Νέο κάλεσμα στο Κογκρέσο προκειμένου να αρθεί το εμπάργκο σε βάρος της Κούβας το οποίο έχει επιβληθεί από το 1962, απηύθυνε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα μιλώντας ανήμερα της επετείου της αποκατάστασης των διμερών διπλωματικών σχέσεων της Ουάσιγκτον με την Αβάνα.

Σε σύντομη ανακοίνωσή του, ο Μπαράκ Ομπάμα τόνισε: "Το Κογκρέσο μπορεί να συμβάλει να υπάρξει μια καλύτερη ζωή για τον κουβανικό λαό αίροντας το εμπάργκο το οποίο είναι κληρονομιά μιας πολιτικής που απέτυχε".

Το αμερικανικό εμπάργκο, όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, εξακολουθεί να απαγορεύει στους Αμερικανούς να επενδύουν ή να κάνουν τουρισμό στη νήσο, ενώ προβλέπει επίσης την επιβολή βαριών προστίμων και επιπλοκές εντός των ΗΠΑ για τις εταιρείες που θα διακινδυνεύσουν να δραστηριοποιηθούν στην Κούβα.

"Σήμερα, η αμερικανική σημαία κυματίζει εκ νέου στην πρεσβεία μας στην Κούβα. Σήμερα, περισσότεροι Αμερικανοί ταξιδεύουν στην Κούβα και αλληλεπιδρούν με τον κουβανικό όπως ποτέ πριν κατά τη διάρκεια των 50 τελευταίων ετών", πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος. "Συνεχίζουμε να έχουμε διαφωνίες με την κουβανική κυβέρνηση, αλλά θέτουμε τα προβλήματα απευθείας μαζί τους και προασπίζουμε πάντα τα ανθρώπινα δικαιώματα όπως παντού στον κόσμο", υπογράμμισε, τονίζοντας ότι τους τελευταίους δώδεκα μήνες έχει σημειωθεί πρόοδος.