Πρ. Παυλόπουλος: Από το Άγιον Όρος δεν επιτρέπεται να υπηρετηθούν άλλες αξίες πέρα από τη χριστιανοσύνη

|
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΚΟΚΟΛΑΚΟΣ

Σε κλίμα συγκίνησης και με μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση για το Άγιον Όρος και τον ρόλο του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, πραγματοποιήθηκαν πριν από λίγη ώρα τα εγκαίνια της έκθεσης “Ο Άγιος Δημήτριος στην τέχνη του Αγίου Όρους”, στο δημαρχείο της Θεσσαλονίκης, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο.

Η έκθεση περιλαμβάνει απεικονίσεις του Αγίου Δημητρίου από τοιχογραφίες, φορητές εικόνες, έργα μικροτεχνίας, χρυσοκεντήματα, μαρμαρογλυπτική κ.ά., προερχόμενες από τα Ιερά Καθιδρύματα του Αγίου Όρους.

Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας υποδέχτηκε στο δημαρχείο ο δήμαρχος της πόλης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο οποίος σημείωσε ότι “το εμβληματικό κτίριο του δημαρχείου ανοίγει ξανα μετά από 10 χρόνια για να γιορτάσει η Θεεσσαλονίκη τον δικό της Άγιο και να καταδείξει την πίστη και την αισιοδοξία στις νίκες και τις επιτυχίες που το μέλλον θα φέρει για την πόλη”.

Dhmarxeio 2.jpg

Ο κ. Ζέρβας χαρακτήρισε τη Θεσσαλονίκη ως την πόλη των πανεπιστημίων, της νεολαίας, της πρωτοπορείας, των ποιητών και των ζωγράφων και σημείωσε ότι “εάν μια πόλη μπορεί να θεωρηθεί κληρονόμος του βυζαντινού πολιτισμού, αυτή είναι η Θεσσαλονίκη”.

“Είμαστε χαρούμενοι γιατι η επίσκεψή σας συνδυάζεται με τα εγκαίνια αυτής της έκθεσης. Είναι μέρος της δικής μας συμμετοχής στον εορτασμό της πόλης” σημείωσε ο κ. Ζέρβας και πρόσθεσε ότι οι άρχοντες της πόλης θα πρέπει να καταβάλλουν προσπάθεια για να φανούν άξιοι συνεχιστέςς και να γράψουν σελίδες επιτυχίας στην ένδοξη ιστορία της πόλης”.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, σημείωσε ότι η πόλη της Θεσσαλονίκης εμπνέει όλη την Ελλάδα και τον ελληνισμό και ευχήθηκε στους τοπικούς άρχοντες ο Άγιος Δημήτριος να τους δυναμώνει ώστε να κρατούν την πόλη στη θέση που της αρμόζει. 

dhmarxeio 1.jpg

Ο κ. Παυλόπουλος έστειλε επίσης μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση για τη σημασία του Αγίου Όρους αλλά και του θεματοφύλακά του, Πατριάρχη Βαρθολομαίου.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε τί σημαίνει το Άγιον Όρος: Λέω τούτο προς πάσα κατεύθυνση: Το Άγιον Όρος έχει ως πνευματικό θεματοφύλακα τον Παναγιώτατο Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως” σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

dhmarxeio 3.jpg

Μετά την ολοκλήρωση της τελετής, ο κ. Ζέρβας δώρισε στον ΠτΔ μια έκδοση της αγιορειτικής εστίας από το 2006, με 150 έργα και απεικονήσεις από την Αθωνική πολιτεία, σημειώνοντας ότι το συγκεκριμένο τεύχος εχει βιβλιοδοτηθεί με τον παραδοσιακό βυζαντινό τρόπο.




Ακολουθήστε το Thestival στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.