Αντίθετες με το ενδεχόμενο η επόμενη Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ για το 2018 να διεξαχθεί στην Κωνσταντινούπολη είναι η Γερμανία και άλλες 17 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας "Die Welt". Εναλλακτικά, προτείνουν ως πόλη διεξαγωγής τις Βρυξέλλες, με την απόφαση να λαμβάνεται τον Ιούνιο.

«Δεν θέλουμε να αναβαθμίσουμε την Τουρκία διεθνώς και να δημιουργήσουμε την εντύπωση ότι το ΝΑΤΟ υποστηρίζει την εσωτερική πολιτική της Τουρκίας» έλεγαν διπλωματικές πηγές του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ που τάσσονται υπέρ της εναλλακτικής λύσης των Βρυξελλών συγκαταλέγονται, εκτός από τη Γερμανία, η Γαλλία, η Ολλανδία και η Δανία, από δε τις μη ευρωπαϊκές ο Καναδάς.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, πρόκειται για μια περαιτέρω κλιμάκωση της κρίσης των σχέσεων με την Άγκυρα και ένα πολιτικό χτύπημα για τον Ερντογάν, ο οποίος ήθελε να αναβαθμίσει με την σύνοδο τη χώρα του. Υπενθμίζεται ότι οι σχέσεις μεταξύ Γερμανίας και Τουρκίας είναι τεταμένες και πάλι αυτόν τον καιρό, λόγω της άρνησης της Άγκυρας να επιτρέψει σε Γερμανούς βουλευτές να επισκεφτούν την βάση του Ιντσιρλίκ.