Στην έρευνα που δημοσιεύεται σε 13 ευρωπαϊκές εφημερίδες σχετικά με την λειτουργία της Μάλτας ως φορολογικός παράδεισος, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός της χώρας, Τζόζεφ Μουσκάτ.

«Τίποτε στα "Malta Files" δεν είναι μυστικό. Το να δηλώνεται ότι υπάρχουν εταιρείες offshore στην Μάλτα δεν είναι σωστό ως προς τα γεγονότα», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο πρωθυπουργός της Μάλτας, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Αυτό που λέω είναι ότι έχουμε ένα ανταγωνιστικό σύστημα», ως προς την φορολογία, πρόσθεσε εξηγώντας ότι «οι διαμαρτυρίες των άλλων χωρών δεν αφορούν στην ίδια την ύπαρξη των εγγεγραμμένων στην Μάλτα εταιρειών», αλλά το γεγονός ότι προέρχονται από τις χώρες αυτές.

Οι χώρες που διαμαρτύρονται, με την Γερμανία στην πρώτη θέση που όμως δεν κατονομάστηκε, θα ήθελαν να εισπράξουν τους φόρους που αυτές οι εταιρείες πληρώνουν στην Μάλτα, είπε ο πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με την γαλλική ιστοσελίδα Mediapart, γράφει το ΑΠΕ-ΜΕΠ, η Μάλτα, η οποία προεδρεύει μέχρι τις 30 Ιουνίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στερεί «τις άλλες χώρες από 2 δισεκατομμύρια ευρώ σε φόρους ετησίως».
Χθες το βράδυ, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της Μάλτας αρκέστηκε να απαντήσει ως εξής σε ερώτηση του Γαλλικού Πρακτορείου: «Δεν έχουμε τίποτε να προσθέσουμε σε αυτά που έχουμε ήδη πει». Αναφερόταν στις διαψεύσεις των τελευταίων δέκα ημερών που δόθηκαν ως απάντηση στην διατύπωση ανάλογων κατηγοριών από υπουργό Οικονομικών τοπικής κυβέρνησης της Γερμανίας.
Σύμφωνα με την Mediapart, η έρευνα, η δημοσίευση των αποτελεσμάτων της οποίας θα διαρκέσει δύο εβδομάδες, αφορά « φοροαποφυγή και φοροδιαφυγή, ξέπλυμα και διαφθορά».
Στη Γερμανία, το περιοδικό Spiegel αναφέρεται στις εταιρείες BMW, BASF, Deutsche Bank, Puma, Merck, Bosch, Rheinmetal, ενώ για την Lufthansa αναφέρει ότι διαθέτει «18 θυγατρικές» στην Μάλτα.

Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα L'Espresso, ένα από τα 13 μέσα ενημέρωσης που συμμετείχαν στην έρευνα, η Ιταλία είναι η χώρα που αναφέρεται περισσότερο από όλες τις άλλες στα Malta Files, με περισσότερες από 8.000 μαλτέζικες εταιρείες να τελούν υπό τον έλεγχο Ιταλών επενδυτών.

Σειρά ονομάτων πολιτικών προσωπικοτήτων, αλλά όχι πρώτης γραμμής, αναφέρονται το σημερινό σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας La Repubblica, που ανήκει στον ίδιο όμιλο με την L'Espresso.

Ο Τζόζεφ Μουσκάτ, που είναι υποψήφιος για την επανεκλογή του στις εκλογές των αρχών του Ιουνίου, κάλεσε κυβερνητική πλειοψηφία και αντιπολίτευση να συγκροτήσουν κοινό μέτωπο για την υπόθεση, αποφεύγοντας να την καταστήσουν θέμα της προεκλογικής εκστρατείας.