Εκεί που η φύση οργιάζει, όπου μικρά γραφικά χωριουδάκια με πλούσια παράδοση κοσμούν πλαγιές και ξέφωτα, πέτρινα γεφύρια συνθέτουν το σκηνικό και οι εναλλαγές του τοπίου μαγεύουν τον επισκέπτη θα συναντήσετε τα Τζουμέρκα.

Ανάμεσα στον Άραχθο και τον Ασπροπόταμο, στην κεντρική Πίνδο βρίσκονται τα Τζουμέρκα ή αλλιώς Αθαμανικά όρη, το φυσικό σύνορο μεταξύ Ηπείρου και Θεσσαλίας που καταλαμβάνει τμήμα των νομών Ιωαννίνων, Άρτας και Τρικάλων.

Ένας βουνίσιος προορισμός, που ξεχωρίζει για την ομορφιά του και αξίζει να τον επισκεφθείτε.

Η υψηλότερη κορυφή των Τζουμέρκων είναι η Κακαρδίτσα με υψόμετρο 2.429 μέτρα και η επόμενη ψηλότερη είναι το Καταφύδι με υψόμετρο 2.393 μέτρα.

Ανάμεσα στα Τζουμερκοχώρια είναι οι Καλαρρύτες, οι Μελισσουργοί, η Πράμαντα, η Άγναντα, η Αθαμανία, το Βουργαρέλι και το Γαρδίκι Τρικάλων και πολλοί άλλοι παραδοσιακοί οικισμοί.

Ας τα γνωρίσουμε καλύτερα:

Καλαρρύτες

kalarites.jpg

Είναι ένα από τα πιο όμορφα χωριά της περιοχής. Xτισμένο σε 1200μ. υψόμετρο είναι γνωστό ως «πετράδι» ή «αετοφωλιά» της Ηπείρου.

Οι πετρόχτιστες ανηφόρες ίσως σας ταλαιπωρίσουν για να φτάσετε στον προορισμό σας, όμως θα σας αποζημιώσουν οι βόλτες στα πέτρινα σπιτάκια με τις μπλε πόρτες.

Το χωριό ήταν κέντρο παραδοσιακής επεξεργασίας χρυσού και αργύρου ενώ οι καταξιωμένοι επιχειρηματίες αργυροχρυσοχοΐας των οικογενειών Μπούλγκαρι και Νέση κατάγονται από τους Καλαρρύτες.

Αξίζει να επισκεφθείτε τη Μονή Βύλιζας, η οποία βρίσκεται ανάμεσα στο Ματσούκι και τους Καλαρρύτες, στο βορειοδυτικό άκρο των Τζουμέρκων, πάνω από τη συμβολή τριών παραπόταμων του Άραχθου, σε υψόμετρο 1050μ. Πρόκειται για ένα αρχιτεκτόνημα με πολεμίστρες ενώ το εσωτερικό του ναού είναι διακοσμημένο με τοιχογραφίες οι οποίες χρονολογούνται το 1797 και τη Μονή της Κηπίνας, που χτίστηκε το 1212 στην εσοχή ενός κατακόρυφου βράχου στο φαράγγι του Καλαρρύτικου ποταμού και είναι αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Το μοναστήρι είναι πλέον εγκαταλελειμμένο, πράγμα που σημαίνει ότι για να το επισκεφθείτε θα πρέπει να ζητήσετε τα κλειδιά από το καφενείο που θα βρείτε στο αριστερό σας χέρι, περί το ένα χιλιόμετρο μετά τη μονή, όπως έρχεστε από τους Καλαρρύτες

Μελισσουργοί

melissourgoi.jpg

Άλλο ένα κουκλίστικο χωριό, χτισμένο από πέτρα και ξύλο. Η θέα που προσφέρει είναι καταπληκτική και θυμίζει παραμύθι.

Στη λιθόκτιστη πλατεία του χωριού θα βρείτε ένα καφενείο κι ένα ταβερνάκι που σερβίρει τοπικές νοστιμιές –μαγειρευτά τα Σαββατοκύριακα με κόσμο, ντόπια κρέατα καλοψημένα στη σχάρα τον υπόλοιπο καιρό. Η εκκλησία του Αγίου Νικολάου τραβάει το βλέμμα με τις διαδοχικές αψίδες που στολίζουν την στοά του περίβολου της.

Συρράκο

sirako.jpg

Είναι ένα στολίδι στις πλαγιές που αντικρίζουν τους παραποτάμους του Καλλαρυτικού ποταμού. Σπίτια χτισμένα από πέτρα, ανάμεσα σε τρίστομες κρήνες και καλντερίμια, εντυπωσιακά αρχοντικά, τόξα και καμάρες θα συναντήσετε στο όμορφο Συρράκο.

