Τον απολογισμό των 52ων Δημητρίων, πάνω στον οποίο θα στηθεί ο σχεδιασμός της συνέχειας του νέου προγραμματισμού, πραγματοποίησαν σήμερα η αντιδήμαρχος Πολιτισμού του δήμου Θεσσαλονίκης, Έλλη Χρυσίδου και η καλλιτεχνική επιτροπή του Φεστιβάλ.

Η προσέλευση των επισκεπτών καθώς και οι εισπράξεις των φετινών Δημητρίων είχαν αύξηση σε σχέση με πέρσι, ενώ μεγάλη ήταν και η αύξηση των χορηγιών.

Ειδικότερα το σύνολο των θεατών, επισκεπτών και συμμετεχόντων στα εργαστήρια ανήλθε στους 61.585. Στο Φεστιβάλ συμμετείχαν 151 καλλιτέχνες από το εξωτερικό και 284 καλλιτέχνες από την Ελλάδα.

Συνολικά πραγματοποιήθηκαν 51 εκδηλώσεις. Η αμοιβή της καλλιτεχνικής επιτροπής ήταν 13.300 ευρώ ενώ οι αμοιβές των καλλιτεχνών 134.440 ευρώ. Τα 52α Δημήτρια στήριξαν 63 χορηγοί ενώ υπήρξε συνεργασία και με 33 φορείς.

«Το Φεστιβάλ έχει δείξει τη δύναμη του, αυτήν που μπορεί να έχει με αυτό το μπάτζετ που έχει, με αυτό τον τρόπο και τις διαδικασίες που υπάρχουν στο δήμο. Αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι να δούμε πως μπορούμε να ξεπεράσουμε τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, μέσα από συνεργασίες με φορείς, με οργανισμούς για να ξεπεράσουμε τα προβλήματα και να δημιουργήσουμε παράγωγες ώστε να τις πάμε στο εξωτερικό τώρα που έχουμε ανοίξει συνεργασίες με αλλά φεστιβάλ αν δεν γίνει αυτό το φεστιβάλ θα ανακυκλώνεται», τόνισε η αντιδήμαρχος Πολίτισμού, Έλλη Χρυσίδου.

Αναφερόμενη στον κίνδυνο που υπήρξε πέρσι το καλοκαίρι τα 52 Δημήτρια να τιναχθούν στον αέρα, η κ. Χρυσίδου τόνισε:

«Ολοκληρώνοντας μια πορεία εφτά χρόνων και μετά την ιστορία που έγινε πέρσι το καλοκαίρι, δυστυχώς τίποτα δεν πρέπει να θεωρείς δεδομένο και ανά πάσα στιγμή θεσμοί όπως τα Δημήτρια μπορούν να ανατραπούν, γιατί πιθανόν να υπάρχουν άλλες σκοπιμότητες και λόγοι προσωπικοί. Θα πρέπει να προσπαθείς συνεχεία να απαντάς στις τυχόν περιέργειες και τυχόν ερωτήματα που πρέπει να απαντάς. Θα πρέπει πάντα να προσπαθείς να αποδείξεις την δουλεία που γίνεται. Στην τελική δεν ξέρω αν τους ενδιαφέρει κιόλας. Έμενα με ενδιαφέρει, ότι εμείς για όλο τον πολιτισμό στην πόλη θα συνεχίσουμε με την αλήθεια μας».

Όσον αφορά τη διαπαραταξιακή επιτροπή για τα φετινά Δημήτρια, η κ. Χρυσίδου τόνισε πως κάθε χρονιά η διοίκηση συζητά με τις παρατάξεις, ωστόσο φέτος έγινε πιο θεσμικό.

«Μη νομίζεται ότι ενδιαφέρονται και πολλοί για το δημιουργικό κομμάτι. Στο δια ταύτα έρχονται πολύ λίγοι», είπε.

Τέλος κ. Χρυσίδου αποκάλυψε πως στο φετινό Φεστιβάλ, αναμένεται να συμμετέχουν δύο πολύ δυνατά ονόματα,  από το χώρο του θεάτρου και της μουσικής. Μάλιστα αυτό του θεάτρου όπως είπε έχει σχεδόν κλείσει και ευελπιστεί πως θα υπάρξει θετική απάντηση και από το δεύτερο.