Βρετανικές Αρχές: Ο δράστης της επίθεσης στο Λονδίνο έδρασε μόνος

|
THESTIVAL TEAM

Η βρετανική αντιτρομοκρατική υπηρεσία ανακοίνωσε το Σάββατο ότι εξακολουθεί να πιστεύει ότι ο δράστης της επίθεσης έξω από το βρετανικό Κοινοβούλιο έδρασε μόνος του.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι Αρχές παραδέχθηκαν ότι ενδέχεται να μην κατανοήσουν ποτέ το κίνητρο του 52χρονου Βρετανού Χάλιντ Μασούντ.

Ο Μασούντ έπεσε νεκρός από αστυνομικά πυρά έξω από το Κοινοβούλιο, αφού σκότωσε τέσσερις ανθρώπους και τραυμάτισε δεκάδες άλλους σε επίθεση με αυτοκίνητο και μαχαίρι.

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη της επίθεσης και οι αστυνομικές έρευνες έκτοτε έχουν επικεντρωθεί στην πιθανότητα ο Μασούντ να είχε συνεργούς.

Ο Νιλ Μπασού, αναπληρωτής βοηθός Επιτρόπου της Μητροπολιτικής Αστυνομίας, επισήμανε ότι δεν υπάρχουν πληροφορίες από τις μυστικές υπηρεσίες που να υποδηλώνουν ότι είχαν σχεδιαστεί περαιτέρω επιθέσεις.

«Ακόμα πιστεύουμε ότι ο Μασούντ έδρασε μόνος του εκείνη την μέρα» υπογράμμισε.

Παράλληλα, ο αξιωματικός της αστυνομίας σημείωσε ότι ακόμη και αν ο Μασούντ έδρασε μόνος του, η αστυνομία χρειάζεται να δώσει μια όσο το δυνατόν κατανοητή εξήγηση για τα κίνητρα του δράστη ώστε να καθησυχάσει τους πολίτες του Λονδίνου.

«Πρέπει όλοι να αποδεχτούμε ότι υπάρχει η πιθανότητα να μην κατανοήσουμε ποτέ γιατί το έκανε αυτό. Η εξήγηση αυτή μπορεί να πέθανε μαζί του», πρόσθεσε.

«Εντούτοις, είμαστε αποφασισμένοι να διαπιστώσουμε αν ο Μασούντ ήταν ένας μοναχικός λύκος που εμπνεύστηκε από προπαγάνδα τρομοκρατών, είτε αν άλλοι τον ενθάρρυναν, τον υποστήριξαν, ή του έδωσαν εντολές» υπογράμμισε.

Οι Αρχές, γράφει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, εξαπέλυσαν αστυνομικές επιδρομές σε κατοικίες σε αρκετές περιοχές της Βρετανίας έπειτα από την επίθεση και συνέλαβαν έντεκα ανθρώπους, αλλά μόνο ένας εξ’ αυτών τελούσε υπό κράτηση το Σάββατο.

Κάλεσαν γνωστούς και συγγενείς του Μασούντ να παρουσιαστούν στις αρχές για να τις βοηθήσουν να καταγράψουν τις κινήσεις του πριν την επίθεση και να καταθέσουν τις οποιαδήποτε πιθανές αιτίες που μπορεί να τον οδήγησαν στην ενέργεια του.

Πριν τις πλέον πολύνεκρες επιθέσεις στην Βρετανία, στις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Λονδίνο το 2005, ο Μασούντ ήταν γνωστός στις Αρχές, ωστόσο θεωρείτο ασήμαντη απειλή.

Το όνομα του είχε τραβήξει την προσοχή των αξιωματούχων της υπηρεσίας εσωτερικών πληροφοριών της Βρετανίας (MI5) σε πρωτύτερες έρευνες τρομοκρατίας.

«Η έρευνα μας συνεχίζεται βήμα βήμα», τόνισε ο Μπασού.

Ακολουθήστε το Thestival στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.