Το θεατρικό έργο "Θυμήσου Σώμα" έρχεται στην «Ζώγια» για να μας θυμίσει πως το θέατρο μπορεί και θέλει να μας βρίσκει παντού.

Το "Θυμησου σώμα" είναι το αποτέλεσμα ενός κοινού καλλιτεχνικού οράματος που το κοινό μπορεί να απολαύσει την Δευτέρα 22 Οκτωβρίου στις 20.30.

Τέσσερις καλλιτέχνες, ο Δημήτρης Γούλιος, η Μαριλένα Λιακοπούλου, η Άννα Μπουντζή και η Λίνα Παλερά, με σεβασμό και αγάπη προς τον ποιητή Κ. Καβάφη δημιούργησαν, με βάση κάποια από τα ερωτικά του ποιήματα, ένα θεατρικό κείμενο, μια θεατρική παράσταση που δε θα μπορούσε παρά να αναφέρεται στον έρωτα.

Η έμπνευση

Έμπνευση και πρωταγωνιστής μας είναι ο έρωτας, λοιπόν, που μας χαρίζει όχι μόνον την πλήρωση σε ηδονή, μα ταυτοχρόνως θρέφει τις ψυχές μας και τότε νιώθουμε πως βιώνουμε μια απεραντοσύνη, πως δε φοβόμαστε το θάνατο. Ίσως όντως μέσω της δυνατής συγκίνησης του έρωτα να γευόμαστε μια στιγμή αθανασίας, να αισθανόμαστε προσκαίρως άτρωτοι. Ο έρωτας μας λαμπρύνει. Προσπαθώντας να συναντήσουμε τον Άλλον, μετουσιωνόμαστε και πορευόμαστε προς μια καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας. Ο ψυχοθεραπευτής και παιδοψυχίατρος Δημήτρης Καραγιάννης στο έργο του (….) περιγράφει πως οι άνθρωποι είμαστε «Ερωτικοί ως τον θάνατο. Και τότε καταργείται ο θάνατος. Γιατί το θαύμα της ζωής που υπερβαίνει το τυχαίο και το δοσμένο, δεν σβήνει ποτέ. Συντελείται σε μια σκυταλοδρομία ζωής που υπερβαίνει τις φθαρτές ατομικότητες. Και ο έρωτας είναι η πρόσκληση για να υπερβούμε την ατομική μας ανεπάρκεια, για να συναντήσουμε τον πυρήνα της ζωής, που θα παραμείνει άφατος, ακατανόητος, απερίφραστα, πάντα υπάρχων, ανέφικτος μέσα από τις γνώσεις και τις πληροφορίες αλλά πάντα διαθέσιμος στο να αγγίζει εκείνους που δεν κλείνονται στην ατομική τους αυτάρκεια και δεν παραιτούνται από το να αναζητούν». Κι αλλού, σε συνέντευξη του, ο ίδιος συγγραφέας παρουσιάζει τον έρωτα σαν «μια υπαρξιακή δύναμη που λέει “μπορώ να είμαι κάτι περισσότερο από αυτό το περιορισμένο της ύπαρξής μου”». Αυτή η πορεία του ανθρώπου, αυτή η «μαθητεία» του στον έρωτα προσεγγίζεται στην παράστασή μας σαν μια εξελικτική δύναμη, ή μάλλον σαν ένα θεϊκό σχέδιο που, με όχημα την σωματική απόλαυση, οδηγεί σε ανάταση της ψυχής. Πολλές φορές όμως, αυτό το “έργο των θεών” διακόπτεται από τους ανθρώπους, καθώς δεν αφήνονται να ωριμάσουν μέσα από τις δοκιμασίες που τους υποβάλλει η ερωτική σχέση και να οδηγηθούν έτσι σε ένα ανώτερο επίπεδο διαβίωσης. Όταν τα έντονα συναισθήματα ξεθυμαίνουν και επέρχονται τα πρώτα σημάδια της φθοράς στη σχέση τους, οι άνθρωποι, απρόθυμοι να αντιμετωπίσουν και να υπερκεράσουν τις δυσκολίες, επιλέγουν ως λύση τη διακοπή.

Info:

Θεατρική παράσταση «Θυμήσου Σώμα»

Δευτέρα 22 Οκτωβρίου

«Ζώγια» / Βιβλίο, τσάι και συμπάθεια
Αλ.Σβώλου 54

Ώρα έναρξης: 20.30

Είσοδος: 4 ευρώ

Τηλέφωνο για πληροφορίες και κρατήσεις: 2310 243.459

Συντελεστές:

Ηθοποιοί: Μαριλένα Λιακοπούλου, Δημήτρης Γούλιος, Άννα Μπουντζή

Μουσική Επιμέλεια: Λίνα Παλερά

Βιολί: Μάριος Ποδάρας