Να επικεντρώσουν τις προσπάθειές τους σε τρία κομβικά για τον κόσμο θέματα ζήτησε κατά την πρώτη του ομιλία από το βήμα της Σύσκεψης του ΝΑΤΟ ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, εστιάζοντας στη διεθνή τρομοκρατία, στις διαστάσεις που έχει λάβει το μεταναστευτικό και στις απειλές κυρίως από τη Ρωσία.

Ο Τραμπ συμμετείχε για πρώτη φορά σε σύσκεψη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας και εκτός του βασικού στόχου του, δηλαδή την άνοδο των αμυντικών δαπανών από τα κράτη-μέλη, ζήτησε από τους συμμάχους να επικεντρώσουν στα τριά προαναφερθέντα ζητήματα, τα οποία θεωρεί ότι μπορούν να καθορίσουν τις παγκόσμιες εξελίξεις.

«Το ΝΑΤΟ πρέπει να επικεντρώσει στο μέλλον στην τρομοκρατία, το μεταναστευτικό και τις απειλές, όπως λόγου χάρη από τη Ρωσία και τα ανατολικά και νότια σύνορα της Συμμαχίας», τόνισε αρχικά ο Αμερικανός πρόεδρος.

Αναφερόμενος στα οικονομικά, ο Αμερικανός πρόεδρος χρησιμοποίησε μία έκφραση της πιάτσας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι... «πολλά μέλη του ΝΑΤΟ πρέπει να πληρώσουν» για την παρουσία τους στις Βρυξέλλες, τονίζοντας πως τα 23 από τα 28 μέλη της Συμμαχίας δεν καλύπτουν τις υποχρεώσεις τους, δηλαδή να δαπανούν το 2% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος τους (ΑΕΠ).

«Θα το πω εντελώς ευθέως... Τα 23 από τα 28 μέλη πρέπει να πληρώσουν για την άμυνά τους», τόνισε χαρακτηριστικά ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος είχε δείξει από χθες κιόλας τις προθέσεις του, δηλώνοντας κατά την άφιξή του στις Βρυξέλλες, ότι «όλα τα μέλη πρέπει να συμμετέχουν στα βάρη» και να καλύπτουν τις υποχρεώσεις τους.

Πηγή: protothema.gr