Ένα τηλεοπτικό δίκτυο αφιερωμένο στις γυναίκες αναμένεται να ξεκινήσει να εκπέμπει στην χώρα του Αφγανιστάν. Μάλιστα, το συγκεκριμένο εγχείρημα είναι το πρώτο αυτού του είδους σε μια χώρα όπου πολλοί τομείς είναι ανδροκρατούμενοι.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το Zan TV («Η Τηλεόραση των Γυναικών») θα αρχίσει να εκπέμπει την Κυριακή και το προσωπικό του θα είναι αμιγώς γυναικείο. Παρουσιάστριες και παραγωγοί επιλέχθηκαν έπειτα από πολυδιαφημισμένη εκστρατεία μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και διαφημιστικών πινακίδων στους δρόμους της Καμπούλ.

Γυναίκες παρουσιάστριες ειδήσεων εμφανίζονται τακτικά σε πολλά αφγανικά τηλεοπτικά δίκτυα, αλλά αυτό που αποτελεί καινοτομία είναι ένας ολόκληρος τηλεοπτικός σταθμός για γυναίκες.

Η άφιξή του υπογραμμίζει το γεγονός ότι πίσω από τις καθημερινές ιστορίες βίας εις βάρος των γυναικών, συντελούνται αλλαγές στο Αφγανιστάν ακόμη κι αν αυτές συχνά γίνονται με αργούς ρυθμούς και είναι ελλιπείς.

«Χαίρομαι πολύ που αυτός ο τηλεοπτικός σταθμός δημιουργήθηκε για γυναίκες γιατί υπάρχουν γυναίκες στην κοινωνία μας που δεν γνωρίζουν τα δικαιώματά τους», δηλώνει η 20χρονη Κατίρα Αχμάντι, παραγωγός στον τηλεοπτικό σταθμό.

«Επομένως αυτός ο σταθμός εκπροσωπεί τις γυναίκες και εργαζόμαστε για να ακουστεί η φωνή των γυναικών ώστε να υπερασπιστούν οι ίδιες τα δικαιώματά τους», πρόσθεσε.

Τα δικαιώματα των γυναικών και η εκπαίδευση καθώς και η ελευθερία των μέσων ενημέρωσης αναφέρονται συχνά από την κυβέρνηση και από ξένες οργανώσεις αρωγής ως κάποια από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα στη χώρα μετά την ανατροπή των Ταλιμπάν το 2001.

Μολαταύτα, το Αφγανιστάν παραμένει μια από τις δυσκολότερες περιοχές του κόσμου για τις γυναίκες που εργάζονται στα μίντια και σε μια χώρα φτωχή που έχει υποφέρει από τον πόλεμο με ένα τηλεοπτικό τοπίο όπου συνωστίζονται περίπου 40 σταθμοί δεν υπάρχει καμία εγγύηση για επιτυχία.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο επιχειρηματίας των μίντια και ιδρυτής του Zan TV Χαμίντ Σαμάρ δήλωσε ότι ποντάρει στο πιθανόν πολυπληθές γυναικείο κοινό που συναντάται σε μεγάλες πόλεις όπως η Καμπούλ και που διψά για ενημέρωση και συζητήσεις που αντανακλούν τις δικές του εμπειρίες.