Οι εκδηλώσεις Απριλίου στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

|
ΜΑΓΔΑ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΥ

Πλούσιο είναι το πρόγραμμα των εκδηλώσεων του Απριλίου στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Αναλυτικά:

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΥ Α.Π.Θ.

«Μορφές και τρόποι της επιθυμίας στην αρχαία ελληνική και λατινική γραμματεία».

1ο συνέδριο Μεταπτυχιακών Φοιτητών και Υποψηφίων Διδακτόρων Κλασικής Φιλολογίας με στόχο να δοθεί η ευκαιρία σε νέους ερευνητές να παρουσιάσουν το έργο τους και να ανταλλάξουν ιδέες και απόψεις για σύγχρονα ζητήματα που αφορούν την κλασική φιλολογία. Θέμα του Συνεδρίου είναι η Επιθυμία, και οι ποικίλες μορφές που αυτή λαμβάνει στα κείμενα της αρχαίας ελληνικής και λατινικής γραμματείας. Κατά την διάρκεια των εργασιών του Συνεδρίου θα εκφωνηθούν 45 ανακοινώσεις φοιτητών από πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Συνδιοργάνωση: Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Τμήμα Φιλολογίας Α.Π.Θ.

Πέμπτη 4 έως Σάββατο 6 Απριλίου 2019

ΩΡΑ: 10.00 – 18.00

ΧΩΡΟΣ: Αίθουσα Μανόλης Ανδρόνικος

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΝΗΛΙΚΩΝ

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με τη ζωγράφο/χαράκτρια Κυριακή Φωτιάδου, διοργανώνει Εκπαιδευτικό Εργαστήριο Χαρακτικής Ενηλίκων ως παράλληλη δράση στο πλαίσιο της περιοδικής έκθεσης με τίτλο «ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΝΤΑΣ (Σ)ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ: ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΝΤΙΓΡΑΦΗΣ ΚΑΙ ΕΜΠΝΕΥΣΗΣ» που εντάχθηκε στον επετειακό εορτασμό του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018.

To εργαστήριο θα υλοποιείται καθ’ όλη τη διάρκεια της έκθεσης (οι ημερομηνίες της επόμενης συνάντησης θα ανακοινώνονται έγκαιρα) και θα αποτελείται από δύο συναντήσεις ανά δεκαπενθήμερο.

Απευθύνεται σε ενήλικες που επιθυμούν να εξοικειωθούν με τη χαρακτική τέχνη γνωρίζοντας όλα τα στάδια της, από τη χάραξη και το μελάνωμα, μέχρι την τελική εκτύπωση. Πριν την πρώτη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση στην έκθεση. Η συμμετοχή στο εργαστήριο είναι δωρεάν.

Κύκλος Απριλίου

1η συνάντηση: Σάββατο 6 Απριλίου 2019, 10.00-13.00

2η συνάντηση: Σάββατο 13 Απριλίου 2019, 11.00-13.00

Δηλώσεις συμμετοχής: 1-4-2019 έως 5-4-2019 στην ηλεκτρονική διεύθυνση του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης amth@culture.gr

Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 12 άτομα.

Για την επιλογή των συμμετεχόντων θα τηρηθεί αυστηρά σειρά προτεραιότητας

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Εκπαιδευτικό Εργαστήριο Χαρακτικής μπορείτε να απευθυνθείτε στην αρχαιολόγο του ΑΜΘ κ. Ζιωγάνα Μερόπη (2313 310243).

