Αλβανία: Ορίστηκε η ημερομηνία των βουλευτικών εκλογών

|
ΤΑΚΗΣ ΤΣΟΥΚΑΛΕΛΗΣ

Ορίστηκε τελικά η ημερομηνία διεξαγωγής των βουλευτικών εκλογών στην Αλβανία, σύμφωνα με διάταγμα που υπέγραψε ο Αλβανός πρόεδρος Μπουγιάρ Νισιάνι. Ειδικότερα και σύμφωνα με το διάταγμα, η ημερομηνία των εκλογών είναι η 25η Ιουνίου.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, είχε προηγηθεί συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης για μετάθεση της αρχικά ορισθείσας ημερομηνίας (18 Ιουνίου), λόγω διαφωνιών για τον χαρακτήρα της κυβέρνησης που θα διενεργήσει τις εκλογές.

Ο ρόλος της κυβέρνησης θα είναι υπηρεσιακός, με μοναδικό στόχο τη διεξαγωγή των εκλογών. Οι δυο πλευρές έχουν συμφωνήσει στα ονόματα των υπουργών που θα οριστούν (Εσωτερικών, Δικαιοσύνης, Οικονομικών κ.ά) και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, που θα προέρχεται από το Δημοκρατικό Κόμμα της αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, επειδή έχουν εκπνεύσει οι προθεσμίες για τη συγκρότηση εκλογικών συνασπισμών, τα κόμματα θα κατέβουν στις εκλογές αυτόνομα, με τα μικρότερα εξ αυτών -ανάμεσα τους και δύο της ελληνικής μειονότητας- να απειλούνται με κοινοβουλευτικό αφανισμό.

Σε διαφορετική περίπτωση τα δυο μεγάλα μεγάλα κόμματα ίσως δεχθούν να τοποθετήσουν υποψήφιους των μικρών κομμάτων σε εκλόγιμες θέσεις των ψηφοδελτίων τους. Ήδη, το Δημοκρατικό Κόμμα κάλεσε τους μικρότερους κομματικούς συμμάχους του -μεταξύ αυτών και το ΚΕΑΔ που υποστηρίζεται από την ελληνική μειονοτική οργάνωση ΟΜΟΝΟΙΑ- να προτείνουν υποψηφίους για να τους εντάξει στις λίστες του.

Ακολουθήστε το Thestival στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.