Εγκαινιάζεται σήμερα η έκθεση ''Tο Αρχιπέλαγος 1685-1687 στους χάρτες του Λουδοβίκου ΙΔ΄'', η οποία θα φιλοξενηθεί στο Τελλόγλειο ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ.

Η έκθεση αυτή, που θα εγκαινιαστεί στις 19:00, είναι αποτέλεσμα στενής συνεργασίας μεταξύ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ειδικά της Βιβλιοθήκης και του Εργαστηρίου Χαρτογραφίας και Γεωγραφικής Ανάλυσης του ΑΠΘ και του Γενικού Προξενείου της Γαλλίας στη Θεσσαλονίκη. Στόχος της έκθεσης αυτής είναι να παρουσιάσει τις επαναστατικές για την εποχή τους τεχνικές χαρτογραφίας ακτών.

Πράγματι, οι δύο συλλογές γεωγραφικών χαρτών και λεπτομερών σχεδίων των Κυκλάδων και του Αιγαίου είναι, σύμφωνα με ειδικούς, μεγάλης τεχνικής και αισθητικής αξίας και εξαιρετικά μεγάλες σε μέγεθος για την εποχή τους και πολύ πλούσιες σε λεπτομέρειες, δημιουργία των καλύτερων μηχανικών της εποχής πάνω σε πλοία κορυφαίων καπετάνιων.

Η ιδέα αυτής της έκθεσης παρουσιάστηκε το 2017 από τον Πρύτανη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, Περικλή Μήτκα, μετά από τη συνάντησή του με τον Πρέσβη της Γαλλίας στην Ελλάδα, κο Christophe Chantepy.

Η έκθεση αυτή θα παρουσιάσει, για πρώτη φορά συγχρόνως, τις δύο συλλογές στο κοινό: η συλλογή που ανακαλύφθηκε τυχαία στη βιβλιοθήκη του ΑΠΘ, μέρος της Συλλογής Τρικόγλου και η συλλογή (υψηλής ψηφιακής ποιότητας αντίγραφα) που αποστάλθηκαν από τη Γαλλία (Ιστορική Υπηρεσία Αμύνης στη Vincennes) για τις ανάγκες της έκθεσης δίνοντας έτσι μια συνολική εικόνα των Κυκλάδων και του Αιγαίου κατά την εποχή του Λουδοβίκου 14ου.