Η Μονεμβασιά ή αλλιώς το «Γιβραλτάρ της Ανατολής» θα σας καταπλήξει με την διαφορετικότητά της και την ξεχωριστή ατμόσφαιρα που αποπνέει.

Μια ονειρική καστροπολιτεία με θέα το απέραντο γαλάζιο, όπου συναντώνται ο βυζαντινός, ο οθωμανικός, ο ενετικός και ο ελληνικός πολιτισμός και αποκαλύπτονται στους επισκέπτες μέσα από τα σοκάκια, τα σπίτια, τις καμάρες και τις εκκλησίες.

Αποτελεί προορισμό 365 μέρες το χρόνο, και μαγεύει τους επισκέπτες κάθε εποχή του χρόνου.

mone2.jpg

Ο βράχος, που ξεχωρίζει και θυμίζει κάτι από… Γιβραλτάρ, αποκολλήθηκε από τη στεριά το 375 μ.Χ. εξαιτίας ενός δυνατού σεισμού και της έδωσε τη σημερινή, ιδιαίτερη μορφή της.

Ας ανακαλύψουμε, καλύτερα, αυτήν την όμορφη ιστορική πόλη:

Έναν καλοδιατηρημένο μεσαιωνικό οικισμό με παλιά επιβλητικά αρχοντικά, θολωτά σοκάκια, βυζαντινές εκκλησίες, γραφικά γκαλντερίμια αλλά και μία σειρά από ξενώνες, εστιατόρια, μπαρ και καταστήματα, που βρίσκονται σε αρμονία με το αρχιτεκτονικό προφίλ της πόλης θα συναντήσετε με το που θα περάσετε την πύλη εισόδου.

Μπαίνοντας στο κάστρο, ένα μικρό δρομάκι στα αριστερά σας θα σας οδηγήσει στο σπίτι του ποιητή Γιάννη Ρίτσου, έξω από το οποίο υπάρχει και η προτομή του. Η Μονεμβασιά οφείλει στον ποιητή και τον μοναδικό χαρακτηρισμό «πέτρινο καράβι». Είναι ένα από τα πιο ήρεμα και όμορφα σημεία της Μονεμβασιάς, με θέα το Μυρτώο πέλαγος.

ritsos.jpg

Ο κεντρικός δρόμος θα σας οδηγήσει στην κεντρική πλατεία της Μονεμβασιάς με το παλιό κανόνι και την Εκκλησία του Ελκόμενου Χριστού. Χτισμένη τον 13ο αιώνα η εκκλησία του Ελκόμενου Χριστού βρίσκεται στην κεντρική πλατεία και αποτελεί εκκλησία-σύμβολο, όπου μάλιστα γίνονται και πολλοί γάμοι, ενώ την επισκέπτονται και προσκυνητές από όλο τον κόσμο. Πήρε το όνομά της από την εικόνα του Χριστού Ελκόμενου, η οποία είχε κλαπεί το 1979, βρέθηκε το 1980 και ξαναγύρισε στην εκκλησία 32 χρόνια αργότερα.

monemvasia-new-sokaki-portokali.jpg

Η βόλτα στην Πάνω Πόλη, είναι ιδανική για να θαυμάσετε τα αρχοντικά της ενετικής ελίτ. Στην Πάνω Πόλη θα δείτε ερείπια κτιρίων Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Χρόνων. Σε απόκρημνο σημείο δεσπόζει η εκκλησία της Αγίας Σοφίας, οκταγωνικός ναός με τρούλο, που ταυτίζεται από τους ερευνητές με τη μονή Οδηγήτριας του 1150 και μια από τις ωραιότερες εκκλησίες της χώρας μας.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η αρχαιολογική συλλογή της Μονεμβασιάς, που θα συναντήσετε σε ένα διατηρητέο κτήριο στην πλατεία του Ελκωμένου Χριστού στον οικισμό της Κάτω Πόλη. Το κτίριο τον 16ο αι. χρησιμοποιήθηκε ως Τζαμί στην περίοδο της Τουρκοκρατίας ενώ μετασκευάστηκε σε κτήριο δημοσίας χρήσης στην περίοδο της Β’ Ενετοκρατίας. Πρόκειται για ένα μουσείο διανθισμένο με πλούσιο υλικό που έφεραν στο φως αρχαιολογικές έρευνες στο χώρο της Μονεμβασιάς και σκιαγραφεί με γλαφυρότητα την ανθρώπινη δραστηριότητα και την καλλιτεχνική εξέλιξη της περιοχής ανά τους αιώνες.

