“Έφυγε” ο Νέλσον Μαντέλα σε ηλικία 95 ετών

|
ΤΑΣΟΣ ΑΣΛΑΝΙΔΗΣ

Σε ηλικία 95 ετών έφυγε από τη ζωή ο ιστορικός ηγέτης της Νότιας Αφρικής, Νέλσον Μαντέλα, σύμφωνα με ανακοίνωση της προεδρίας της Νοτίου Αφρικής. Ο Μαντέλα γεννήθηκε στις 18 Ιουλίου 1918 σε ένα μικρό χωριό της φυλής Τέμπου, της οποίας αρχηγός ήταν ο πατέρας του. Όπως είχε πει ο ίδιος, το προσωνύμιο που του είχε χαρίσει ο πατέρας του ήταν “ταραχοποιός” εξαιτίας του ατίθασου χαρακτήρα του.

Σπούδασε νομικά και εργάστηκε ως ασκούμενος δικηγόρος αναλαμβάνοντας υποθέσεις θυμάτων φυλετικών διακρίσεων από το απαρτχάιντ. Το 1947 εξελέγη στην Εκτελεστική Επιτροπή του Εθνικού Αφρικανικού Κογκρέσου και αργότερα έγινε και πρόεδρός του.

Αγωνίστηκε σε όλη του ζωή για την ισονομία και κατά του απαρτχάιντ και δεν λύγισε ακόμη και όταν καταδικάστηκε το 1964 σε ηλικία 46 σε ισόβια με την κατηγορία ότι σχεδίαζε την βίαιη ανατροπή της κυβέρνησης.

Οδηγήθηκε στις φυλακές στο νησί Ρόμπεν, όπου έμεινε κρατούμενος για 18 χρόνια, μαζί με άλλους πολιτικούς κρατούμενους, βιώνοντας τα όρια της ανθρώπινης αγριότητας, μέσα στο μικρο κελί του. Το 1982 μεταφέρθηκε στις φυλακές Πόλσμουρ, μέχρι το 1990, όταν μετά από διεθνή εκστρατεία έπειτα από 27 χρόνια ως κρατούμενος, αποφυλακίστηκε σε ηλικία 71 ετών, με απόφαση του τότε προέδρου Φρεντερίκ ντε Κλερκ.

Το 1993 του απονεμήθηκε το Νομπέλ Ειρήνης, το οποίο μοιράστηκε με τον Ντε Κλερκ, ενώ στις 10 Μαΐου 1994, ο Μαντίμπα, όπως είναι το όνομα που του δόθηκε από την φυλή του, εκλέγεται πανηγυρικά πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής.

Τα χρόνια της προεδρίας του, σημαδεύτηκαν από την εκ βάθρων αναθεώρηση του Συντάγματος, με θεμελιώδεις αλλαγές στο αφρικανικό κράτος. Υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μέχρι τα βαθιά γεράματα, ο εμβληματικός ηγέτης της Νοτίου Αφρικής πρωτοστάτησε και στην διεθνή εκστρατεία κατά του AIDS.

Λόγω της προχωρημένης του ηλικίας, o Μαντέλα, είχε περιορίσει τις δραστηριότητες του, εξαιτίας προβλημάτων υγείας, ενώ η τελευταία του δημόσια εμφάνιση ήταν, στα τέλη Απριλίου. Τους τελευταίους μήνες ζούσε με μηχανική υποστήριξη.

Ακολουθήστε το Thestival στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.