Τη νέα τάση του εξωτερικού, όσον αφορά στον προσχεδιασμό της κηδείας φέρνει στη Θεσσαλονίκη πασίγνωστο γραφείο τελετών της πόλης. Συγκεκριμένα, το γραφείο «Φάνης Μπαμπούλας & Υιός», από τον επόμενο μήνα περίπου, πρόκειται να διαθέτει στους ενδιαφερόμενους τη δυνατότητα να επιλέξουν ακριβώς πώς επιθυμούν να είναι η κηδεία τους και να τακτοποιήσουν τις λεπτομέρειες της τελετής εκ των προτέρων!

Τι είναι ο προσχεδιασμός τελετής

Όπως αναφέρεται, στο σχετικό έντυπο του γραφείου, προσχεδιασμός τελετής είναι η τακτοποίηση των λεπτομερειών μιας κηδείας προτού ανακύψει η ανάγκη. Παρέχει την ευκαιρία για ένα άτομο να συγκεντρώσει σημαντικές πληροφορίες και να μεταφέρει τα θέλω του σχετικά με τις τελευταίες του επιθυμίες. Επιπλέον, είναι ένα μέσο για τα μέλη της οικογένειας να μιλήσουν για τις λεπτομέρειες της τελετής. Ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα του προσχεδιασμού είναι ότι με την καταγραφή, το γραφείο τελετών είναι σε θέση να ανταποκριθεί άμεσα, σε αντίθεση με μία διαθήκη που μπορεί να μην είναι διαθέσιμη για ανάγνωση, για αρκετές ημέρες μετά το θάνατο. Επιπλέον, μπορεί κανείς να δώσει οδηγίες με ευελιξία, έτσι ώστε όσοι επιμελούνται τις τελικές λεπτομέρειες να μπορούν να κάνουν προσαρμογές, εφόσον το απαιτούν οι περιστάσεις.
«Το pre-arangement ή στα ελληνικά προσχεδιασμός τελετής είναι μία παροχή την οποία σκεφθήκαμε ούτως ώστε να διευκολύνουμε τον άνθρωπο που θέλει να σχεδιάσει ο ίδιος την τελετή του, στο να το πετύχει ρυθμίζοντας την κάθε λεπτομέρεια. Ταυτόχρονα βοηθάει ο ίδιος την οικογένειά του ώστε την έσχατη στιγμή να μην αναγκασθούν να πάρουν τόσο κρίσιμες αποφάσεις σχετικά με τη διοργάνωση της τελετής, ενώ είναι ήδη συναισθηματικά φορτισμένοι . Συνεπώς, θεωρούμε πως είναι μία ουσιαστική και χρήσιμη παροχή η οποία πραγματικά θα επιλεγεί από αρκετούς οι οποίοι έχουν την τάση και την επιθυμία να ρυθμίζουν τα πάντα οι ίδιοι ώστε να μην επιφορτίζουν τους δικούς τους ανθρώπους», αποκαλύπτει στο Thestival ο funeral manager Βασίλης Μπαμπούλας. Όσον αφορά στη διαδικασία, ο κ. Μπαμπούλας εξηγεί: «Εκδίδονται ορισμένα αντίγραφα του συμφωνητικού, ένα έχει το γραφείο μας , ένα ο ενδιαφερόμενος και ενδεχομένως εάν το ζητήσει ο ίδιος, να δοθεί κάποιο ακόμα σε έναν δικηγόρο ή συμβολαιογράφο της εμπιστοσύνης του, ενώ σαφέστατα δίνεται ένα και στην οικογένεια του. Η παροχή αυτή προσφέρεται εντελώς δωρεάν από τον Οίκο μας».

Επιλογή από εκκλησία και κοιμητήριο μέχρι... μακιγιάζ και μουσική

Το έντυπο του προσχεδιασμού τελετής περιλαμβάνει 24 ερωτήσεις, τις οποίες μπορεί να συμπληρώσει ο ενδιαφερόμενος με πολλές λεπτομέρειες. Σε αυτέςπεριλαμβάνονται οι άνθρωποι που θα ήθελε να ειδοποιηθούν άμεσα, καθώς και με ποιον επιθυμεί ο ενδιαφερόμενος να τακτοποιηθούν οι τελικές λεπτομέρειες (σύζυγος, παιδιά, γονείς, αδέρφια). Ακόμη, μπορεί να επιλέξει ανάμεσα σε κηδεία, αποτέφρωση ή απευθείας ταφή, ενώ προσφέρεται επιλογή εκκλησίας και κοιμητηρίων.Ο προσχεδιασμός, όμως, δεν μένει εκεί, αφού προσφέρει επιλογές για τον τύπο φερέτρου, τον στολισμό της εκκλησίας, το μακιγιάζ και τον ρουχισμό, αλλά και τη μουσική προτίμηση, όπου είναι εφικτό κάτι τέτοιο. Ο προσχεδιασμός απευθύνεται σε όλους και μπορεί να το κάνει ο καθένας για τον εαυτό του, ενώ δεν έχει κανέναν επιπλέον κόστος. Το έγγραφο που συμπληρώνει ο ενδιαφερόμενος μπορεί να αποσταλλεί, ακόμη, ταχυδρομικά ή με email και να το επιστρέψει υπογεγραμμένο.