Είναι το ιστορικό κεφαλοχώρι της Πίνδου, γενέτειρα επιφανών ανδρών (του πρώτου κοινοβουλευτικού Πρωθυπουργού της Ελλάδας Ι. Κωλέττη και των ποιητών Γ. Ζαλοκώστα και Κ. Κρυστάλλη). Ένας ιδανικός προορισμός για επισκέπτες που αναζητούν την απόλυτη χαλάρωση και την αναζωογόνηση ψυχής και σώματος.

Αξίζει να επισκεφθείτε το σπίτι - μουσείο του Κ. Κρυστάλλη, το μοναστήρι του Αη–Λιά με την εξαιρετική θέα και την Γκούρα, την κεντρική πολυβρύση, το θαυμαστότερο αρχιτεκτονικό δημιούργημα στο Συρράκο. Είναι χτισμένη σε σχήμα τετράγωνο και στις τρεις πλευρές του έχει μεγάλες και υψηλές αψίδες, πάνω στις αψίδες ακουμπάει ένας εντυπωσιακός θόλος που σμιλεύτηκε με μοναδική μαστοριά. Στη βάση του τρεις πέτρινοι κρουνοί αφήνουν να τρέχει δροσερό νερό.

Βουργαρέλι

vourgareli.jpg

Χτισμένο αμφιθεατρικά σε υψόμετρο 750μ. κάτω από τις κορυφές των Ανατολικών Τζουμέρκων είναι η έδρα του Δήμου Αθαμανίας. Σε ένα καταπράσινο τοπίο πλακοσκέπαστα σπίτια, πετρόχτιστες βρύσες και πέτρινα τοξωτά γεφύρια συνθέτουν την εικόνα του χωριού. Στο Βουργαρέλι αξίζει να επισκεφτείτε την Κόκκινη Εκκλησία που βρίσκεται στον οικισμό Παλαιοχώρι Βουργαρελίου, γνωστή ως Παναγία Βελλάς, ένα κορυφαίο Βυζαντινό μνημείο των Τζουμέρκων, το οποίο χρονολογείται στα τέλη του 12 αιώνα αλλά και την τη Μονή Αγίου Γεωργίου η οποία κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας και της κατοχής υπήρξε πνευματικό και θρησκευτικό κέντρο που στήριζε τους κατοίκους των Τζουμέρκων.

Πράμαντα

prmanata.jpg

Τα Πράμαντα είναι το μεγαλύτερο από τα χωριά της περιοχής και εκεί όπου θα συναντήσετε τη σημαντικότερη τουριστική ανάπτυξη. Συνδυάζουν τις ανέσεις του δυτικού πολιτισμού με τους ήσυχους, χαλαρούς ρυθμούς του χωριού. Η μεγάλη, πλακόστρωτη πλατεία, στην οποία απλώνουν τραπέζια τα γύρω καφενεία και ταβερνάκια όταν ο καιρός είναι καλός, φιλοξενεί μία από τις ωραιότερες προτάσεις για φαγητό στην περιοχή. Έξω από τα Πράμαντα βρίσκεται το Σπήλαιο της Ανεμότρυπας, ένα εντυπωσιακό σπήλαιο με μία από τις μεγαλύτερες εσωτερικές λίμνες στην Ελλάδα. Το αξιοποιημένο τμήμα του έχει μήκος 250 μέτρα και η διάρκεια της επίσκεψης είναι περίπου 25 λεπτά, 

Γεφύρι της Πλάκας

gefiri.jpg

Το περίφημο γεφύρι της Πλάκας, να αποτελεί το μεγαλύτερο μονότοξο γεφύρι των Βαλκανίων. Γεφυρώνει τον Άραχθο ποταμό και βρίσκεται στα όρια Άρτας - Ιωαννίνων του συνοικισμού Πλάκας-Ραφταναίων, φτάνοντας τα 40 μέτρα μήκος και 18 με 20 μέτρα ύψος

Η αναστήλωση και αποκατάσταση του Γεφυριού της Πλάκας στον ποταμό Αραχθο βρίσκεται στην τελική ευθεία και πρόκειται για ένα έργο δύσκολο και για πολλούς πρωτόγνωρο, καθώς δεν έχει γίνει κάτι αντίστοιχο στην Ευρώπη.

Προσέγγιση:

Η απόσταση από την Αθήνα είναι 445 χλμ μέσω Πάτρας.Το ταξίδι διαρκεί περίπου 6 ώρες. 

Η απόσταση από την Θεσσαλονίκη είναι 370 χλμ μέσω Τρικάλων.

Η διάρκεια του ταξιδιού είναι κάτι παραπάνω από 5 ώρες.

Μπορείτε να έρθετε επίσης από την  Εγνατία οδό μέσω Γρεβενών.

Ταυτότητα προορισμού:

Ύψος: 2.429 μέτρα

Κορυφή: Κακαρδίτσα

Γεωγραφικό Διαμέρισμα: Ήπειρος, Θεσσαλία

Οροσειρά: Πίνδος