Ανακούφιση προκάλεσε στην διεθνή κοινότητα, η ανάθεση σήμερα στα Σκόπια, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γκιόργκι Ιβάνωφ, εντολής σχηματισμού κυβέρνησης στον ηγέτη του συνασπισμού της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης και τριών αλβανικών κομμάτων Ζόραν Ζάεφ, σηματοδοτώντας την άρση του πολιτικού αδιεξόδου που από τον Δεκέμβριο απειλούσε με αποσταθεροποίηση τη χώρα.

Σε κοινή τους δήλωση η επίτροπος Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Άμυνας Φεντερίκα Μογκερίνι και ο Επίτροπος Διεύρυνσης, Γιοχάνες Χαν, χαιρέτισαν την απόφαση του Προέδρου Ιβάνοφ να αναθέσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Ζόραν Ζάεφ, και δήλωσαν έτοιμοι να στηρίξουν τις μεταρρυθμιστικές της προσπάθειες.

"Καλούμε όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα να παραμερίσουν τις διαφορές τους και να συνεργαστούν σε μια κοινή ατζέντα για μεταρρυθμίσεις, προκειμένου η χώρα να επιστρέψει στο δρόμο της ευρω -ατλαντικής ενσωμάτωσης. Αυτό είναι, άλλωστε, που επιθυμούν και αξίζουν οι πολίτες της χώρας", αναφέρεται στην ανακοίνωση.

"Ελπίζουμε ότι το εποικοδομητικό αυτό πνεύμα θα συνεχίσει να επικρατεί, έτσι ώστε η χώρα να εξέλθει τελικά από την πολιτική κρίση. Τώρα περιμένουμε τον ταχύ σχηματισμό κυβέρνησης, που θα είναι αφοσιωμένη στην εφαρμογή όλων των τμημάτων της συμφωνίας του Πρζνο και στις άμεσες μεταρρυθμιστικές προτεραιότητες", τονίζουν οι δύο αξιωματούχοι της ΕΕ.

Σε ανάλογο πνεύμα, οι πρεσβείες των ΗΠΑ, της Γερμανίας και της Γαλλίας στα Σκόπια επιδοκίμασαν την σημερινή εξέλιξη. Σε δήλωσή της η επιτετραμμένη της πρεσβείας των ΗΠΑ, Μικαέλα Σβαϊτσερ - Μπλουμ, σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι οι ΗΠΑ παραμένουν φίλοι και εταίροι της χώρας και αναμένουν να συνεργαστούν με τη νέα κυβέρνησή της.

Πηγή: ΑΜΠΕ