Σάββατο 6 & Σάββατο 13 Απριλίου 2019

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΔΙΑΛΕΞΗ

Διάλεξη του Βασίλη Μέλφου, Αναπληρωτή Καθηγητή Γεωλογίας Α.Π.Θ. με θέμα

«Διακοσμητικοί και δομικοί λίθοι στα μνημεία της Θεσσαλονίκης»

Η Θεσσαλονίκη χαρακτηρίζεται από έναν αρχιτεκτονικό εκλεκτισμό στα δημόσια κτήρια από την ίδρυσή της έως και τα μέσα του 20ου αιώνα. Αυτό αντικατοπτρίζεται στους διακοσμητικούς λίθους με τους οποίους κατασκευάστηκαν πολλά από τα μνημεία της πόλης. Μοναδικά και σπάνια πετρώματα, μεγάλης αξίας, από διαφορετικά λατομεία της Ανατολικής Μεσογείου κατέφθαναν στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης για να διακοσμήσουν τα κτήρια κυρίως κατά τα Ρωμαϊκά και Βυζαντινά χρόνια, στις περιόδους οικονομικής ευρωστίας. Την άγνωστη αυτή πτυχή της ιστορίας της πόλης θα επιχειρήσουμε να ανιχνεύσουμε και να συνδέσουμε τον αρχαίο κόσμο με τον δικό μας, εξηγώντας τη γοητεία που ασκούν πάνω μας τα λευκά μάρμαρα και τα διάφορα πολύχρωμα πετρώματα.

Συνδιοργάνωση: Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Φίλοι Μνημείων Θεσσαλονίκης

Τετάρτη 10 Απριλίου 2019

ΩΡΑ: 20.00

ΧΩΡΟΣ: Αίθουσα Μανόλης Ανδρόνικος

ΕIΣΟΔΟΣ ΕΛΕYΘΕΡΗ

ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ

“The Fount of Beauty” (Η Πηγή Της Ομορφιάς)

Το “The Fount of Beauty” είναι ένας κύκλος μελοποιημένων ποιημάτων, βασισμένος στα «Ποιητικά Σχεδιάσματα» του Άγγλου ποιητή Ουίλιαμ Μπλέικ (1757 – 1827). Η μουσική του έργου είναι βασισμένη στην ιρλανδική, κέλτικη και αγγλική παράδοση, μεταφέροντας, έτσι, το πνεύμα και το νόημα των στίχων με τον αμεσότερο τρόπο. Το έργο είναι γραμμένο για τρεις γυναικείες φωνές, για γυναικεία χορωδία και για ορχήστρα δωματίου. Το project, επίσης, στοχεύει στην ανάδειξη νέων καλλιτεχνών της πόλης της Θεσσαλονίκης.

Πρωτότυπη Μουσική Σύνθεση – Διεύθυνση: Ελευθέριος Καλπακτσίδης

Ποίηση: William Blake

Σολίστ:

Άρτεμις Ήλια Παναγιωτίδου – Υψίφωνος

Αλεξάνδρα Μελαχροινού – Υψίφωνος

Μαρία Κονδυλίδου – Μεσόφωνος

Φωνητικό Σύνολο: Voci Contra Tempo

Διδασκαλία: Σοφία Γιολδάση

Συνοδεύει 8μελής ορχήστρα δωματίου

Συνδιοργάνωση: Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Σύνδεσμος Φίλων ΑΜΘ

Παρασκευή 12 Απριλίου 2019

ΩΡΑ: 20.00

ΧΩΡΟΣ: Φουαγιέ Μουσείου

ΕIΣΟΔΟΣ ΕΛΕYΘΕΡΗ

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ

«Συμβαδίζοντας με την άνοια»

Στο πλαίσιο του κύκλου εκδηλώσεων του ΑΜΘ «Μουσείο και Κοινωνία» διοργανώνεται επιστημονική ημερίδα με τίτλο «Συμβαδίζοντας με την άνοια».

