Αυλαία... έριξε απόψε το 2ο SKG Bridges Festival.

Πέντε υπέροχες ημέρες, γεμάτες καλλιτεχνικές δράσεις, μετέτρεψαν τη Θεσσαλονίκη σε επίκεντρο του πολιτισμού και των τεχνών του ευρωπαϊκού νότου.

Από την παραλία, στο Επταπύργιο, από τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία της πόλης, στο λιμάνι και στα θέατρα, η Θεσσαλονίκη μεταμορφώθηκε, από τις 8 έως και τις 12 Μαΐου, σε ένα απέραντο πάρκο τέχνης και πολιτισμού.

Μεταξύ άλλων, το μουσικό σύνολο Muhabbet (φιλική κουβεντούλα) – αλάσεφαραδίτικα, παρουσίασε ακούσματα της σεφαραδίτικης μουσικής στην καρδιά της πόλης.

Οι μουσικές των Ελλήνων, των Εβραίων και των Οθωμανών, αλλά και των Δυτικοευρωπαίων, συνυπήρχαν, στις αρχές του 20ου αιώνα, στην περιοχή του κέντρου της πόλης σε μια διαδικασία «δούναι και λαβείν».

Έτσι, δημιουργήθηκε ένα πολυπολιτισμικό μουσικό μωσαϊκό, όπου συνδυάζονται οι μουσικές και οι ήχοι της Ελληνικής μουσικής παράδοσης, του Σεφαραδίτικου τραγουδιού, της Οθωμανικής κοσμικής μουσικής και της λόγιας Δυτικής.

Στη δράση παρουσιάστηκαν τα εξής μουσικά έργα:

-Καναρίνι (Ελλην. Σεφαρ. Τούρκικα).
-Που να βρω μια γυναίκα να σου μοιάζει (ελλην. -σεφαρ.)
-Losbilbilicos (σεφαραδίτικο –τούρκικο).
-Ελενίτσα (ελλην. -σεφαρ.)
-YediKule (σεφαραδίτικο)
-Το γιλεκάκι (ελλην. -σεφαρ.)
-El cante de la viktoria (σεφαραδίτικο)
-Beyati saz semaisiisak (οργανικό)

Οι Muhabbet είναι μια ομάδα που σχηματίστηκε με αφορμή μια ιδέα του Δημήτρη Γιαννόπουλου, ο οποίος θέλησε να μοιραστεί ένα σημαντικό μέρος της μουσικής ιστορίας του τόπου αυτού και συγκεκριμένα της γειτονιάς του Φραγκομαχαλά (οδός Φράγκων), με τους σύγχρονους Θεσσαλονικιούς – πολίτες του κόσμου. Και έτσι ξεκίνησε μέσα από το ωδείο και έγινε πραγματικότητα με τέσσερις μουσικούς από διάφορους χώρους, όλοι με ένα κοινό, την αγάπη τους για την παράδοση.Με μια πλούσια γκάμα ηχοχρωμάτων και στολιδιών διαφόρων μουσικών ειδών στο μουσικό ιστορικό τους, με κοινές κάποιες πορείες πλεύσης σε ανεξάρτητα μουσικά ταξίδια στη ζωή τους, συναντήθηκαν όλοι για να δημιουργήσουν μια ένωση των κομματιών-ταξιδιών που ο καθένας έχει διανύσει στη ζωή του, στο παζλ της κοινής πορείας στο χρόνο και στη μουσική.

Τα ονόματα των δύο πρότζεκτ που έφτιαξαν για το δεύτερο #skgbridjesfestival, ονομάζονται «Muhabbetαλάτούρκα» και «Muhabbetαλάσεφαρδίτικα» με μουσικές και μουσικές και τραγούδια από Τουρκία και Ισπανία αντίστοιχα.

Η ομάδα αποτελείται από τους:

Γκιορκέμ Σαούλη: κανονάκι, τραγούδι
Χρυσόστομος Βλέτσης: ούτι, τραγούδι
Γιάννης Πούλιος: βιολί
Μαρία Καραμούζα: κρουστά, τραγούδι

Δείτε την εμφάνισή τους: