Οι χώρες της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ είναι πολύ κοντά στην επίτευξη ενός συμβιβασμού, που θα ανοίξει το δρόμο για μία παγκόσμια συμφωνία που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να επιστρέψει στις διεθνείς χρηματαγορές το 2018 με τη λήξη του προγράμματος υποστήριξης, αναφέρει τηλεγράφημα του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων AFP.

Το τηλεγράφημα επικαλείται πηγές με γνώση της πορείας της διαπραγμάτευσης. Στο ίδιο τηλεγράφημα υπογραμμίζεται η έκκληση της ελληνικής πλευράς για συμφωνία μεταξύ των δανειστών για το χρέος προτάσσοντας τη σημερινή δήλωση του Ευκλείδη Τσακαλώτου στο ΑΠΕ ΜΠΕ.

Ο υπ. Οικονομικών επισημαίνει μεταξύ άλλων: «η χώρα μας με την ψήφιση των μέτρων- αντιμέτρων από την ελληνική Βουλή ανταποκρίθηκε πλήρως και εγκαίρως στις υποχρεώσεις της. Άλλοθι για άλλη καθυστέρηση στο θέμα της ρύθμισης του χρέους δεν υπάρχει. Οι αποφάσεις πλέον είναι στα χέρια των θεσμών για μία καλή και οριστική λύση, ούτως ώστε στη συνέχεια να ανοίξει ο δρόμος για την ένταξη μας στο QE και να επιχειρήσουμε την έξοδο στις αγορές. Είμαι αισιόδοξος ότι αυτό μπορεί να γίνει και ο δρόμος να ανοίξει από αύριο κιόλας στη σύνοδο του Eurogroup». Όπως σημειώνει πάντως και το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων η έκκληση Τσακαλώτου βρίσκει την αντίσταση από τη Γερμανία λίγο πριν τις εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Ωστόσο όπως αναφέρουν πηγές του πρακτορείου Ευρωπαίοι και ΔΝΤ είναι πολύ κοντά στην επίτευξη ενός συμβιβασμού. Ήδη από την περασμένη εβδομάδα πληροφορίες ανέφεραν ότι η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, είχε βρει συναίνεση στο θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους  από τα μέλη του Washington Group, στο Μπάρι της Ιταλίας.