Σε αδιέξοδο έχουν περιέλθει οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού στην Ολλανδία, έπειτα από τις προσπάθειες για συμφωνία μεταξύ του Κόμματος των Φιλελευθέρων (VVD) του απερχόμενου πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε, που επικράτησε των αντιπάλων του εξασφαλίζοντας 33 έδρες, και άλλων τριών κομμάτων.

Σε αυτές τις διαπραγματεύσεις συμμετείχε το κόμμα των Πρασίνων GroenLinks, γράφει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το οποίο υπό την ηγεσία του νεαρού Γέσε Κλάφερ κατάφερε να αυξήσει τον αριθμό των εδρών από 4 σε 14. Οι αναλυτές εξέφρασαν αμφιβολίες ότι θα προχωρήσει σε συμβιβασμούς.

Με το VVD, οι Χριστιανοδημοκράτες του CDA (19 έδρες) και οι προοδευτικοί του D66 (επίσης 19 έδρες) αναζητούν ένα τέταρτο κι ενδεχομένως ένα πέμπτο κόμμα για να συγκεντρώσουν την απόλυτη πλειοψηφία στη κάτω Βουλή, που μετρά 150 έδρες.

«Δεν υπάρχει παρά μόνο μία πιθανή πλειοψηφία στο τραπέζι, που δεν έχει απορριφθεί από ένα ή περισσότερα κόμματα» δήλωσε η Εντίτ Σίπερς, η πολιτική αξιωματούχος που επιβλέπει τις διαπραγματεύσεις στο κρατικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο NOS.

«Κι αυτή η εκδοχή είναι (ένας συνασπισμός μεταξύ των) VVD, CDA, D66, Χριστιανικής Ένωσης» (CU), εξήγησε η ίδια έπειτα από τις πολύωρες συναντήσεις και συνομιλίες που είχε με τους ηγέτες διαφορετικών κομμάτων.

Όμως οι διαφορές αριστεράς - δεξιάς είναι βαθιές στα μεγάλα πολιτικά ζητήματα, όπως η μετανάστευση και το κλίμα. Και ένας συνασπισμός με το CU θα ήταν «πολύ συντηρητικός» στα μάτια του προοδευτικού D66, γράφει η εφημερίδα AD.

Αύριο Τρίτη οι ηγέτες του D66, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, Αλεξάντερ Πέστολντ και του CU, Χέερτ Γιαν Σέγκερς αναμένεται να παρουσιάσουν στα κόμματά τους τον συνασπισμό που προτείνει η Σίπερς, η απερχόμενη υπουργός Υγείας, που έχει αναλάβει να οδηγήσει σε αίσια έκβαση τις διαβουλεύσεις.

Εφόσον και τα δύο κόμματα δώσουν το πράσινο φως, η Σίπερς αναμένεται να προχωρήσει σε «διερευνητικές συνομιλίες» μεταξύ των τεσσάρων κομμάτων.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Μαρκ Ρούτε έχει δεσμευτεί από την πλευρά του να μην συνεργαστεί με τον Χέερτ Βίλντερς ακόμα κι αν το αντιευρωπαϊκό κι αντιισλαμικό κόμμα του κατέλαβε τη δεύτερη θέση στις βουλευτικές εκλογές συγκεντρώνοντας 20 έδρες.

Το 2012 χρειάστηκε να περάσουν 54 ημέρες προκειμένου ο Μαρκ Ρούτε να καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού.

Το ρεκόρ όλων των εποχών, ήτοι 208 ημέρες διαβουλεύσεων, καταγράφηκε το 1977.