Προς αγιοποίηση η Μητέρα Τερέζα, αναφέρει η καθολική εφημερίδα Avvenire, σημειώνοντας ότι ο Πάπας Φραγκίσκος αναγνώρισε ένα δεύτερο ιατρικό θαύμα που αποδίδεται στην Μητέρα Τερέζα. Η πιστοποίηση του δεύτερου θαύματος που απαιτείται για την ανακήρυξη κάποιου σε άγιο από την Καθολική Εκκλησία, ανοίγει τον δρόμο για αγιοποίηση της Μητέρας Τερέζα τον επόμενο χρόνο.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με εκτιμήσεις που αναφέρονται στο δημοσίευμα που επικαλείται το in.gr, η Μητέρα Τερέζα αναμένεται να ανακηρυχθεί Αγία στις 4 Σεπτεμβρίου στη Ρώμη, στο πλαίσιο του Αγίου Έτους των Καθολικών. Ομάδα εμπειρογνωμόνων απέδωσε πριν από τρεις ημέρες την ίαση ενός άνδρα από τη Βραζιλία -ο οποίος είχε πολλαπλούς όγκους στον εγκέφαλο- στην Μητέρα Τερέζα, αναφέρει η εφημερίδα.

Η αλβανικής καταγωγής Μητέρα Τερέζα γεννήθηκε στα Σκόπια στις 26 Αυγούστου 1910. Έφτασε στην Ινδία το 1929 και έκτοτε αφιέρωσε τη ζωή της σε ασθενείς, εγκαταλελειμμένα παιδιά και απόρους.

Για το έργο της υπέρ των φτωχών και πολύ συχνά εξαθλιωμένων ανθρώπων στην Ινδία και αλλού βραβεύτηκε με το Νόμπελ Ειρήνης το 1979.

H διαδικασία αγιοποίησης

Η Καθολική Εκκλησία χρησιμοποιεί τους τελευταίους αιώνες ένα σχετικά πιο «τυποποιημένο» σύστημα αναγνώρισης αγίων. Οι ρίζες της σημερινής διαδικασίας ξεκινούν το 1588 με την εγκαθίδρυση του αρμόδιου τμήματος για τις αγιοποιήσεις στο Βατικανό.

Η διαδικασία αγιοποίησης συνήθως δεν ξεκινά μέχρι να περάσουν τουλάχιστον πέντε χρόνια από το θανάτου της προσωπικότητας που εξετάζεται για αγιοποίηση. Την πενταετία αυτή είχε αγνοήσει ο Ιωάννης Παύλος ΙΙ για τη Μητέρα Τερέζα.

Το πρώτο στάδιο αναγνώρισης, που δίνει η αρμόδια συνέλευση του Βατικανού εγκρίνοντας την «υποψηφιότητα», είναι ο «υπηρέτης του Θεού». Εάν η αρχική έρευνα στο βίο της υπό εξέταση προσωπικότητας δείξει ζωή σε «ηρωικές αρετές», αναγνωρίζεται ως «σεβάσμιος» στο δεύτερο στάδιο της διαδικασίας.

Έπειτα είναι καίρια διαχωριστική γραμμή: Για τα επόμενα δύο στάδια χρειάζεται η πιστοποίηση θαύματος (εκτός εάν πρόκειται για μάρτυρα) -συνήθως κάποιας ιατρικά ανεξήγητης ίασης ασθενούς. Ένα πιστοποιημένο θαύμα χρειάζεται για το στάδιο για στάδιο του «οσίου» και άλλο ένα, μετά την οσιοποίηση, για το τελευταίο στάδιο, την αγιοποίηση.