Προορισμός της Εβδομάδας: Δελφοί – Ταξίδι στον χρόνο στο πιο ξακουστό μαντείο

|
ΜΑΓΔΑ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΥ

Σε ένα γαλήνιο περιβάλλον, στις ρίζες του δυτικού Παρνασσού βρίσκονται οι Δελφοί, που συγκαταλέγονται στα μέρη η φήμη των οποίων ταξιδεύει στα πέρατα του κόσμου.

Σύμφωνα με τη μυθολογική παράδοση, εδώ συναντήθηκαν οι δύο αετοί που εξαπέστειλε ο Δίας από τα πέρατα του σύμπαντος για να βρει το κέντρο του κόσμου, γι’ αυτό και οι Δελφοί ταυτίστηκαν με τον ομφαλό της Γης.

Αποτελούν το σημείο που ιδρύθηκε και άκμασε το σημαντικότερο θρησκευτικό κέντρο της αρχαιότητας. Ο αρχαιολογικός τους χώρος χαρακτηρίστηκε το 1987 μνημείο της UNESCO.

Μια επίσκεψη στους αρχαιολογικούς χώρους προκαλεί δέος και για αυτό µέχρι και σήµερα αποτελεί πόλο έλξης για χιλιάδες τουρίστες.

naos.jpg

Ένα από τα σημαντικότερα μνημεία των Δελφών είναι ο Ναός του Απόλλωνα που βρισκόταν σε περίοπτη και κεντρική θέση μέσα στο τέμενος. Στο ναό γίνονταν οι ιεροτελεστίες που είχαν σχέση με τη λατρεία, η σπουδαιότερη από τις οποίες ήταν η διαδικασία της μαντείας.

Σύμφωνα με τη μυθολογία, ο πρώτος ναός του Απόλλωνα που κτίσθηκε στην περιοχή ήταν μία πρόχειρη κατασκευή από κλαδιά δάφνης, ο δεύτερος ήταν φτιαγμένος από κερί μελισσών και φτερά, ο τρίτος φτιάχτηκε από χαλκό, ενώ ο τέταρτος κτίσθηκε από τους μυθικούς αρχιτέκτονες Τροφώνιο και Αγαμήδη με τη βοήθεια του ίδιου του Απόλλωνα και ήταν κατασκευασμένος από πέτρα.

Ο ναός πριν πάρει την σημερινή του μορφή από τα ερείπια που βλέπουμε σήμερα καταστράφηκε δύο φορές (το 548 π.Χ από πυρκαγιά και ξαναχτίστηκε περίπου το 510 π.Χ. από μεγάλη αθηναϊκή οικογένεια των Αλκμαιωνιδών και από το σεισμό του 373 π.Χ. όπου ξαναχτίστηκε το 330 π.Χ. από τους αρχιτέκτονες Σπίνθαρος ο Κορίνθιος, ο Ξενόδωρος και ο Αγάθων).

Στο βαθύτερο επίπεδο του ναού βρισκόταν το άδυτο, όπου εκτυλισσόταν η μαντική διαδικασία και στο οποίο είχαν πρόσβαση μόνο οι ιερείς που θα ερμήνευαν τα λόγια της Πυθίας για οποίο σήμερα έχουμε ελάχιστα στοιχεία για το διάκοσμό του.

Ο ναός σήμερα έχει υποστεί αναστηλώσεις ενώ κάποια μέρη των αετωμάτων του φιλοξενούνται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών.

Το αρχαιολογικό μουσείο των Δελφών είναι ένα από τα σημαντικότερα μουσεία της Ελλάδας. Θα συναντήσετε πλήθος αρχιτεκτονικών γλυπτών, αγαλμάτων και έργων μικροτεχνίας που αφιέρωναν οι επισκέπτες στο Μαντείο των Δελφών.

mouseio.jpg

Το Μουσείο στεγάζεται σε διώροφο κτήριο με δεκατέσσερις αίθουσες τις οποίες καταλαμβάνουν τα εκθέματα.Για τα άτομα με αναπηρία που θέλουν να επισκεφτούν το μουσείο υπάρχει πρόβλεψη για την πρόσβασή τους στο μουσείο με ειδικά διαμορφωμένες ράμπες και ανελκυστήρα. Ράμπα και σχετικός ηλεκτροκίνητος μηχανισμός υπάρχει και μέσα στο Μουσείο, προς την αίθουσα Ηνιόχου.

