Αν ανήκετε στη μερίδα των ταξιδιωτών που αναζητούν αποδράσεις με φυσιολατρικό χαρακτήρα και ειδυλλιακά τοπία, έχουμε τον ιδανικό προορισμό για σας.

Αυτή την εβδομάδα, το Thestival σας ταξιδεύει σε ένα μέρος που σύμφωνα τουλάχιστον με τους μύθους, έχει φιλοξενήσει Μακεδόνες βασιλείς και στρατηγούς!

Ο προορισμός της εβδομάδας είναι τα Λουτρά Πόζαρ του Δήμου Αλμωπίας!

123.jpg

Η μαγευτική αυτή λουτρόπολη, είναι τοποθετημένη 13 χιλιόμετρα δυτικά της Αριδαίας, πρωτεύουσας του Δήμου Αλμωπίας, στο Νομό Πέλλας, μέσα σε ένα καταπράσινο τοπίο, στολισμένο από τρεχούμενα νερά και βλάστηση. Η οργάνωση από την οποία χαρακτηρίζεται το μέρος, αντανακλάται χαρακτηριστικά στις υποδομές του, αφού με την άφιξή του, ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να απολαύσει ένα μεγάλο εύρος δραστηριοτήτων.

Γνωστά ακόμη από την αρχαιότητα, τα ιαματικά λουτρά του Πόζαρ, αποτελούν ενδεδειγμένο προορισμό για ασθενείς που ταλαιπωρούνται από αρθρίτιδες και μυϊκά προβλήματα, αφού το νερό που αναβλύζει από τη γη παραμένει στη σταθερή θερμοκρασία των 37 βαθμών Κελσίου, προσφέροντας έτσι πλήθος ευεργετικών ιδιοτήτων. Πέρα όμως από τα οφέλη σχετικά με την υγεία, το μέρος αποτελεί πόλο έλξης επισκεπτών που αναζητούν μια απόδραση από τη δύσκολη καθημερινότητα και τους γρήγορους ρυθμούς.

Η λουτρόπολη καθημερινά κατακλύζεται από εκατοντάδες επισκέπτες, οι οποίοι είτε οικογενειακά, είτε σε οργανωμένα γκρουπ με τουριστικά λεωφορεία, επισκέπτονται το μέρος για να απολαύσουν μια βουτιά στα νερά με τις ευεργετικές ιδιότητες. Η κίνηση στις οργανωμένες πισίνες διατηρείται ακόμη και κατά τις μεταμεσονύκτιες ώρες, όπου οι επισκέπτες επιλέγουν να απολαύσουν πιο ήσυχα τα μπάνιο τους. Τους χειμερινούς μήνες, που η θερμοκρασία στην ατμόσφαιρα πέφτει συχνά υπό του μηδενός, η εικόνα των επισκεπτών που αγνοούν το ψύχος και βουτούν στα ζεστά νερά, από τα οποία εκλύονται ατμοί, είναι εκπληκτική.

Με σκοπό να κατοχυρωθεί η ασφάλεια των επισκεπτών, αλλά και να επεκταθούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες, με κύριο γνώμονα την ευχάριστη διαμονή, το μέρος διαθέτει οργανωμένα υδροθεραπευτήρια, στα οποία οι πολίτες μπορούν να απολαύσουν ένα χαλαρωτικό μασάζ ή να κάνουν το μπάνιο τους, ενώ υπάρχουν και ιατρός και νοσηλεύτρια, από τους οποίους μπορούν να ζητήσουν ιατρική περίθαλψη σε κάποια έκτακτη ανάγκη.
Για τους πιο τολμηρούς επισκέπτες του μέρους, ένα ζευγάρι αθλητικά παπούτσια, είναι απαραίτητο να υπάρχει στο σάκο ή τη βαλίτσα τους. Λόγω της έντονης βλάστησης, το μέρος ενδείκνυται για πεζοπορία και βόλτα στη φύση, μέσα στα δέντρα και τα πλακόστρωτα δρομάκια, πάντοτε όμως στα πλαίσια του οργανωμένου συγκροτήματος της λουτρόπολης, χωρίς να απομακρύνεται ο επισκέπτης σε δύσβατα, απόμακρα ή επικίνδυνα για τη σωματική του ακεραιότητα μέρη.