Στόχος της ημερίδας είναι η  ενημέρωση για την άνοια και η επικέντρωση στη φροντίδα των περιθαλπόντων, αλλά και η εκπαίδευση σε τρόπους αλληλεπίδρασης όλων των μελών της οικογένειας. Μέσα από βιωματικά εργαστήρια με εργαλεία την τέχνη και το θεατρικό παιχνίδι, διαδραστικές τεχνικές και εναλλακτικά ερεθίσματα, όπως είναι η παρουσία σκύλων-βοηθών και η χρήση παραμυθιών, οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να βιώσουν συναισθήματα, να αλληλεπιδράσουν διαφορετικά με άλλους περιθάλποντες αλλά και τα μέλη της οικογένειάς τους, καθώς και να ανακαλύψουν νέους τρόπους διαχείρισης της φροντίδας και βίωσης του ρόλου τους.

Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής μέχρι και τις 05/04/2019. Για περισσότερες πληροφορίες, καθώς και για να δηλώσετε τη συμμετοχή σας, μπορείτε να καλείτε στο 2310 810411 (Δευτέρα με Παρασκευή, ώρες λειτουργίας 08:00-15:00)

Συνδιοργάνωση: Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Πανελλήνιο Ινστιτούτο Νευροεκφυλιστικών  Νοσημάτων, Ελληνική Εταιρεία Νόσου Alzheimer και Συγγενών Διαταραχών

Σάββατο 13 Απριλίου 2019

ΩΡΑ: 09.00 – 15.30

ΧΩΡΟΣ: Αίθουσα Μανόλης Ανδρόνικος

ΕIΣΟΔΟΣ ΕΛΕYΘΕΡΗ

ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο της εβδομάδας Δράσης για την προβολή του έργου της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας που έχει ως θέμα «Η αρχαιολογία στην Οθόνη» συμμετέχει ως ακολούθως:

Δευτέρα 15 έως και Κυριακή 21 Απριλίου 2019

ΩΡΑ: 11.00 – 13.30

ΧΩΡΟΣ: Αίθουσα Μανόλης Ανδρόνικος

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΑΙΝΙΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ

Προβολή ταινιών μικρού μήκους παραγωγής του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, από το 2006 έως το 2019.

Συνδιοργάνωση: Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Σύνδεσμος Φίλων ΑΜΘ

Δευτέρα 15 Απριλίου 2019

ΩΡΑ: 18.00

ΧΩΡΟΣ: Αίθουσα Μανόλης Ανδρόνικος

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

ΠΡΟΒΟΛΗ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

Κινούμενη Εικόνα και Αρχαιολογία: Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης στη Μεγάλη Οθόνη

Η αναπαράσταση του χώρου μέσα από την κινούμενη εικόνα και τον ήχο συνιστά ένα σύγχρονο και δυναμικό πεδίο πειραματισμού με καινοτόμες ιδέες και αναστοχασμού πάνω σε ζητήματα της πόλης και της αρχιτεκτονικής της. Το προπτυχιακό μάθημα «Το Ντοκιμαντέρ στην Αρχιτεκτονική» του διδάσκοντα Σταύρου Αλιφραγκή επιχειρεί να εξοικειώσει τις φοιτήτριες και τους φοιτητές της αρχιτεκτονικής με την κινηματογραφική γλώσσα και την αφήγηση ως εργαλεία παραγωγής χωρικών ποιοτήτων.

Τα τελευταία δύο χρόνια, στο πλαίσιο της συνεργασίας του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, οι φοιτήτριες και οι φοιτητές του μαθήματος επιχείρησαν να προσεγγίσουν δημιουργικά το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης ως αρχιτεκτονημένο χώρο και ως πολλαπλή εμπειρία «κατοίκησης» (εργαζόμενοι, επισκέπτες, εκθέματα). Μια ενδεικτική επιλογή από το παραγόμενο έργο θα παρουσιαστεί παρουσία των δημιουργών στο ΑΜΘ.