Παραλίες

Πορτέλο

portelo.jpg

Αν δεν θέλετε να απομακρυνθείτε από την καστροπολιτεία και προτιμάτε να κάνετε το μπάνιο σας σε ένα μέρος με ιστορία, το Πορτέλο είναι η ιδανική παραλία. Θα την συναντήσετε κάτω από το κάστρο, στα ριζά του τείχους. Δεν χρειάζεται να πάρετε αυτοκίνητο και να βγείτε από την Μονεμβασιά. Το πολύ μικρό αυτό λιμανάκι λειτουργούσε ως θαλάσσια πύλη για τον ανεφοδιασμό των κατοίκων του κάστρου και αποτελούσε τον μοναδικό χώρο, όπου μπορούσαν να απολαύσουν το μπάνιο τους. Σήμερα μπορείτε να απολαύσετε τις βουτιές σας πηδώντας από τη μικρή εξέδρα δίπλα στα βράχια.

Κουρκούλα

Η παραλία Κουρκούλα θα σας ξετρελάνει με την ομορφιά της. Στον δρόμο για την Νέα Πόλη σας περιμένει μια μικρή, φυσικη πισίνα, ένα κόσμημα, με πολύ ζεστά νερά καθώς είναι κλειστή τριγύρω.

Κάκαβος  - Βότσαλο

kakavos.jpg

Με φόντο το κάστρο της Μονεμβασιάς ο Κάκαβος, είνια ξακουστή παραλία της Μονεμβασιάς, στα αριστερά της γέφυρας, ενώ το γραφικό και πανέμορφο Βότσαλο έχει γραφικά ταβερνάκια και πανέμορφα καφενεία για να απολαύσετε την αύρα της θάλασσας.

Γέφυρα

Η πιο κοντινή παραλία έξω από το Κάστρο είναι η Γέφυρα. Είναι μια μεγάλη ρηχή αμμουδιά, ιδανική για οικογένειες με παιδιά, που τη συναντάτε βγαίνοντας από το κάστρο στα δεξιά σας.

Πορί

pori_beach_2.jpeg

Στην παραλία Πορί, θα βρείτε μεγάλης έκτασης αμμουδιά. Βρίσκεται στην έξοδο της Μονεμβασιάς προς Σπάρτη. Συνδυάζει τη σκιά από τα πολλά αρμυρίκια και πεύκα με την καθαρή θάλασσα. Είναι Ιδανική για θαλάσσια σπορ, εχει αρκετά ταβερνάκια με θέα το Μυρτώο πέλαγος, το βράχο της Μονεμβασιάς αλλά και την παλιά πόλη της Μονεμβασιάς.

Ξιφίας

ksifias.jpg

Νότια της Μονεμβασιάς θα βρείτε την παραλία Ξιφία. Εκεί, θα βρείτε όμορφη αμουδιά και ταβερνάκια για να συνοδεύσετε το μπάνιο σας με… νόστιμους μεζέδες.

Προσέγγιση

Η πρόσβαση στη Μονεμβασιά γίνεται με αυτοκίνητο.  Η Μονεμβασιά απέχει 300 χιλιόμετρα από την Αθήνα. Αν η Αθήνα δεν είναι η βάση σας, μπορείτε να ταξιδέψετε με αεροπλάνο για Αθήνα και στη συνέχεια να νοικιάσετε ένα αυτοκίνητο με τελικό προορισμό τη Μονεμβασιά.

Ταυτότητα προορισμού

Δήμος Μονεμβασιάς

Περιφέρεια: Πελοποννήσου

Περιφ. Ενότητα: Λακωνίας

Διαμέρισμα: Πελοπόννησος

Νομός: Λακωνίας

Έκταση: 908,2 km2

Πληθυσμός: 21.942 (απογραφή 2011)