Παράλληλα, εντός της λουτρόπολης, λειτουργούν καφετέρια και εστιατόριο, τοποθετημένα κάτω από τη σκιά των πλατάνων, προσφέροντας έτσι στον περιηγητή την ευκαιρία να απολαύσει το ρόφημα ή το γεύμα του μέσα σε ένα καταπράσινο τοπίο, υπό τον ήχο του τρεχούμενου νερού και των πουλιών. Σε δήλωσή του στο Thestival, ο δήμαρχος Αλμωπίας, κ. Δημήτρης Μπίνος, αναφέρει: «Η επίσκεψη στα Λουτρά του Πόζαρ έχει καταρχήν να κάνει με τον ιαματικό χαρακτήρα των λουτρών της. Κατά δεύτερον, σκοπό έχει να αξιοποιήσει ο επισκέπτης το χρόνο του και σε παράλληλες δράσεις. Περίπατος στα μονοπάτια και τα σπήλαιά του, καθώς και διασκέδαση και αναψυχή. Σύμφωνα με στατιστική έρευνα, το 50% όσων έχουν επισκεφτεί ιαματικές λουτροπόλεις, επισκέφτηκε το Πόζαρ. Στοχεύουμε και το έχουμε πετύχει σε υψηλό ποσοστό, να παρέχουμε τουρισμό τεσσάρων εποχών και υπηρεσίες όλο το εικοσιτετράωρο».

1234.jpg

Για τους επισκέπτες των οποίων η απόδραση δεν είναι μονοήμερη, είναι αναμενόμενο πως υπάρχουν άφθονες επιλογές διαμονής και διανυκτέρευσης. Το γειτονικό χωριό Λουτράκι, που αποτελεί και βασικό τόπο διαμονής των τουριστών και χαρακτηρίζεται από οργανωμένες ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις, αλλά και μικρούς παραδοσιακούς ξενώνες, είναι βέβαιο πως θα επιβεβαιώσει την επιλογή του περιηγητή να επισκεφτεί τα Λουτρά Πόζαρ. Σε απόσταση μόλις λίγων χιλιομέτρων από τη λουτρόπολη και προσφέροντας όλες τις ανέσεις, είναι βέβαιο πως η διαμονή στο χωριό, συνιστά μια ιδιαίτερη εμπειρία.

Κατά τη διαμονή του στο Λουτράκι, ο επισκέπτης δεν πρέπει να παραλείψει να δοκιμάσει και τα τοπικά παραδοσιακά προϊόντα και τις γεύσεις της περιοχής, όπως γλυκά, μέλι, τσάι, μπαχαρικά, φρούτα, όσπρια, μαρμελάδες και άλλα πολλά, τα οποία θα μπορέσει να βρει τόσο σε διάφορα μέρη του χωριού, όσο και κατά την είσοδό του στη Λουτρόπολη, όπου υπάρχουν οργανωμένοι πάγκοι από ντόπιους πολίτες – παραγωγούς, ακριβώς για το σκοπό αυτό.

Έχοντας αναφερθεί εκτενώς στις δραστηριότητες τις οποίες μπορεί να απολαύσει ο περιηγητής με την άφιξή του, θα θεωρούνταν παράλειψη να μην αναφερθούμε στη μεγάλη μουσική γιορτή του καλοκαιριού που λαμβάνει χώρα στις εγκαταστάσεις των Λουτρών Πόζαρ και δεν είναι άλλη από το ετήσιο Φεστιβάλ Πόζαρ! Κάθε χρόνο, με πρωτοβουλία του Συλλόγου Νέων Λουτρακίου, προσκαλούνται ταλαντούχοι καλλιτέχνες του ελληνικού πενταγράμμου, σε τριήμερες συναυλίες. Ντόπιοι πολίτες, αλλά και τουρίστες, δίνουν το παρόν, κατακλύζοντας τη λουτρόπολη, διασκεδάζοντας συχνά μέχρι και τις πρώτες πρωινές ώρες.

