Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Πάολο Τζεντιλόνι εξέφρασαν απόψε στο Παρίσι την βούλησή τους να εργασθούν από κοινού για την επανεκκίνηση της Ευρώπης, με τον γάλλο πρόεδρο να τάσσεται υπέρ μίας «κοινής δημοσιονομικής δυναμικής» και τον φιλοξενούμενό του υπέρ «μίας οικονομικής και τραπεζικής ένωσης». Το γαλλο-ιταλικό δείπνο εργασίας πραγματοποιήθηκε λίγες ημέρες πριν από την σύνοδο κορυφής της Ομάδας των 7 στην Ταορμίνα της Σικελίας στις 27 και 27 Μαΐου.

Η πρόσφατη εκλογή του Εμανουέλ Μακρόν δημιουργεί «μία ελπίδα και μία πίστη στην Ευρώπη», δήλωσε ο Πάολο Τζεντιλόνι στο πλευρό του γάλλου προέδρου πριν από το δείπνο εργασίας στο Μέγαρο των Ηλυσίων.

Κάνοντας λόγο για μία ισχυρότερη και περισσότερο κοντά στους πολίτες Ευρώπη, ο ιταλός πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η Ιταλία και η Γαλλία «τόσο κοντινές και τόσο φίλες χώρες» μπορούν να συνεχίσουν να εργάζονται από κοινού.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας εξέφρασε την πρόθεση να εργασθεί για μία «πραγματική επανεκκίνηση των ευρωπαϊκών μας προοπτικών».

Ως προς την προσφυγική κρίση, ο Εμανουέλ Μακρόν επεσήμανε τις προκλήσεις που η Ιταλία αναγκάσθηκε να αντιμετωπίσει στον τομέα αυτόν αναγνωρίζοντας ότι η Ευρώπη «δεν άκουσε εγκαίρως τις προειδοποιήσεις της».