Το Αρχαίο Θέατρο βρίσκεται στη βορειοδυτική πλευρά του ιερού του Απόλλωνα και στη συνέχεια του περιβόλου του.Οι ιστορικοί  πιστεύουν ότι αρχικά το θέατρο είχε ξύλινα καθίσματα, αλλά δεν αποκλείουν το γεγονός, οι θεατές να κάθονταν απ’ ευθείας στο έδαφος.

theatro_delfoi_1200.jpg

Το θέατρο πήρε τη σημερινή του μορφή με τα πέτρινα καθίσματα τον 4ο αι. π.Χ. ενώ ακολούθησαν και άλλες επισκευές.

Οι επισκέπτες σήμερα μπορούν να παρατηρήσουν ερχόμενοι στο θέατρο ότι χωρίζεται σε δύο ζώνες, από τις οποίες η ανώτερη έχει 8 σειρές εδωλίων και η κατώτερη 27 ενώ ακτινωτές κλίμακες διαιρούν  το θέατρο, σε έξι κερκίδες η επάνω και σε επτά η κάτω, συνολικής χωρητικότητας 5.000 θεατών.

Στην αρχαιότητα, η φήμη του θεάτρου ήταν ανάλογη με του αρχαίου σταδίου της Ολυμπίας, καθώς φιλοξενούσε αγώνες φωνητικής και ενόργανης μουσικής, που διεξάγονταν στο πλαίσιο των Πυθίων και άλλων θρησκευτικών εορτών και τελετουργιών προσδίδοντας στο μνημείο πνευματική και καλλιτεχνική αξία.

Λίγα μέτρα από το Αρχαιολογικό Μουσείο των Δελφών, στο ρεύμα προς Αράχωβα, βρίσκεται η ιερή φυσική πηγή του Παρνασσού, Κασταλία. Η μυθολογία αναφέρει ότι η πηγή πήρε το όνομά της από την μυθική νύμφη Κασταλία που πνίγηκε  στα νερά της στην προσπάθειά της να αποφύγει τον Απόλλωνα.

kastalia1200_1.jpg

Η Κασταλία πηγή είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το μαντείο των Δελφών αφού εκεί λέγεται πως πλένονταν η Πυθία, οι ιερείς και όλοι οι ξένοι που έρχονταν προκειμένου να ζητήσουν χρησμό από το μαντείο.

Η Κασταλία πηγή πηγάζει από τον βράχο Φλεμπούκο, όπου στην αρχαιότητα ονομάζονταν Υάμπεια και ξεχύνεται στην κοιλάδα του Πλείστου. Τα ύδατα της πηγής έφταναν μέσω ενός αγωγού στην ομώνυμη κρήνη, που βρίσκεται ανάμεσα στο τέμενος του Απόλλωνα, όπου ήταν αφιερωμένη η Κασταλία πηγή στην αρχαιότητα, και στο αρχαίο γυμνάσιο των Δελφών.

Ο Θησαυρός των Αθηναίων είναι ένα μικρό κτίσμα σε μορφή ναού το οποίο ανήκει στο τέμενος του Απόλλωνα. Εξυπηρετούσε τις ανάγκες θησαυροφυλακίου της Αθήνας, καθώς σε αυτόν τον μικρό ναό φυλάσσονταν τρόπαια από σημαντικές πολεμικές νίκες της πόλης και άλλα αντικείμενα που είχαν αφιερωθεί στο ιερό.

Thisavros_Athinaion21920.jpg

 

Δέσποζε επάνω στην Ιερά οδό, αμέσως μετά την πρώτη προς βορρά στροφή της, δίπλα στο βουλευτήριο της πόλης των Δελφών και κτίστηκε από την αθηναϊκή δημοκρατία στα τέλη του 6ου ή στις αρχές του 5ου αι. π.Χ. Ήταν οικοδομημένος από μάρμαρο της Πάρου σε ρυθμό δωρικό.

