Την Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης, στο ύψος του αγάλματος Μεγάλου Αλεξάνδρου πλημμύρισαν μικροί και μεγάλοι για τα εγκαίνια της μεγαλύτερης γιορτής πολιτισμού, του Φεστιβάλ Βιβλίου που άνοιξε αυλαία, χθες Παρασκευή.

Το πρόγραμμα των εγκαινίων του 38ου Φεστιβάλ Βιβλίου ξεκίνησε με μελωδίες και τραγούδια με τους λάτρεις του βιβλίου να απολαμβάνουν την καλοκαιρινή τους βόλτα στην παραλία.

Ακολούθησε ο καθιερωμένος αγιασμός, τον οποίο τέλεσε ο Μητροπολίτης Λαγκαδά, κ. Ιωάννης και θεατρική παράσταση.

«Η Θεσσαλονίκη υποδέχεται και γιορτάζει το 38ο Φεστιβάλ Βιβλίου. Μεγάλωσα με αυτό, χαίρομαι κάθε χρόνο να έρχομαι, χαίρομαι κάθε χρόνο να περιδιαβαίνω τα περίπτερα. Ας έρθουν όλοι οι Θεσσαλονικείς, όλοι οι Μακεδόνες,να γιορτάσουν αυτό το μεγάλο Φεστιβάλ Βιβλίου», ανέφερε ο νέος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας.

Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, έκανε λόγο για ένα σημαντικό θεσμό που πραγματοποιείται για 38η χρονιά. «Ως Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας όλα αυτά τα χρόνια στηρίζουμε το Φεστιβάλ αυτό μαζί με όλους τους φορείς γιατί πιστεύουμε ότι εκτός από το ότι ενισχύει τον πολιτισμό του τόπου μας, είναι και μία ιδιαίτερα εξωστρεφής δράση, η οποία αναβαθμίζει και τουριστικά τον τόπο μας αλλά και αναβαθμίζει την ποιότητα των εκδηλώσεων, που γίνονται στη Θεσσαλονίκη», σημείωσε ο ίδιος.

«Ξεκινά στην πόλη της Θεσσαλονίκης μια διαδρομή, που έχει την δυνατότητα να προβάλει το ελληνικό βιβλίο. Είμαστε αισιόδοξοι ότι με αυτές τις εκδηλώσεις, που θα πραγματοποιηθούν φέτος, όπου πάνω από 500 συγγραφείς θα παραβρεθούν και θα υπογράψουν τα βιβλία τους στα εκθετήρια θα καταξιώσουν αυτό τον θεσμό ως τον πρώτο θεσμό στην Βόρεια Ελλάδα», δήλωσε στο thestival.gr o πρόεδρος του  Συνδέσμου Εκδοτών Βορείου Ελλάδος, Μπάμπης Μπαρμπουνάκης.

Στα εγκαίνια παραβρέθηκαν, επίσης, ο βουλευτής της ΝΔ, Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, ο Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο υποψήφιος βουλευτής με το ΚΙΝΑΛ στην Α' Θεσσαλονίκης, Αντώνης Σαουλίδης καθώς και οι πρώην υπουργοί, Στέλιος Παπαθεμελής και Νίκος Παρασκευόπουλος.

Το Φεστιβάλ διοργανώνεται κάθε χρόνο από τον Σύνδεσμο Εκδοτών Βορείου Ελλάδος υπό την αιγίδα των Υπουργείου Εσωτερικών (Μακεδονίας Θράκης), Υπουργείο Πολιτισμού, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Το φετινό φεστιβάλ είναι αφιερωμένο στον Ντίνο Χριστιανόπουλο, έναν από τους μεγαλύτερους ποιητές της Θεσσαλονίκης.

Συμμετέχουν εκδότες και βιβλιοπώλες από όλη την Ελλάδα.

Το Φεστιβάλ Βιβλίου θα διαρκέσει έως την Κυριακή 23 Ιουνίου και θα λειτουργεί καθημερινά 18.30 – 23.00. Τις Κυριακές και το πρωί 11.00 -14.00 & 18.30 – 23.00

Το Φεστιβάλ Βιβλίου πραγματοποιείται στο πλαίσιο του ΚΘ΄ Πνευματικού Μαΐου «Πολιτιστική Άνοιξη της Θεσσαλονίκης», και περιλαμβάνει και φέτος εκατοντάδες εκδηλώσεις Λόγου ,Τέχνης, Μουσικής, Χορού.

Αναλυτικά το πρόγραμμα ΕΔΩ.

vivlio.jpg

festival1.jpg

festival3.jpg

festival.jpg