Μετά τη μεγάλη καλλιτεχνική επιτυχία τον Οκτώβριο του ’15 στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, ο «Κάτω Παρθενώνας» του Μηνά Βιντιάδη επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη για δύο παραστάσεις, τη Δευτέρα 27 και Τρίτη 28 Ιανουαρίου, στο Θέατρο «Αμαλία» σε σκηνοθεσία της Βάνας Πεφάνη και πρωταγωνιστές τους Λεωνίδα Κακούρη και Χρήστο Σαπουντζή.

Οι συντελεστές του έργου λένε:

«Σ’ ένα καλά κρυμμένο μικρό χωριό κάτω από την Ακρόπολη ζούμε όλοι, και τιγίνεται εκεί ‘’αποκαλύπτω’’ στο έργο μου», μας λέει ο συγγραφέας Μηνάς Βιντιάδης που ήταν υποψήφιος για το «Βραβείο Κάρολος Κουν 2018» με το έργο του ‘‘Tattooland’’.

Τι κάνει αυτό το έργο δυνατό; Ο ένας εκ των πρωταγωνιστών του έργου, που γνωρίζει τεράστια επιτυχία με τις «Άγριες Μέλισσες» Λεωνίδας Κακούρης, έχει την απάντηση: «Το θέμα του. Η αλήθεια του και οι ανατροπές που συμβαίνουν».

«Ο Κάτω Παρθενώνας δεν απεικονίζει μόνο την Ελλάδα του σήμερα και γι’αυτό θα μας αφορά και μετά από χρόνια», συμπληρώνει η σκηνοθέτης Βάνα Πεφάνη.

Η υπόθεση με λίγα λόγια: Στην Ελλάδα του σήμερα, ένας αποτυχημένος χρηματιστής και ένας ιδιοφυής άστεγος διαπραγματεύονται μια «συνεργασία» που ισορροπεί εφιαλτικά ανάμεσα στην ιδεολογία και τη δικαιολογία, τη φτώχεια και την ηθική εξαθλίωση, την ευκαιρία και την καταστροφή, τη δολοφονία και τη σωτηρία. Σε έναν κόσμο που κυβερνούν οι τράπεζες και οι οίκοι αξιολογήσεων, οι ήρωες έχουν, κυρίως, ν’ αντιμετωπίσουν τους προσωπικούς του δαίμονες.

Δυνατός σε αυτή τη μάχη δεν είναι, πια, αυτός που έχει τα χρήματα. Είναι αυτός που έχει το μαχαίρι. Το παιχνίδι σκληραίνει. Οι αλήθειες πονάνε όσο βγαίνουν στο φως…

Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Κείμενο: ΜΗΝΑΣ ΒΙΝΤΙΑΔΗΣ - Σκηνοθεσία: ΒΑΝΑ ΠΕΦΑΝΗ

Παίζουν: ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΑΚΟΥΡΗΣ και ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΑΠΟΥΝΤΖΗΣ

Σκηνικά-κοστούμια: ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΥΝΤΖΕΡΗΣ - Φωτισμοί: ΒΑΣΙΛΗΣ

ΚΛΩΤΣΟΤΗΡΑΣ - Μουσική: ORESTIS - A΄ Βοηθός σκηνοθέτη: ΝΤΕΠΥ

ΠΑΓΚΑ - B’ Βοηθός σκηνοθέτη: ΕΛΙΟ ΦΟΙΒΟΣ ΜΠΕΙΚΟ - Φωτογραφίες:

ΣΠΥΡΟΣ ΚΑΤΩΠΟΔΗΣ

Ημέρες παραστάσεων: Δευτέρα 27 και Τρίτη 28 Ιανουαρίου στις 21:00