Κάλεσμα για συνεργασία όλων των φορέων απηύθυνε σήμερα ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης για την ανάπτυξη τουρισμού στην Θεσσαλονίκη.

Στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου ο κ. Μπουτάρης ζήτησε την συνέργεια της Περιφέρειας, του δήμου Θεσσαλονίκης, του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού αλλά και των επαγγελματιών προκειμένου να αναπτυχθεί ένα στρατηγικό σχέδιο για τον τουρισμό στην πόλη.

Παράλληλα, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης μαζί με τον αντιδήμαρχο Τουριστικής Ανάπτυξης και Διεθνών Σχέσεων, Σπύρο Πέγκα παρουσίασαν τις δράσεις του δήμου για τον τουρισμό αλλά και τα επόμενα βήματα.

Ο κ. Μπουτάρης τόνισε την σημασία που έχει ο τουρισμός πολυτελείας. «Είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι αυτή η συνέντευξη Τύπου γίνεται στο ανακαινισμένο Μακεδονία Παλλάς το οποίο σηματοδοτεί τους στόχους που έχουμε για τον τουρισμό της Θεσσαλονίκης. Πρέπει να πάμε στον τουρισμό πολυτελείας. Για να γίνει αυτό πρέπει να δούμε ποια είναι τα όπλα που έχουμε. Η Θεσσαλονίκη δεν ήταν τουριστικός προορισμός, ήταν ένας εμπορικός τουρισμός. Έπρεπε να ανακαλύψουμε τα όπλα της Θεσσαλονίκης μην έχοντας λεφτά. Ένα από τα όπλα είναι ο πολιτισμός. Το δεύτερο είναι τα πανεπιστήμια, η Θεσσαλονίκη έχει 120.000 φοιτητές οι οποίοι δίνουν πνοή και ενέργεια στην πόλη», σημείωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, 100.000 Τούρκοι επισκέπτονται την Θεσσαλονίκη ετησίως καθώς και Εβραίοι, όχι μόνο από το Ισραήλ αλλά από την Αμερική, την Αγγλία προσδίδοντας ένα κοσμοπολίτικο χαρακτήρα στην πόλη.

«Πετύχαμε αύξηση του τουρισμού. Το 2016 οι διανυκτερεύσεις ανέρχονταν σε 2.400.000 περίπου. Αυτή η θεαματική αύξηση μέσα σε 5-6 χρόνια για να συνεχιστεί πρέπει να μαζευτούμε όλοι μαζί οι επαγγελματίες, η Περιφέρεια, ο ΕΟΤ για να δούμε ποιο είναι το στρατηγικό σχέδιο για την τουριστική ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης» σημείωσε ο κ. Μπουτάρης.

«Έχουμε δυνατότητα στρατιωτικού τουρισμού την οποία δεν εκμεταλλευόμαστε καθόλου. Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα. Και ανταγωνισμό μεγαλύτερο θα έχουμε και μας κλέβουν πελάτες. Ο δήμος ανοίγει τις πόρτες για να κάνουν οι επαγγελματίες πράγματα. Ο τουρίστας που μας ενδιαφέρει είναι αυτός που έχει ενδιαφέροντα ιστορικά, πολιτικά, φυσιολατρικά. Στόχος είναι η ανάπτυξη του συνεδριακού τουρισμού. Όσον αφορά τον θρησκευτικό τουρισμό θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες ανάδειξης της προσφοράς των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου, ενώ πρέπει να κινηθούμε συστηματικά και προς την αξιοποίηση των Μνημείων UNESCO», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος Τουριστικής Ανάπτυξης και Δημοσίων Σχέσεων, Σπύρος Πέγκας, επιχείρησε έναν απολογισμό των πρωτοβουλιών του διοίκησης του Δήμου, από το 2011 έως και σήμερα και προχώρησε την παρουσίαση του σχεδιασμού για τα επόμενα έτη.

