Στην ομιλία του με αφορμή την 564η επέτειο της άλωσης της Πόλης ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε ότι «η άλωση της Κωνσταντινούπολης είναι μία νίκη - παράδειγμα για όλη την ανθρωπότητα».

Παράλληλλα, ο ίδιος πρόσθεσε ότι «δίνουμε αγώνα ώστε να υπηρετούμε αυτή την ένδοξη πόλη με την ίδια πίστη, αποφασιστικότητα και θέληση, που άνοιξε πριν από 564 χρόνια τις πόρτες της Κωνσταντινούπολης, αλλά και να προστατεύουμε συνεχώς τις παρακαταθήκες της Άλωσης».

Ο Ερντογάν χαρακτήρισε επίσης την Κωνσταντινούπολη «βιτρίνα» της Τουρκίας λέγοντας πως η πόλη αποτελεί μια μικρή «περίληψη» για τους ανθρώπους και την κοινωνία της Τουρκίας, σημειώνοντας πως κάποιος μπορεί να αποκαλέσει την Τουρκία «Κωνσταντινούπολη» και το αντίστροφο.

Ακόμη, αναφέρθηκε στην νίκη της Φενέρμπαχτσε στο Fiinal 4 της Euroleague, καθώς και στην κατάκτηση για 15 η φορά του ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος της χώρας από την Μπεσίκτας.

«Η Μπεσίκτας κατέκτησε το πρωτάθλημα της Super Lig. Την συγχαίρω, καθώς επίσης συγχαίρω και την Φερένμπαχτσε για την κατάκτηση του Final 4», σημείωσε ο Ερντογάν.

Σημειώνεται ότι η αναπαράσταση της Άλωσης της Πόλης έγινε και φέτος σε ειδική πλατφόρμα που στήθηκε στον Κεράτιο Κόλπο στην περιοχή του Φέτιχ με πολλά πυροτεχνήματα και ζητωκραυγές από το πλήθος.