“Η έγχρωμη γλώσσα της λιθογραφίας”, έκθεση χαρακτικών έργων στο Βαφοπούλειο

|
ΜΑΓΔΑ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΥ

Τα εγκαίνια της έκθεσης «Η έγχρωμη γλώσσα της λιθογραφίας» του διακεκριμένου Τσέχου χαράκτη Vladimír Suchánek θα πραγματοποιηθούν την Δευτέρα 18 Νοεμρβρίου στις 19:30, στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο. Την έκθεση θα εγκαινιάσει ο επίτιμος προσκεκλημένος της καλλιτεχνικής βραδιάς ο Πρόεδρος της Ένωσης Τσέχων Χαρακτών HOLLAR Praha κ. Pavel Piekar.

Η έκθεση διοργανώνεται από την Πρεσβεία της Τσεχικής Δημοκρατίας στην Αθήνα σε συνεργασία με τον Δήμο Θεσσαλονίκης και το Επίτιμο Προξενείο της Τσεχικής Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη. Περιλαμβάνει 34 έγχρωμες λιθογραφίες του Vladimír Suchánek, μεταξύ των οποίων και μία συλλογή Ex Libris, οι οποίες προέρχονται από την καλλιτεχνική του  δημιουργία των τελευταίων είκοσι πέντε ετών.

Ο Vladimír Suchánek γεννήθηκε το 1933 στο Nové Město nad Metují. Σπούδασε στην Παιδαγωγική Σχολή του Πανεπιστημίου του Καρόλου και στην Ακαδημία Καλών Τεχνών στην Πράγα και δραστηριοποιείται στους τομείς της χαρακτικής, της ζωγραφικής, της εικονογράφησης βιβλίων, του σχεδιασμού γραμματοσήμων και Ex Libris. Είναι μέλος του Συλλόγου Τσέχων Καλλιτεχνών – Χαρακτών «ΧΟΛΛΑΡ», του οποίου διετέλεσε Πρόεδρος από το 1995 έως το 2015. Το 1997 διορίστηκε μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών με έδρα το Σάλτσμπουργκ. Το 2006 έλαβε κρατική τιμητική διάκριση – παράσημο για τη σημαντική του συμβολή στον τομέα των τεχνών. Χάρη στις αισθητικές και τεχνικές κατακτήσεις του στον τομέα της έγχρωμης λιθογραφίας είναι γνωστός ως «ο πρίγκιπας της τσεχικής λιθογραφίας».

Διάρκεια έκθεσης: 18 Νοεμβρίου  – 30 Νοεμβρίου 2019

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Ωράριο λειτουργίας:

Δευτέρα-Παρασκευή: 09.00-14.00 & 17.00-21.00

Σάββατο: 09.00-14.00

Κυριακή: κλειστά

Ακολουθήστε το Thestival στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.