Συγκεκριμένα, για την τριετία 2011 έως 2013, η Θεσσαλονίκη η οποία έως τότε δεν ήταν χαρακτηρισμένη ως τουριστικός προορισμός, κινήθηκε με ρυθμούς που ξεπερνούσαν κατά πολύ τον εθνικό μέσο όρο. Σε αυτό συνέβαλλε καθοριστικά η επιλογή του Δήμου να προχωρήσει στην αλλαγή του αφηγήματος που συνόδευε την πόλη και να δημιουργήσει μια νέα ταυτότητα. Καθοριστικής σημασίας πρωτοβουλία που ξεκίνησε το 2011, υπήρξε η επένδυση στη γαστρονομική ταυτότητά της, μέσω της θεσμοθέτησης του καταξιωμένου πλέον THESSALONIKI FOOD FESTIVAL, που συνέβαλλε στην προβολή σε διεθνές και εγχώριο επίπεδο. Παράλληλα, την ίδια εποχή, οι συμφωνίες με σημαντικές αεροπορικές εταιρίες προσέλκυσαν μεγάλο αριθμό επισκεπτών. Όλα αυτά προκάλεσαν πολλά θετικά δημοσιεύματα και δωρεάν διαφήμιση και προβολή για την πόλη.
Μέσα στη διετία 2014-2016 η πρωτοβουλία της Διπλωματίας των Πόλεων, που ασκεί ο Δήμος Θεσσαλονίκης, συσπείρωσε δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς – Helexpo, Aegean, Thessaloniki Convention Bureau, πανεπιστήμια κολέγια, ιατρικά κέντρα, επιχειρήσεις εστίασης, μπαρ, ζαχαροπλαστεία, μεσιτικά και δικηγορικά γραφεία, ξενοδοχεία, τουριστικούς πράκτορες και όμορους δήμους, όπως Νάουσας, Καστοριάς και Καλαμαριάς – σημειώνοντας περισσότερες από 550 συμμετοχές σε αποστολές προς μεγάλες πόλεις του εξωτερικού, με στόχο την προβολή της πόλης, ως τουριστικό προορισμό. Στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο εδραιώθηκε η κινητικότητα που είχε εγκαινιαστεί το προηγούμενο διάστημα, με αποτέλεσμα τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας που αφορούν ένα ευρύ φάσμα ειδικοτήτων – από υπηρεσίες πολυτελείας, καταλύματα νέου τύπου, δημιουργία νέων πανεπιστημιακών εδρών έως τους τομείς του μάρκετινγκ και του βοηθητικού προσωπικού.
Το 2016 και το 2017, η Διπλωματία των Πόλεων έκανε ένα σημαντικό βήμα προβολής της Θεσσαλονίκης στις δυτικές αγορές όπως το Παρίσι, η Αγία Πετρούπολη, η Κολωνία και η Βαρσοβία και άνοιξε το δρόμο σε πιο απαιτητικούς προορισμούς, όπως το Μιλάνο, η Μπολόνια και το Άμστερνταμ. Παράλληλα, η συστηματική δουλειά που γίνεται από το Τμήμα Τουρισμού του Δήμου, σε σχέση με τα ταξίδια γνωριμίας ξένων δημοσιογράφων (Fam & Press Trips) απέφερε απτά αποτελέσματα που καταγράφηκαν σε δημοσιεύματα και μεταδόσεις διεθνών ΜΜΕ με χαρακτηριστικότερα αυτά των Rick Stein στο BBC2, Μasterchef και GEO Γαλλίας.

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης πέτυχε τη θεσμική του συμμετοχή σε δυο παγκόσμιους δυναμικούς φορείς τουρισμού – World Tourism Cities Federation και European Marketing Cities – καθώς και σε διεθνή φόρα και ΜΜΕ – Κίνα, Φραγκφούρτη, Οδησσός, Λονδίνο, Βερολίνο, Σόφια, Σκόπια κ.ά.

Η επένδυση στον τομέα της γαστρονομίας αποδείχτηκε εμπνευσμένη, καθώς οδήγησε σε μια έντονη εκδήλωση ενδιαφέροντος από ομάδες και φορείς της πόλης – μικρά παιδιά, συνεργασία με Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και Δρόμους του Κρασιού, τοπικό καλάθι προϊόντων, ανάδειξη τοπικών σεφ ως πρεσβευτών.

Τέλος, προωθείται η προβολή για το καλάθι των τοπικών προϊόντων, ο θεσμός των σεφ-πρεσβευτών, η στενότερη συνεργασία με την Aegean και η ενισχυμένη παρουσία στην έκθεση τουρισμού του Βερολίνου για το 2018.

Οι επόμενες ενέργειες

Ανάμεσα στους στόχους που σχεδιάζονται για τη συνέχεια o κ. Πέγκας ανέφερε τους εξής:

Πρωτοβουλίες στο πλαίσιο του «Έτους Κίνας»
Παρουσίαση Θεσσαλονίκης στην Αθήνα μέσω δείπνου τοπικής Γαστρονομίας, του Street Food και του Study in Thessaloniki
Ενίσχυση της ψηφιακής προβολής της πόλης
Συμμετοχή και προσέλκυση στη Θεσσαλονίκη συνεδρίων με σύγχρονη αντίληψη – Republica, Webit, Οpen Knowledge Foundation, European Marketing Cities στο πλαίσιο και της πρωτοβουλίας της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας «Thessaloniki Innovation Friendly Destination»
Δείκτες Μνήμης – προσθήκη άλλων 52 στην πόλη με την ολοκλήρωση του σχεδιασμού
Δημιουργία του δεύτερου info kiosk και σταθερή λειτουργία και των δυο, σε Βασιλικό Θέατρο και Πλατεία Αριστοτέλους καθημερινά
Διεκδίκηση του Euro Pride του 2020