Το κτίσμα αναστηλώθηκε από Γάλλους αρχιτέκτονες το 1906 με έξοδα του Δήμου Αθηναίων ενώ κάποια τμήματά του έχουν συντηρηθεί και εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών.

Ως η Ιερά Οδός των Δελφών είναι γνωστός ο δρόμος που ξεκινούσε από την είσοδο του τεμένους του Απόλλωνα και κατέληγε στο βωμό των Χίων και το ναό. Είναι ο δρόμος που ακολουθούσαν κάθε φορά που επισκέπτονταν τους Δελφούς οι θεοπρόποι (εκείνοι που απευθύνονταν στο μαντείο για να ζητήσουν κάποιο χρησμό), έτσι ώστε να πάρουν προτεραιότητα για τη μαντεία της Πυθίας. Για να γίνει, αυτό, ωστόσο έπρεπε πρώτα να προβούν σε κάποια θυσία στο βωμό, που εντοπιζόταν στο ψηλότερο σημείο του μονοπατιού. Από αυτή τη διαδικασία εξαιρούνταν οι πολίτες των πόλης και κάποιοι ιδιώτες, όπως Κορίνθιοι, Νάξιοι, Θηβαίοι κ.ά.

ieraodos.jpg

Η δημιουργία του τοποθετείται στα αρχαϊκά χρόνια, ενώ το οδόστρωμα που συναντά σήμερα ο επισκέπτης χρονολογείται από την πρωτοβυζαντινή εποχή. Το μονοπάτι είχε ανηφορική κλήση και μήκος περίπου 200 μ., καταλήγοντας μπροστά στον ιερό βωμό.

Οι Δελφοί αποτελούν αυτόνομο προορισμό και για πεζοπόρους, καθώς είναι γνωστοί για το αρχαίο μονοπάτι των προσκυνητών από την Κίρρα στους Δελφούς, που αποτελεί μέρος του ευρωπαϊκού μονοπατιού Ε4.

Πριν φύγετε, να πάρετε ελαιόλαδο και ελιές Αμφίσσης που προέρχονται από τον χαρακτηρισμένο ως Παραδοσιακό, Ελαιώνα της Άμφισσας, τον μεγαλύτερο συνεχόμενο ελαιώνα της Ελλάδας.

Οι Δελφοί έχουν κι ένα σύγχρονο κομμάτι, όπου μπορείτε να απολαύσετε μια βόλτα στον κεντρικό δρόμο Παύλου και Φρειδερίκης, ο οποίος και συγκεντρώνει στο μεγαλύτερο ποσοστό όλη την κινητικότητα και ζωή. Παραδοσιακές ταβέρνες αλλά και καφέ για να επιλέξετε και να περάσετε όμορφα τη μέρα σας

Προσέγγιση:

Οδικώς: Υπάρχουν πολλά καθημερινά δρομολόγια με το λεωφορείο από την Αθήνα. Η διαδρομή διαρκεί περίπου 3 ώρες.

Αναχώρηση από τον Σταθμό των λεωφορείων, και από την Ομόνοια.

Αναχώρηση από την Αθήνα: 07.30, 10.30, 13.00, 15.30, 17.30, 20.00

Επιστροφή: 05.30, 09.00 (εκτός Κυριακών), 11.10, 13.30, 16.00, 18.00

Εισιτήριο: 15,10 € (απλή διαδρομή)

Ταυτότητα προορισμού:

Οι Δελφοί ήταν αρχαία ελληνική πόλη στην οποία λειτούργησε το σημαντικότερο μαντείο του αρχαιοελληνικού κόσμου. Η πόλη αναφέρεται από τους ομηρικούς χρόνους με την ονομασία Πυθώ. Ο αρχαιολογικός χώρος των Δελφών είναι μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της Ουνέσκο.

Ακολουθήστε το Thestival στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.