Ένας ανεξερεύνητος κόσμος κάτω από το σταθμό του μετρό στην Αγίας Σοφίας

|
THESTIVAL TEAM

Με έναν απλό περίπατο κάτω από τον σταθμό του μετρό στην Αγίας Σοφίας, μπορεί να κάνει εύκολα κανείς ένα ταξίδι στο παρελθόν, ανάμεσα στον 3ο και 7ο αιώνα. Γι’ αυτό το λόγο η…

9η και την 6η εφορεία αρχαιοτήτων ανοίγουν τη Δευτέρα 25 Ιουνίου από τις 18:00 το απόγευμα έως και τις 21:00 το βράδυ, το σταθμό Αγίας Σοφίας, με σκοπό να δώσουν τη δυνατότητα στους πολίτες να ξεναγηθούν στα ευρήματα που υπάρχουν, πριν εκείνα φιλοξενηθούν μόνιμα στις αίθουσες κάποιου μουσείου. Οι ξεναγήσεις θα είναι 15λεπτες και θα γίνονται σε γκρουπάκια των 15 ατόμων. Η είσοδος θα είναι επί της Αγίας Σοφίας όπου ξεκινά το εργοτάξιο. Οι επισκέπτες θα πρέπει να φορούν ασφαλή υποδήματα, ενώ θα τους χορηγηθούν και κράνη για παν ενδεχόμενο.

Τα ευρήματα μαρτυρούν στοιχεία της τοπογραφίαςστην περιοχή της πόλης εντός των τειχών, ενώ έχει αποκαλυφθεί μνημειακό σύνολο της ύστερης αρχαιότητας. Σε αυτό το σύνολο ανήκει τμήμα της κεντρικής οδικής αρτηρίας της πόλης, στρωμένο με μαρμάρινες πλάκες και οριοθετημένο από μαρμάρινα κράσπεδα. Τη μνημειακή εικόνα του δρόμου συμπληρώνει κιονοστοιχία, πίσω από τους κίονες της οποίας πρόβαλαν κτήρια της νότιας οικοδομικής γραμμής, ερείπια των οποίων βρέθηκαν συνθλιμμένα κάτω από την κεντρική πασσαλόπηξη του τεχνικού έργου.

Μπορεί επίσης να θαυμάσει κανείς τον ισχυρό στυλοβάτη, καθώς και το σύμπλεγμα κτιστών αγωγών που κατέληγε στον μεγάλο καμαροσκεπή συλλεκτήριο οχετό που διέρχεται κάθετα στο ύψος της σημερινής οδού Πλάτωνος. Οι πήλινοι και μολύβδινοι αγωγοί ύδρευσης, που συνδέονται με φρεάτια καθαρισμού, ανασυνθέτουν τη λειτουργία και τις μεταβολές στη χρήση του αποχετευτικού και υδροδοτικού δικτύου της πόλης του παρελθόντος είναι ένα ακόμη θέαμα σημαντικό.

Πληροφορίες: Αγγελιοφόρος

Ακολουθήστε το Thestival στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.