Συνδιοργάνωση: Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Σύνδεσμος Φίλων ΑΜΘ, ΑΠΘ Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών

Πέμπτη 18 Απριλίου 2019

ΩΡΑ: 12.00μ

ΧΩΡΟΣ: Αίθουσα Ιουλία Βοκοτοπούλου

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΞΕΝΑΓΗΣΗ

ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΝΤΑΣ (Σ)ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ: ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΝΤΙΓΡΑΦΗΣ ΚΑΙ ΕΜΠΝΕΥΣΗΣ

Στο πλαίσιο της ξενάγησης θα πραγματοποιηθεί σχολιασμός των τριών βίντεο με τίτλους “Η ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ ΕΜΠΝΕΕΙ», «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Ο ΜΕΓΑΣ: ΤΟ ΑΙΩΝΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ» και «ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΝΤΑΣ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΣΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ». Τα δυο πρώτα εμπνευσμένα από το σκεπτικό της έκθεσης οπτικοποιούν με εύληπτο τρόπο το πώς η ελληνική αρχαιότητα αποτέλεσε πρότυπο και πηγή έμπνευσης για την ευρωπαϊκή, αλλά και την παγκόσμια τέχνη. Το τρίτο παρουσιάζει τη διαδικασία κατασκευής

Συνδιοργάνωση: Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Σύνδεσμος Φίλων ΑΜΘ

Πέμπτη 18 Απριλίου 2019

ΩΡΑ: 13.30

ΧΩΡΟΣ: Αίθουσα Μανόλης Ανδρόνικος

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

ΠΡΟΒΟΛΗ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

«Σιωπηλός Μάρτυρας» του Δημήτρη Κουτσιαμπασάκου

Ο «Σιωπηλός Μάρτυρας» είναι ένα ντοκιμαντέρ που ξεκινάει παράλληλα με την απόφαση αξιοποίησης της παλιάς φυλακής Τρικάλων. Κατά τις εργασίες για τη πάνω στο οποίο ήταν χτισμένη, ένα μοναδικό σημείο αναφοράς για τα Τρίκαλα που παρέμενε θαμμένο για έναν ολόκληρο αιώνα. Πρόκειται σύμφωνα με τον Δημήτρη Κουτσιαμπασάκο, για «ένα βιογραφικό πορτραίτο της παλιάς φυλακής Τρικάλων που διασώζει τη μνήμη του και έχει ως απώτερο στόχο την περιήγηση στην ιστορία της νεότερης Ελλάδας μέσα από μια ιδιαίτερη οπτική γωνία, εκείνης του εγκλεισμού»

Συνδιοργάνωση: Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Σύνδεσμος Φίλων ΑΜΘ

Τρίτη 16 Απριλίου 2019

ΩΡΑ: 19.00

ΧΩΡΟΣ: Αίθουσα Μανόλης Ανδρόνικος

ΕIΣΟΔΟΣ ΕΛΕYΘΕΡΗ

ΤΟ ΑΜΘ ΚΑΙ Η «ΤΕΧΝΗ»

Ομιλία του Άρι Γεωργίου, αρχιτέκτονα και φωτογράφου  με θέμα «Φωτογραφία. Κατά παρόρμηση ή κατ’ ανάθεση;».

«Με παραδείγματα “μέσα από το σώμα” της δικής μου δουλειάς επιχειρώ να διερωτηθώ, να υποστηρίξω ή να αμφισβητήσω τη στάση που ίσως αυθαίρετα μέχρι στιγμής έχω την τάση να υιοθετώ. Ήτοι: “Φωτογραφία. Kατά παρόρμηση ή κατ’ ανάθεση; Μπορώ να επιλέξω;” Μια προβληματική, επίσης, που μάλλον δεν θα προσπερνά την έννοια και τη σημασία της “επιμέλειας”» (Α.Γ.).

Συνδιοργάνωση: Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Μακεδονική Καλλιτεχνική Εταιρεία «ΤΕΧΝΗ»

Τετάρτη 17 Απριλίου 2019

ΩΡΑ: 19.00

ΧΩΡΟΣ: Αίθουσα Μανόλης Ανδρόνικος

ΕIΣΟΔΟΣ ΕΛΕYΘΕΡΗ

Ακολουθήστε το Thestival στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.