Την πρόταση η ελληνοκυπριακή και η τουρκοκυπριακή πλευρά να παραμείνουν στη Γενεύη για διαβουλεύσεις «για όσο χρειαστεί, προκειμένου να πετύχουμε ακόμη και συνολική επίλυση του Κυπριακού», κατέθεσε ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης.

Σε δήλωσή του και απευθυνόμενος προς τις πολιτικές δυνάμεις, σύμφωνα με την naftemporiki.gr, ανέφερε ότι τα προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει η Κυπριακή Δημοκρατία είναι πάνω από σκοπιμότητες και προσωπικές επιδιώξεις.

Στόχος του, όπως είπε, είναι η αποκατάσταση της αλήθειας για μια πρόταση, η υιοθέτηση της οποίας θα δημιουργήσει τις προοπτικές για θετικό αποτέλεσμα.

Ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε ότι πρότεινε την άμεση μετάβαση στη Γενεύη και προκειμένου να έχει απτά αποτελέσματα:
να συνέλθει η διάσκεψη για την Κύπρο προς ολοκλήρωση και κατάληξη της συζήτησης στο Κεφάλαιο της Ασφάλειας και Εγγυήσεων.
εάν και εφόσον υπάρξει κατάληξη, να προχωρήσουμε αμέσως στη συζήτηση και επίλυση του εδαφικού.
εν συνεχεία παραμονή στη Γενεύη για όσο χρειαστεί, προκειμένου να πετύχουμε όχι μόνο ουσιαστική πρόοδο, άλλα ακόμη και συνολική επίλυση του Κυπριακού.

Ο κ. Αναστασιάδης εισηγήθηκε την καταγραφή:

των συγκλίσεων,

των εκκρεμοτήτων,

των ουσιωδών διαφωνιών ανάμεσα στις δύο πλευρές.
Δήλωσε επίσης αποφασισμένος να επιμείνει στον διάλογο «για μια λύση που θα τερματίζει οριστικά την απαράδεκτη επικρατούσα κατάσταση».