Εκδήλωση για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου (19 Μαϊου),στο Ανοιχτό Θέατρο Κρύας Βρύσης της Πολίχνης, πραγματοποιεί, σήμερα Δευτέρα 14 Μαϊου 2018 στις 19.30, ο Δήμος Παύλου Μελά και ποντιακοί σύλλογοι, υπό την αιγίδα της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος. 

Η εκδήλωση θα ξεκινήσει με επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Πόντιου Αγωνιστή.

Στα πλαίσια της εκδήλωσης μνήμης θα παρουσιαστεί δρώμενο με θέμα «Η γενοκτονία του Πόντου και οι πορείες θανάτου» και, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, "τα δρώμενα θα υπενθυμίσουν τα γεγονότα της δραματικής περιόδου των διωγμών, της γενοκτονίας και του ξεριζωμού των Ελλήνων του Πόντου, από τις πατρογονικές τους εστίες". Σχετική θα είναι η ομιλία για την γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου  από τον Χαράλαμπο Γάππα, ενώ θα υπάρξει και εισήγηση με θέμα τις επιπτώσεις της γενοκτονίας στον ανθρώπινο οργανισμό από τον καθηγητή Γεώργιο Θ. Παυλίδη, πρώην Καθηγητή Μαθησιακών Δυσκολιών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, αλλά και Εφευρέτη νέων τεχνολογιών και μεθόδων, παγκόσμιας αναγνώρισης και ακτινοβολίας.

Η σκηνοθεσία και η επιμέλεια του δρώμενου είναι της Γεωργίας Σιδηροπούλου.

Συμμετέχουν ο Χρήστος Χαλκιάς με ψαλμούς, ο Χαράλαμπος Χαλκιάς στο μπάσο και ο Αλέξανδρος Ιωαννίδης στη λύρα, ενώ στο χώρο της εκδήλωσης θα λειτουργήσει και έκθεση φωτογραφικού υλικού.

Η γενοκτονία αποτελεί, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, το βαρύτερο σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Το Φεβρουάριο του 1994, η Βουλή των Ελλήνων ψήφισε ομόφωνα την ανακήρυξη της 19ης Μαϊου, ως Ημέρα Μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων στο μαρτυρικό Πόντο.