12345.jpg

Στην ερώτησή του Thestival για το τι είναι αυτό που παρακινεί το Σύλλογο Νέων Λουτρακίου να προχωρά στη κάθε χρόνο στη διοργάνωσή του, ο εκπρόσωπος τύπου του Συλλόγου, Γιώργος Μπαϊράμης, σημειώνει «Σκοπός μας ήταν και είναι να αναδείξουμε τη φυσική ομορφιά στα Λουτρά Πόζαρ και στην ευρύτερη περιοχή της Αλμωπίας. Αγαπάμε τη μουσική και με αυτό τον τρόπο θέλουμε να προβάλλουμε τον τόπο μας. Προσδοκούμε να φέρουμε επισκέπτες από όλη την Ελλάδα και σε συνδυασμό με το Φεστιβάλ, να γνωρίσουν τα Λουτρά Πόζαρ, τις φυσικές ομορφιές, τα ζεστά νερά και τους φιλόξενους ανθρώπους της Αλμωπίας». Παράλληλα, σημειώνει πως η όλη προσπάθεια γίνεται εθελοντικά από τα μέλη του συλλόγου, με τη συμμετοχή να είναι εξαιρετικά υψηλή, ενώ δεν παραλείπει να ευχαριστήσει επιχειρήσεις, ξενοδοχεία και εστιατόρια που στηρίζουν αυτήν την προσπάθεια. Εξίσου σημαντικό για το Σύλλογο Νέων Λουτρακίου, είναι να προσφέρονται κίνητρα στους περιηγητές να επισκεφθούν την περιοχή και συγχρόνως ευκαιρίες στους κατοίκους της Αλμωπίας, να δουν μεγάλους καλλιτέχνες, χωρίς να χρειάζεται να ταξιδέψουν σε διάφορα μέρη της Ελλάδας.

Φέτος, το τριήμερο 19 – 21 Ιουλίου, η περιοχή θα υποδεχτεί το Bασίλη Παπακωνσταντίνου, το Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, τον Νίκο Πορτοκάλογλου, την Ελεωνόρα Ζουγανέλη, το Γιάννη Χριστοδουλόπουλο, τον Kωστή Μαραβέγια, την Πάολα, καθώς και το Δήμο Αναστασιάδη!

123456.jpg

Για τους λάτρεις της φύσης, τα Λουτρά Πόζαρ αποτελούν σίγουρα ευκαιρία για διάλειμμα από τη δύσκολη καθημερινότητα και τους γρήγορους ρυθμούς ζωής, αφού συνδυάζουν το βουνό, με την ευκαιρία για βουτιά στις ιαματικές πηγές. Παράλληλα, αν επισκεφτείτε την περιοχή, μην παραλείψετε να περάσετε και από τους καταρράκτες της γειτονικής Έδεσσας, καθώς και από το χιονοδρομικό κέντρο του Καϊμάκτσαλαν και το χωριό Άγιος Αθανάσιος, αν η διαμονή σας έχει προγραμματιστεί για τους χειμερινούς μήνες. Είναι βέβαιο πως τα Λουτρά Πόζαρ αποτελούν έναν ενδεδειγμένο τόπο για φυσιολατρικές αποδράσεις και είναι βέβαιο πως η διαμονή σε αυτά θα αποζημιώσει και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη…

INFO

Υψόμετρο: 350 μέτρα (χωριό Λουτράκι)
Περιφέρεια: Κεντρικής Μακεδονίας
Νομός: Πέλλας
Πρωτεύουσα: Αριδαία
Πληθυσμός: 7.040 κάτοικοι (απογραφή 2001).

Προσέγγιση

Από Θεσσαλονίκη: Oδικώς, η προσέγγιση γίνεται με ΙΧ αυτοκίνητο ή λεωφορείο του ΚΤΕΛ (ταξίδι περίπου 2 ωρών)
Από Αθήνα και λοιπές περιοχές: Αεροπορικώς μέχρι το Αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης, έπειτα οδικώς μέχρι την Αλμωπία. Με το τρένο μέχρι το σιδηροδρομικό σταθμό της Έδεσσας ή της Σκύδρας και έπειτα οδικώς μέχρι την Αλμωπία.