Στην υψηλότερη θέση των τελευταίων δέκα ετών βρίσκεται η Θεσσαλονίκη στον τομέα του συνεδριακού τουρισμού. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεθνούς Ένωσης Συνεδρίων και Συναντήσεων (International Congress & Convention Association - ICCA), που ανακοίνωσε το Thessaloniki Convention Bureau (TCB), η Θεσσαλονίκη το 2018 σημείωσε άνοδο δέκα θέσεων σε σχέση με το 2017 και βρέθηκε στην 93η θέση της παγκόσμιας κατάταξης.

Πιο αναλυτικά, για το έτος 2018 καταγράφει τον αριθμό- ρεκόρ των 29 συνεδρίων, με 5.770 συνέδρους συνολικά. Στην πόλη πραγματοποιήθηκαν 29 διοργανώσεις, από τις οποίες οι 19 είχαν από 50 έως 149 συμμετέχοντες.

Στην ευρωπαϊκή κατάταξη, η Θεσσαλονίκη ανέβηκε στην 53η θέση από την 59η που ήταν το 2017.

"Πρόκειται για μια πολύ ικανοποιητική εξέλιξη, αν σκεφτεί κάποιος πως τα 29 συνέδρια είναι μόνο όσα καταγράφονται από το ICCA ενώ παράλληλα στη Θεσσαλονίκη γίνονται πολλές επιπλέον εκδηλώσεις και συνέδρια. Ως TCB είμαστε σε διαδικασία καταγραφής όλων αυτών των επιπλέον συνεδρίων και εκδηλώσεων, σε συνεργασία με το ινστιτούτο εκθεσιακών ερευνών της Helexpo-ΔΕΘ, οι οποίες μέχρι στιγμής φαίνεται να ξεπερνούν τις 300 το έτος 2018" δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του TCB, Γιάννης Ασλάνης.

Στη Θεσσαλονίκη "ήρθαν" περισσότερα από 10 εκατομμύρια ευρώ, που προέκυψαν από τη συνολική δαπάνη των συνέδρων που επισκέφτηκαν την πόλη. Η μέση δαπάνη κάθε συνέδρου στη Θεσσαλονίκη για το 2018 ανέρχεται συνολικά σε 1823 δολάρια ανά συνέδριο.  Στα παραπάνω ποσά δεν συμπεριλαμβάνεται το κόστος εγγραφής στο συνέδριο.

"Η Θεσσαλονίκη διαθέτει όλα τα εχέγγυα για να γίνει συνεδριακός προορισμός, αναφορικά με τους χώρους και τη δυνατότητα να φιλοξενήσει σημαντικές εκδηλώσεις. Ας μην ξεχνάμε ότι το 97% των συνεδρίων που καταγράφονται από τον ICCA είναι μέχρι 2500 άτομα. Εκείνο που χρειάζεται η πόλη είναι να βελτιωθούν συνολικά οι υποδομές, κάτι που το περιμένουμε την επόμενη πενταετία και θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα συμβεί, για να είμαστε σε θέση να διεκδικήσουμε ακόμη περισσότερα συνέδρια” τόνισε ο κ.Ασλάνης. Σημείωσε επίσης, ότι η αναβάθμιση του Διεθνούς Συνεδριακού Κέντρου της ΔΕΘ-Helexpo AE, μέσω της προγραμματισμένης ανάπλασής του, θα δώσει ένα καινούργιο προϊόν, σημαντικό για την πόλη.

Για το 2018, οι μήνες που κατά κύριο λόγο προτίμησαν οι διοργανωτές συνεδρίων στη Θεσσαλονίκη ήταν ο Ιούνιος με επτά διοργανώσεις και ο Οκτώβριος με έξι. Σταθερό ζητούμενο παραμένει πάντως η ισοκατανομή των διοργανώσεων σε όλους τους μήνες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