Στον αέρα τίναξε το Ναυτικό της Ινδονησίας τρία αλιευτικά, τα οποία ψάρευαν παρανόμως στα χωρικά ύδατα του συμπλέγματος. Οι εικόνες που καταγράφηκαν σοκάρουν.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση της Ινδονησίας, το πρόβλημα της παράνομης αλιείας από σκάφη γειτονικών χωρών είναι τεράστιο και αναζητούνται τρόποι αντιμετώπισής του. Όπως φαίνεται από τις συγκλονιστικές εικόνες, η ηγεσία της Ινδονησίας κατέληξε στην πλέον ακραία επιλογή.

Το ινδονησιακό Ναυτικό έβαλε εναντίον των τριών σκαφών με τορπίλες, τινάζοντας στον αέρα ένα προς ένα τα αλιευτικά, ενώ δεν έχει διευκρινιστεί αν είχαν εκκενωθεί από τα πληρώματά τους. Η κυβέρνηση της Ινδονησίας υποστήριξε κατά το παρελθόν ότι η παράνομη αλιεία της κοστίζει 14 δισ. λίρες ετησίως. Με εντολή της, το πολεμικό Ναυτικό ξεκίνησε «σαφάρι» ελέγχων στη θαλάσσια επικράτεια της χώρας, ειδικά για αλιευτικά που δεν έχουν σχετική άδεια.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αρχών, τα τρία αλιευτικά είχαν ταξιδέψει από τις Φιλιππίνες, τη Μαλαισία και το Βιετνάμ, μεταφέροντας αρκετά ψάρια στα αμπάρια τους, όταν επλήγησαν από τις βολές του ινδονησιακού Ναυτικού.

Εκπρόσωπος του Ναυτικού ξεκαθάρισε με δηλώσεις του ότι θα επιμείνουν στα συγκεκριμένα μέτρα εναντίον των παράνομων αλιευτικών στις θάλασσές τους, καθώς περισσότερα από 5.000 πλοία ξένων χωρών ψαρεύουν στην περιοχή, δίχως άδεια.