Από τις 23 Οκτωβρίου ως τις 9 Δεκεμβρίου θα παρουσιάζεται, από το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, η έκθεση "Samkura: Περιπλάνηση", με έργα καλλιτεχνών από την Αρμενία, τη Γεωργία, την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία που συμμετείχαν σε πρόγραμμα ανταλλαγών που διοργανώθηκε από τα καλλιτεχνικά εργαστήρια «Cló Ceardlann na gCnoc» στην Ιρλανδία...Η έκθεση παρουσιάζει τα αποτελέσματα της συμμετοχής των καλλιτεχνών στα προγράμματα φιλοξενίας. Η ποικιλία γλωσσών και αλφαβήτων λειτουργούν εμφατικά στη δημιουργία των έργων και ένα από τα ζητούμενα των καλλιτεχνών είναι να ανακαλύψουν και να αφομοιώσουν την διαφορετικότητα του άλλου τόπου. Τα έργα των καλλιτεχνών αναφέρονται ακόμα στη σχέση με τη φύση, δεδομένου ότι οι χώροι φιλοξενίας βρίσκονται ως επί το πλείστον σε αγροτικές περιοχές απομακρυσμένες από το αστικό περιβάλλον.

Συμμετέχουν οι Καλλιτέχνες: Maria Boavida, Bernadette Cotter, Ingo Dünnebier, André Gonçalves, Oona Hyland, Ian Joyce, Φωτεινή Καριωτάκη, Sarah Lewtas, Kevin McGee, Alexandra Ramires, Γιάννης Σαββίδης, Azat Sargsyan, Nino Sekhniashivili, Λίνα Θεοδώρου, Mkrtich Tonoyan, Guram Tsibakhashvili, Iliko Zautashvili.

Samkura - (στα ιρλανδικά shamróg, στα ελληνικά τριφύλλι, στα πορτογαλικά trevo, στα αρμενικά siri-siri) είναι το όνομα ενός μικρού έρποντος φυτού που το φύλλο του αποτελείται από ένα στέλεχος με τρία αλληλένδετα φύλλα. Το όνομα του φυτού στα γεωργιανα (samkura) δηλώνει την εικόνα «τριών αυτιών ενωμένων μεταξύ τους». Τριφύλλια με τέσσερα ή παραπάνω φύλλα είναι σπάνια και θεωρούνται τυχερά. Samkura είναι το όνομα ενός διευρωπαϊκού προγράμματος καλλιτεχνικών και πολιτιστικών ανταλλαγών.

Η έκθεση θα φιλοξενείται Στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Β1, λιμάνι). Την επιμέλεια υπογράφει η Μαρία Τσαντσάνογλου. Το συντονισμό αναλαμβάνει ο Θοδωρής Μάρκογλου.

Πληροφορίες: ET3