Διακοπές ρεύματος είναι προγραμματισμένες για σήμερα σε περιοχές της Θεσσαλονίκης.
Χωρίς ρεύμα θα μείνουν από τις 8:00 έως τις 11:00 καταναλωτές στον δήμο Παύλου Μελά και συγκεκριμένα στην περιοχή της Σταυρούπολης, οι οδοί: Ωραιοκάστρου, Καποδίστρια Ιωαν, Μουσχουντή Νικ, Δόκτωρα Φλέμινγκ, Κορυτσάς, Μαραθώνος, Μπουμπουλίνας, Κοραή, Δημοσθένους, 2η Πάροδος Δημοσθένους, 3η Πάροδος Δημοσθένους.
Επίσης, διακοπή θα σημειωθεί από τις 10:00 έως τις 13:00 στην Πυλαία οι καταναλωτές που βρίσκονται εκατέρωθεν της οδού ΠΡΟΦ. ΗΛΙΑ από την ΙΕΡΑΤΙΚΗ ΣΧΟΛΗ (γεφυράκι) μέχρι την οδό ΕΓΝΑΤΙΑ, συμπεριλαμβανομένων και των οδών ΦΙΛ. ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ – ΝΕΑΡΧΟΥ – ΗΦΑΙΣΤΙΩΝΟΣ – ΘΕΡΜΟΠΥΛΩΝ – ΙΚΤΙΝΟΥ – ΚΑΝΑΡΗ – ΠΤΟΛΕΜΑΙΩΝ κ.λ.π.
Το Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης (ΚΙΘ) του Δήμου Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιήσει ξεναγήσεις, στο πλαίσιο της δράσης «Η Ειδική Βιβλιοθήκη του ΚΙΘ στα μνημεία της πόλης».
Σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης.
Πόσες ιστορίες γι’ αυτήν την πόλη χωράνε σε μία βόλτα; Οι δρόμοι της, τα μνημεία της, κατάλοιπα όλων των ιστορικών περιόδων από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, συνδέονται και συνθέτουν την ιστορία της πόλης σε μία διαδρομή. Στο πρόσωπο της πόλης ενσωματώθηκε κάθε ανθρώπινο στοιχείο που πέρασε από αυτήν, στους είκοσι τρεις αιώνες της ζωής της. Με τη συνδρομή αρχαιολόγων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης θα περιηγηθούμε στην ιστορία της πολυπολιτισμικής Θεσσαλονίκης.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΞΕΝΑΓΗΣΕΩΝ
Σάββατο, 14 Δεκεμβρίου 2019
Ώρα έναρξης: 12.00 μ.μ. Ξενάγηση στον Αρχαιολογικό χώρο της πλατείας Διοικητηρίου. Σημείο συνάντησης: πλατεία Διοικητηρίου.
Σάββατο, 25 Ιανουαρίου 2020
Ώρα έναρξης: 12.00 μ.μ. Ξενάγηση στο Βυζαντινό Λουτρό. Σημείο συνάντησης: είσοδος Βυζαντινού Λουτρού. Διεύθυνση: Θεοτοκοπούλου με Κρίσπου, στην Άνω Πόλη. Συγκοινωνία ΟΑΣΘ: Γραμμή 23, Στάση: Κουλέ Καφέ
Σάββατο, 15 Φεβρουαρίου 2020
Ώρα έναρξης: 12.00 μ.μ. Ξενάγηση στο Παλαιοχριστιανικό συγκρότημα Γ΄ Σεπτεμβρίου. Σημείο συνάντησης: Παλαιοχριστιανικό συγκρότημα Γ΄ Σεπτεμβρίου. Διεύθυνση: 3ης Σεπτεμβρίου & Λεωφόρος Στρατού. Συγκοινωνία ΟΑΣΘ: Γραμμές: 3, 10, 11 και 31, Στάση: Στρατηγείο
Σε κάθε ξενάγηση μπορούν να συμμετάσχουν έως 35 άτομα. Είναι απαραίτητη η τηλεφωνική κράτηση θέσης.
Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας και θα υπάρξει λίστα αναμονής σε περίπτωση υπεράριθμων εγγραφών.
Οι ξεναγήσεις πραγματοποιούνται δωρεάν!
Δηλώσεις συμμετοχής:
Ειδική Βιβλιοθήκη ΚΙΘ Τηλ: 2313318709, 8701, 8.00 π.μ.- 2.00 μ.μ. Η Ειδική Βιβλιοθήκη του ΚΙΘ είναι μέλος του Δικτύου Βιβλιοθηκών του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Η έκθεση ΑΛΕΞΗΣ ΑΚΡΙΘΑΚΗΣ «τσίκι-τσίκι» εγκαινιάζεται στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ.Σχεδιάστηκε και πραγματοποιείται με αφορμή την επέτειο της συμπλήρωσης 80 χρόνων από τη γέννηση και 25 χρόνων από τον θάνατο του σημαντικού Έλληνα ζωγράφου, Αλέξη Ακριθάκη, ενώ πρωτοπαρουσιάστηκε στην Αθήνα στο Μουσείο Μπενάκη από τις 24 Σεπτεμβρίου έως τις 17 Νοεμβρίου 2019.
Τα εγκαίνια θα γίνουν σήμερα στις19.00.
Στο πλαίσιο της έκθεσης παρουσιάζεται το μεγαλύτερο μέρος των «τσίκι-τσίκι», έργων φτιαγμένων με τη χαρακτηριστική γραφή του καλλιτέχνη με μελάνι σε χαρτί και μερικές φορές με την προσθήκη χρωματιστής τέμπερας και σπάνια άλλων υλικών. Πρόκειται για την πρώτη έκθεση μετά τον θάνατο του καλλιτέχνη, η οποία είναι αφιερωμένη αποκλειστικά στα έργα αυτά. Συγκεντρώνει περισσότερα από 60 έργα, προερχόμενα από ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές της Ελλάδας και του εξωτερικού, πολλά εκ των οποίων παρουσιάζονται στην Ελλάδα για πρώτη φορά.
