ΕΔΕ κατά της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αθηνών

|
THESTIVAL TEAM

«Γίνεται μια πολιτική στοχοποίηση προς στο πρόσωπό μου, δεν πράττω καθ’ υπόδειξη κάποιου πολιτικού χώρου, διαχειρίζομαι μνημεία και το κάνω με σεβασμό», λέει στην «Κ» η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αθηνών Ελένη Μπάνου, για την ΕΔΕ που διενεργείται στην ΕΦΑ σχετικά με τους χειρισμούς της στο θέμα της ανέγερσης του δεκαώροφου ξενοδοχείου στην περιοχή του Μακρυγιάννη, επί της οδού Φαλήρου 5.

Η ΕΔΕ διετάχθη πριν από περίπου ένα μήνα από την προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς Πολυξένη Αδάμ-Βελένη και μετά την αυτοψία που διενήργησαν τα μέλη του ΚΑΣ στο πεντάστερο ξενοδοχείο και βρίσκεται στο στάδιο της ολοκλήρωσης.

Η έρευνα διεξάγεται, όπως λένε πηγές της «Κ», για να διαπιστωθεί γιατί δεν τηρήθηκε η προβλεπόμενη διαδικασία και συγκεκριμένα η υποχρέωση να κατατεθεί η τελική αρχιτεκτονική μελέτη στη Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων (ΔΙΠΚΑ), με άλλα λόγια στην «τεχνική υπηρεσία» του ΥΠΠΟΑ.

«Δεν υπάρχει καμία παρανομία και δεν θίγεται το μνημείο ούτε άμεσα ούτε έμμεσα», δηλώνει η κ. Μπάνου και υποστηρίζει ότι έγινε μια «αβλεψία ήσσονος σημασίας» από την πλευρά τής υπηρεσίας. «Εγινε μια αβλεψία. Η αρχιτεκτονική μελέτη έπρεπε να πάει στη ΔΙΠΚΑ, αλλά έγινε μια παρερμηνεία από τους χειριστές του θέματος. Η ΔΙΠΚΑ θα σφράγιζε τα σχέδια, καθώς η περιοχή όπου βρίσκεται το ξενοδοχείο είναι εκτός της ζώνης προστασίας της Ακρόπολης. Οι μελέτες για εκείνη την περιοχή δεν ελέγχονται ως προς τα ύψη των κτιρίων αλλά για τις αρχαιότητες που αποκαλύπτονται εκεί, όπως και έγινε. Οι μηχανικοί του έργου εκμεταλλεύθηκαν τον νόμο όσο μπορούσαν», σημειώνει.

Η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αθηνών, που είχε ξεναγήσει τον τέως πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα στην Ακρόπολη, υπογραμμίζει, επίσης, ότι η διαφορά ύψους του ξενοδοχείου με τα κτίρια της οδού Διονυσίου Αρεοπαγίτου είναι μόλις ένα μέτρο (λαμβάνοντας υπ’ όψιν την κλίση του εδάφους). «Δεν θα έκανα ποτέ κάτι για να θίξω το μνημείο της Ακρόπολης, το λέω με παρρησία και ειλικρίνεια», μας λέει η κ. Μπάνου.

Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο συζήτησε εκτενώς το θέμα του ξενοδοχείου για δεύτερη φορά την περασμένη Τρίτη και στη συζήτηση διατυπώθηκαν αιχμές και για τη διαχείριση των αρχαιοτήτων που αποκαλύφθηκαν. Ωστόσο, όπως και την πρώτη φορά, το ΚΑΣ απέφυγε να γνωμοδοτήσει σχετικά με τη νομιμότητα της άδειας δόμησης (που ήταν και το θέμα της συνεδρίασης έπειτα από καταγγελία πολιτών) και έριξε το μπαλάκι στο ΣτΕ, το οποίο θα εκδικάσει σχετική προσφυγή στις 10 Μαΐου. Για την πολεοδομία το κτίσμα είναι σύννομο, καθώς διαθέτει όλες τις σχετικές άδειες και έτσι το ΚΑΣ δεν μπορούσε να μην αποδεχθεί τη σύνδεσή του με τα δίκτυα κοινής ωφελείας και έτσι να λειτουργήσει το ξενοδοχείο, για το οποίο η ΔΙΠΚΑ εξέφρασε την άποψη ότι το ύψος του επιβαρύνει το μνημείο της Ακρόπολης. Η κατασκευή του κτιρίου ολοκληρώθηκε τον Μάιο του 2018.

Πηγή: Εφημερίδα Καθημερινή

Ακολουθήστε το Thestival στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.