Από τον Πύργο Τριγωνίου, με θέα την πόλη παρουσιάστηκαν τα 53α Δημήτρια (ΦΩΤΟ & VIDEO)

|
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΚΟΚΟΛΑΚΟΣ

Περισσότερες από 70 εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο των 53ων Δημητρίων, που διοργανώνονται από τις 29 Σεπτεμβρίου έως και τις 21 Οκτωβρίου από τον δήμο Θεσσαλονίκης.

Θέατρο, χορός, μουσική, performances, εικαστικά, συνέδρια, εκδηλώσεις και παράλληλες δράσεις θα αποτελέσουν τον βασικό κορμό της φετινής διοργάνωσης.

Το βασικό πρόγραμμα των φετινών Δημητρίων περιλαμβάνει από συναυλία στα Συμμαχικά Νεκροταφεία μέχρι project, performances, εκθέσεις και εκδηλώσεις στην Ροτόντα, το Αλατζά Ιμαρέτ, το Δημοτικό Θέατρο Άνετον, το Λιμάνι, τα Σφαγεία, το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το Βαφοπούλειο και το Γενί Τζαμί.

di-2.jpg

Ζωντανό θέατρο του 1968, θέατρο με άρωμα από Δανία, Ουγγαρία, Βέλγιο, γνωριμία με την Catherine Bay και βραδιές με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα των φετινών Δημητρίων.

dhm-1.jpg

Στο πλαίσιο των 53ων Δημητρίων διοργανώνεται φέτος ένα νέο τμήμα που αφορά την τέχνη του θεάτρου. Εγκαινιάζεται το πρώτο θεατρικό showcase με παραστάσεις, όπως «Frida κι άλλο», «Εσύ: Τα στοιχεία», «Οιδίπους», «Mute», «Περιμένοντας τον Γκοντό», «Το δαχτυλίδι της μάνας», «Relic», «After the campsite: Από δω κι εμπρός», «Επαναστατικές μέθοδοι για τον καθαρισμό της πισίνας».

Στο showcase θα παρευρεθούν σημαντικοί άνθρωποι του θεάτρου από διάφορες χώρες όπως η Σερβία, η Πολωνία, η Σλοβακία, η Πορτογαλία, η Βουλγαρία, η Βοσνία, η Ισπανία, η Ιταλία, η Ρουμανία, η Τουρκία, η Αυστρία, η Γεωργία, το Ισραήλ, την Γερμανία, εξάγοντας με αυτόν τον τρόπο το θεατρικό ταλέντο σε χώρες που διατηρούν μια ξεχωριστή θεατρική παράδοση.

dimitria1.jpg

Χαίρομαι που κάθε χρόνο αλλάζετε χώρο για τη συνέντευξη τύπου, χαίρομαι που υπάρχει μια τσαχπινιά στην όλη ιστορία. Αυτό που βλέπω από το πρόγραμμα είναι ότι κάθε χρόνο τα Δημήτρια αποκτούν μια άλλη δομή. Δεν είναι αυτά που ήταν παλιά. Ελπίζω αυτή η ιστορία να εξελιχθεί σε έναν ευρωπαϊκό θεσμό, δεν μιλάμε πια για βαλκανικό, ώστε να μπορέσουμε να ανέβουμε ένα σκαλοπάτι παραπάνω“, ανέφερε στη σημερινή συνέντευξη Τύπου στον Πύργο του Τριγωνίου ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης

Σήμερα είμαστε εδώ σε ένα πραγματικά όμορφο χώρο, η επιλογή έγινε γιατί θέλουμε να συνδέσουμε τη μνήμη της πόλης με τον σύγχρονο πολιτισμό. Πρέπει να τα ζούμε και να μπαίνουμε σε αυτούς τους χώρους. Τα Δημήτρια φέτος ξεκινάνε σηματοδοτώντας τη δική μας άποψη για το τι ρόλο πρέπει να παίξει η Θεσσαλονίκη στο μέλλον. Πέρα των Βαλκανίων η Θεσσαλονίκη πρέπει να είναι η πόλη που θα συνδέσει και θα φέρει σε επικοινωνία τους λαούς της Μεσογείου. Να προωθήσουμε τη συνεργασία με όλες τις περιοχές”, σημείωσε από την πλευρά της η αντιδήμαρχος Τεχνών και Πολιτισμού, Έλλη Χρυσίδου

Δείτε βίντεο του thestival.gr: 


Ακολουθήστε το Thestival στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.