Η Thomas Cook, ένα από τα μεγαλύτερα τουριστικά γραφεία της Ευρώπης, ανέστειλε σήμερα τα ξημερώματα τις υπηρεσίες της, κοινοποιώντας παράλληλα στην αγορά και στους πελάτες την επικείμενη πτώχευσή της. Παρά τις προσπάθειες του διοικητικού συμβουλίου να αντιστρέψει τα δεδομένα έστω και στο “παρά πέντε”, η οικονομική κατάσταση του παλαιότερου tour operator στον κόσμο ήταν τόσο τελματώδης που δεν άφησε άλλη επιλογή, πλην του άτακτου κραχ, στις κεφαλές της.

Κραχ που έχει “φυλακίσει” περίπου 600 χιλιάδες τουρίστες - που εμπιστεύτηκαν το πασίγνωστο τουριστικό γραφείο - σε διάφορα μέρη του πλανήτη, με τους 50 χιλιάδες από αυτούς να βρίσκονται στην Ελλάδα! Η χώρα μας, μάλιστα, βλέπει ήδη το «τσουνάμι» της είδησης να αγγίζει με απειλητικές διαθέσεις και τη… στεριά της. Στην Κρήτη, για παράδειγμα, το 80% των ξενοδοχείων του νησιού συνεργάζεται με το δημοφιλές πρακτορείο, με τη ζημιά να υπολογίζεται ήδη στα 100 εκατομμύρια ευρώ!

Πως ερμηνεύεται, όμως, το σημερινό κραχ στον παγκόσμιο ξενοδοχειακό κλάδο; Το Thestival μίλησε με τη Web Hotel Way, μία εταιρεία που ειδικεύεται στο Hotel Management και διαχειρίζεται σημαντικά ξενοδοχεία εντός αλλά και εκτός συνόρων. «Η σημερινή είδηση ήταν αναμενόμενη για όσους παρακολουθούν τα τελευταία χρόνια τις εξελίξεις στον ξενοδοχειακό, αλλά και στον τουριστικό κλάδο γενικότερα. Η συνήθης πρακτική περασμένων δεκαετιών που ήθελε τους μεγάλους tour operators να κινούν τα νήματα και να επηρεάζουν ακόμα και το πιο μικρό ξενοδοχείο της Ελλάδας αποδείχτηκε τελικά μία τεράστια φούσκα με ανυπολόγιστες πλέον συνέπειες για τη βιωσιμότητα πολλών επιχειρήσεων. Μέσα σε δύο χρόνια η παγκόσμια αγορά είδε δύο τεράστιους παίκτες της (μην ξεχνάμε και την κατάρρευση της αεροπορικής εταιρείας Monarch το 2017) να εξαφανίζονται, παρασύροντας μαζί τους και τον ξενοδοχειακό κλάδο. Γεγονότα που καταδεικνύουν ότι τα ξενοδοχεία του σήμερα πρέπει να χτίσουν τις δικές τους γερές βάσεις, να επενδύσουν στο δυναμικό και την εικόνα τους και να έχουν τις πόρτες τους “ανοιχτές” σε συνεργασίες. Το φαινόμενο της εξάρτησης του ξενοδοχείου μου από ένα και μόνο πρακτορείο διαλύθηκε σήμερα με τον πλέον εκκωφαντικό τρόπο», ανέλυσε ο Γιώργος Λαγουδάκης από τη Web Hotel Way.  

«Η πτώχευση της Thomas Cook είναι μια εξαιρετικά δυσάρεστη εξέλιξη και με πολλές πτυχές, καθώς σημειώνεται μια μεγάλη ανατροπή στο σύστημα τροφοδοσίας της χώρας με επισκέπτες», είναι, από την άλλη, τα πρώτα λόγια της ανακοίνωσης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων. «Βεβαίως, οι συνέπειες δεν αφορούν μόνον την Ελλάδα αλλά όλες τις χώρες που είχε παρουσία το βρετανικό ταξιδιωτικό γραφείο. Από νωρίς το πρωί βρίσκεται σε εξέλιξη σύσκεψη στο αρμόδιο Υπουργείο Τουρισμού, ώστε σε συντονισμό και με άλλα υπουργεία και δημόσιες υπηρεσίες, να αντιμετωπιστεί αυτή η δύσκολη κατάσταση, σε δύο βασικές κατευθύνσεις: Τον άμεσο και ασφαλή επαναπατρισμό των εγκλωβισμένων τουριστών και τη στήριξη των ξενοδοχείων που πλήττονται άμεσα από την κατάρρευση της Thomas Cook. Χρειάζεται ψυχραιμία και να μη ξεχνάμε πως το χτίσιμο της εικόνας της χώρας είναι ένα καθημερινό διακύβευμα», καταλήγει η ανακοίνωση, με τις εξελίξεις γύρω από το φλέγον θέμα της ημέρας να ανανεώνονται διαρκώς.