Ο Αλέξης Ακριθάκης (Αθήνα 1939-1994), δημιούργησε τα «τσίκι-τσίκι» συστηματικά από τα μέσα της δεκαετίας του ’60 έως τα μέσα της δεκαετίας του ’70 και είναι αυτά τα έργα με τα οποία καθιερώθηκε ως ένας ανατρεπτικός και αυθεντικός καλλιτέχνης της εποχής του. Η ορμητική ζωγραφική του αναγνωρίστηκε ως μια σοβαρή πρόταση. Η επιτυχία των πρώτων του εκθέσεων στην Ελλάδα και το Βερολίνο του εξασφάλισαν την υποτροφία DAAD το 1968 με την οποία εγκαθίσταται μόνιμα στο Βερολίνο, όπου και παράγει το μεγαλύτερο μέρος των έργων που παρουσιάζονται στην έκθεση. Ο Αλέξανδρος Ιόλας εξέθεσε στην γκαλερί του στη Γενεύη αποκλειστικά ασπρόμαυρα «τσίκι-τσίκι» το 1971 και στον κατάλογο της έκθεσης το κείμενο υπογράφει ο συγγραφέας Κώστας Ταχτσής. Εξάλλου, η σχέση του με τη λογοτεχνία και τους συγγραφείς υπήρξε χαρακτηριστική. Συχνά συνεργάζεται στον σχεδιασμό εκδόσεων και φτιάχνει «τσίκι-τσίκι» για βιβλία των Κώστα Ταχτσή, Ηλία Πετρόπουλο και της αυστριακής ποιήτριας Friederike Mayröcker. Μετά από τα μέσα του ’70 κι ως το τέλος της ζωής του το «τσίκι-τσίκι» ως μια χαρακτηριστική γραφή και γλωσσικό ιδίωμα επανεμφανίζεται στα έργα του.
Έργα του Αλέξη Ακριθάκη παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη το 1963 στην γκαλερί Βέλτσου, ενώ ακολούθησαν οι γκαλερί Κλειώ (1966), ΖΜ (1971) και Kalfayan (2011). Το 1997, τρία περίπου χρόνια μετά τον θάνατο του καλλιτέχνη, εγκαινιάστηκε στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης αναδρομική έκθεση του έργου του.
Η ομότιτλη έκδοση, η οποία συνοδεύει την έκθεση, θα διατίθεται στα πωλητήρια του Τελλογλείου.
Επιμέλεια έκθεσης: Χλόη Geitmann-Ακριθάκη και Αλέξιος Παπαζαχαρίας.
Ημερίδα για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μαθητών στα ζητήματα που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητα τους τα άτομα με αναπηρία (προσβασιμότητα στις δημόσιες συγκοινωνίες, δημόσια κτίρια, χώροι στάθμευσης, απουσία ράμπας ανάβασης κλπ) διοργανώνει αύριο Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου, ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα ατόμων με αναπηρία, σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κ. Μακεδονίας.
Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης».
Στη νέα αυτή πρωτοβουλία του ΙΣΘ, στο πλαίσιο της ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑΣ ΖΩΗΣ, συμμετέχουν ειδικοί γιατροί, άτομα με αναπηρία που θα μιλήσουν βιωματικά αλλά κι εκατοντάδες μαθητές από δέκα (10) λύκεια της κεντρικής Μακεδονίας με ανοιχτή συζήτηση και την υποβολή σχετικών ερωτήσεων και προτάσεων. Η ημερίδα θα ολοκληρωθεί με προβολή της ταινίας «Μέχρι τη θάλασσα» του Μάρκου Γκαστίν που γυρίστηκε στο ΚΑΤ με πρωταγωνιστές νέα παιδιά που νοσηλεύονταν ύστερα από σοβαρά ατυχήματα.
Στην εκδήλωση θα φιλοξενηθούν ειδικοί γιατροί της αποκατάστασης (φυσίατροι), εκπρόσωποι εκπαιδευτικών, ακτιβιστές για την αναπηρία, ο σκηνοθέτης και ο πρωταγωνιστής της ταινίας που γυρίστηκε στο νοσοκομείο ΚΑΤ, γονείς παιδιών με αναπηρία, οι μαθητές από δέκα σχολεία της κεντρικής Μακεδονίας και η υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Σοφία Ζαχαράκη.
Όπως τονίζει ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Νίκος Νίτσας "δυστυχώς, παρά το γεγονός ότι οι γιατροί σε κέντρα αποκατάστασης, βοηθούν τα άτομα με αναπηρία να… βοηθήσουν τους εαυτούς τους, η… πραγματικότητα τους εμποδίζει. Βγαίνοντας από τα κέντρα αποκατάστασης διαπιστώνουν ότι χρειάζονται ανθρώπους συνεχώς δίπλα τους για να κάνουν μια απλή βόλτα. Αυτό που ζητούν δεν είναι η κατανόηση μας ή η συμπάθεια μας, αλλά ό,τι ζητάμε όλοι. Προσβασιμότητα στη ζωή. Να σπουδάσουν, να δουλέψουν, να ζήσουν χωρίς εμπόδια. Ο ΙΣΘ θα δώσει κι αυτός τη μάχη του ώστε να γκρεμιστούν όλα τα εμπόδια, κυριολεκτικά και μεταφορικά. Δεν είναι δυνατόν η κοινωνία ή η πολιτεία να σε καθηλώνει περισσότερο από ό,τι το… ατύχημα».