Αν και τους χαρακτηρίζουν ως τον “μεσογειακό λαό του Βορρά” και φαίνεται να έχουν πολλά κοινά με τους Έλληνες, οι Ιρλανδοί είναι μια μερίδα τουριστών που η Ελλάδα δεν βλέπει στο βαθμό που θα ήθελε,ενώ η Θεσσαλονίκη τους μετρά στα.. ..δάχτυλα. Αυτό ωστόσο, ήταν από μόνο του ένας μέρος της “ πρόκλησης”, για να είναι το Δουβλίνο ο τελευταίος σταθμός της Διπλωματίας των Πόλεων υπό την αιγίδα της Διοίκησης Μπουτάρη.

Με το πλεονέκτημα μιας νεοαποκτηθείσας απευθείας αεροπορικής σύνδεσης του αεροδρομίου Μακεδονία με το Δουβλίνο, η 21η αποστολή της βραβευμένης πρωτοβουλίας, έφτασε στην ιρλανδική πρωτεύουσα και παρουσίασε όλους τους λόγους που αξίζει κανείς να επενδύσει τουριστικά στην πόλη της Θεσσαλονίκης αλλά και στην ευρύτερη περιοχή. Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σε ξενοδοχείο του Δουβλίνου, επαγγελματίες από το χώρο του τουρισμού και τουριστικοί πράκτορες άκουσαν και έμαθαν περισσότερα τόσο για την πόλη της Θεσσαλονίκης, όσο και για τη Χαλκιδική αλλά και την ευρύτερη περιοχή της κεντρικής Μακεδονίας.

dip.jpg

“Πάντα πίστευα ότι η Ελλάδα είναι ένας εξαιρετικός προορισμός αλλά η Θεσσαλονίκη μπορεί να αποτελέσει τη νέα επιλογή για τους Ιρλανδούς”, είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Τζον Σπόλεν (John Spollen) πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων Ιρλανδίας ( ITAA) για να συμπληρώσει: “Ο τουρισμός μπορεί να αναπτυχθεί καθώς το Δουβλίνο συνδέεται αεροπορικά με τη Θεσσαλονίκη, είτε με την Aegean Airlines (μέσω Αθηνών) είτε με την Turkish Airlines (μέσω Κωνσταντινούπολης) , είτε απευθείας πλέον με τη Ryanair”.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για την αποστολή από τη Θεσσαλονίκη με σκοπό την προσέλκυση περισσότερων τουριστών, η πρέσβης της Ελλάδας στην Ιρλανδία Αικατερίνη Σιμοπούλου, χαρακτήρισε εξαιρετική τόσο την πρωτοβουλία της Διπλωματίας των Πόλεων, όσο και την επιλογή της Ιρλανδίας (ως αγορά στόχο) καθώς, όπως επεσήμανε, “ η Ιρλανδία είναι μια χώρα ανερχόμενης οικονομίας και υπάρχει το διαθέσιμο εισόδημα για τον τουρισμό”. “ Οι Ιρλανδοί θελουν να ταξιδεύουν και όσο βελτιώνεται το οικονομικό τους επίπεδο θέλουν να ταξιδεύουν περισσότερο. Ειδικά σε χώρες όπως η Ελλάδα, καθώς επιζητούν τον ήλιο, τη θάλασσα, την καλή ατμόσφαιρα, τον πολιτισμό και την εξοχή. Όλα αυτά τα έχουμε στην Ελλάδα και ιδιαίτερα για τη Θεσσαλονίκη, τώρα που υπάρχει και απευθείας σύνδεση διευκολύνει πάρα πολύ. Η Θεσσαλονίκη έχει όλα τα στοιχεία που συνθέτουν έναν καλό τουριστικό προορισμό για τον ιρλανδό τουρίστα. Οι Ιρλανδοί βλεπουν με πολύ συμπάθεια την Ελλάδα, αγαπούν τη διασκέδαση , τη μουσική και θεωρώ ότι είναι μια καλή στιγμή για να υπάρχει συνεχόμενη προβολή της χώρας στην Ιρλανδία”, επεσήμανε η κ.Σιμοπούλου.

Στην Ιρλανδία υπάρχουν περισσότεροι από 6.000 Έλληνες όπως υπολογίζει η πρόεδρος της Ελληνικής κοινότητας Στέλλα Ξενοπούλου, η οποία διατηρεί το ελληνικό στοιχείο ζωντανό με σειρά δράσεων τόσο εκπαιδευτικού, όσο και πολιτιστικού χαρακτήρα.. “ Θα έλεγε κανείς, πως στην Ελληνική κοινότητα λειτουργούμε ανεπίσημα ως πρεσβευτές του τουρισμού, καθώς συνεχώς μας ζητούν οι Ιρλανδοί πληροφορίες για την Ελλάδα” επεσήμανε και πρόσθεσε ότι υπάρχουν πολλά κοινά μεταξύ των δύο λαών.

Η αγορά του Δουβλίνου έχει προοπτικές για τη Θεσσαλονίκη και με τα νέα δεδομένα των αεροπορικών συνδέσεων, ήταν μια καλή επιλογή, όπως ανέφερε ο επικεφαλής της αποστολής και αντιδήμαρχος Τουριστικής Ανάπτυξης και Διεθνών Σχέσεων του δήμου Θεσσαλονίκης Σπύρος Πέγκας. Μιλώντας από το βήμα της εκδήλωσης και για τελευταία φορά με την ιδιότητα του αντιδημάρχου, τόνισε την ανάγκη η δυναμική που υπάρχει σε αυτές τις αποστολές να μην χαθεί αλλά να αναπτυχθεί και να εξελιχθεί.