια πολέμου.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το νοσοκομείο, το οποίο βρίσκεται σε περιοχή υπό τον έλεγχο των δυνάμεων των ανταρτών, στα βόρεια της χώρας, θα έχει αδιάλειπτη παροχή ηλεκτρικού ρεύματος έπειτα από την εγκατάσταση ηλιακών συλλεκτών, με τους υπεύθυνους του έργου να ελπίζουν ότι η πρακτική μπορεί να επεκταθεί και σε άλλα νοσοκομεία της χώρας.

Οι ζημιές που έχει υποστεί το ηλεκτρικό δίκτυο της χώρας προκαλούν συχνές διακοπές ηλεκτροδότησης σε νοσοκομεία, οι οποίες μπορεί να αποδειχθούν μοιραίες για τους νοσηλευόμενους.

«Όταν άκουσα την ιδέα για πρώτη φορά, το 2014, σκέφτηκα ότι αυτοί οι άνθρωποι είναι τρελοί, ζουν υπό καθημερινούς βομβαρδισμούς και μιλούν περί ανανεώσιμων πηγών ενέργειας», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο διευθυντής του ελβετικού τμήματος της Ένωσης Οργανώσεων Παροχής Βοήθειας και Ιατρικής Φροντίδας (UOSSM), Σαντί Αλχαχαντέχ.

«Αλλά (...) αυτό επιτρέπει σε όλες τις ευαίσθητες υπηρεσίες του νοσοκομείου να συνεχίσουν την λειτουργία τους αν σημειωθεί κάποιος βομβαρδισμός κοντά στο νοσοκομείο ή υπάρξουν διακοπές της ηλεκτροδότησης», πρόσθεσε.

Η UOSSM εξέφρασε την ελπίδα ότι η δημιουργία του πρώτου νοσοκομείου στη Συρία που λειτουργεί με ηλιακή ενέργεια θα σώσει ανθρώπινες ζωές.

«Το να βρίσκονται αυτά τα νοσοκομεία σε λειτουργία είναι ζήτημα ζωής και θανάτου για πολλούς ανθρώπους στην χώρα», τόνισε ο Τάρεκ Μακντίσι, υπεύθυνος σχεδιασμού της UOSSM σε τηλεφωνική συνέντευξη που παραχώρησε στο Thomson Reuters Foundation, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Το νοσοκομείο - το όνομα και η τοποθεσία του οποίου δεν γνωστοποιήθηκαν για λόγους ασφαλείας - θα λειτουργεί με συνδυασμό ηλεκτρικής ενέργειας από ντιζελογεννήτριες και 480 φωτοβολταϊκών πάνελ, η εγκατάσταση των οποίων ξεκίνησε τον Δεκέμβριο και βρίσκονται κοντά στο νοσοκομείο.