Η καρδιά του θεάτρου από αύριο, Παρασκευή, και για τρεις ημέρες, θα χτυπά στο δήμο Νεάπολης-Συκεών. Πρόκειται για την πρεμιέρα της νέας παραγωγής του ΚΘΒΕ, το οποίο επέλεξε για αφετηρία της περιοδείας του έργου «Οι Ηλίθιοι» το Κλειστό Δημοτικό Θέατρο Συκεών τόσο για συμβολικούς όσο και ουσιαστικούς λόγους, γεγονός που αποτελεί «τιμή για το δήμο μας», όπως είπε και ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στο Βασιλικό Θέατρο, όπου έγινε η παρουσίαση της παραγωγής και των συντελεστών της.

«Με το δήμο Νεάπολης-Συκεών εδώ και 2,5 χρόνια και πλέον έχουμε μια στενή συνεργασία, που έχει απλωθεί σε όλα τα σχολεία της περιοχής αλλά και στην κοινωνία. Έτσι, ‘‘Οι Ηλίθιοι’’ θα κάνουν πρεμιέρα στο Κλειστό Δημοτικό Θέατρο Συκεών, τιμής ένεκεν. Η νέα παραγωγή μας έπρεπε να ξεκινήσει από αυτόν το δήμο ο οποίος εξ αρχής έχει επιδείξει τη μεγαλύτερη ευαισθησία ώστε να είναι κοντά στο θέατρο και ιδιαίτερα στο ΚΘΒΕ», τόνισε ο καλλιτεχνικός διευθυντής Γιάννης Αναστασάκης. Όπως ανέφερε, «πρόκειται για μια προσπάθεια του ΚΘΒΕ να πάμε εμείς στις γειτονιές των πολιτών που ζουν κοντά στην πόλη της Θεσσαλονίκης, καθώς θέλουμε το θέατρο να πάει σε κάθε γειτονιά των δήμων της πόλης ξεκινώντας από τις Συκιές».

«Ένα ακόμα όραμά μας γίνεται πραγματικότητα», σημείωσε ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης στη σημερινή Συνέντευξη Τύπου του Κ.Θ.Β.Ε., κατά την οποία έγινε και η παρουσίαση των εκπαιδευτικών θεατρικών προγραμμάτων της κρατικής σκηνής, στα οποία ο δήμος Νεάπολης-Συκεών πρωτοστατεί εδώ και χρόνια.

«Το Θέατρο βγαίνει έξω και έρχεται στη γειτονιά μας, στις γειτονιές της Θεσσαλονίκης, εκεί όπου μπορεί να ελπίζει ότι θα διαμορφωθούν οι νέοι θεατρόφιλοι, αλλά και οι μεγαλύτεροι που θα αγαπήσουν ή θα ξανααγαπήσουν το ‘‘διαμάντι Πολιτισμού’’ που λέγεται Κ.Θ.Β.Ε.», υπογράμμισε ο κ. Δανιηλίδης, προσθέτοντας ότι «είναι μεγάλη μας χαρά να προσφέρουμε στους συνδημότες και συμπολίτες μας την ευκαιρία να παρακολουθήσουν, δίπλα στο σπίτι τους, μεγάλες και ποιοτικές παραστάσεις, καθιστώντας το θέατρο ως δυναμικό πυρήνα του πολιτισμού της καθημερινότητας μικρών και μεγάλων του τόπου μας».

Πρόκειται για μία καινούργια θεατρική παραγωγή του Κ.Θ.Β.Ε., την οποία το θεατρόφιλο κοινό του δήμου Νεάπολης-Συκεών θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει σε πανελλήνια πρεμιέρα, με πολύ χαμηλό αντίτιμο, προτού στη συνέχεια περιοδεύσει στους δήμους της περιφέρειας. Χάρη στη διευρυμένη συνεργασία του δήμου με την κρατική σκηνή της βόρειας Ελλάδας, «Οι Ηλίθιοι» του Νηλ Σάιμον θα φιλοξενηθούν στο Κλειστό Δημοτικό Θέατρο Συκεών για τρεις παραστάσεις, και συγκεκριμένα: Παρασκευή 9, Σάββατο 10 και Κυριακή 11 Φεβρουαρίου 2018.

Επιπλέον, στο πλαίσιο του πετυχημένου πρωτοποριακού προγράμματος θεατρικής παιδείας και αγωγής του δήμου σε συνεργασία με το Κ.Θ.Β.Ε., «Οι Ηλίθιοι» θα παρουσιαστούν στο ίδιο Θέατρο, σε εννέα πρωινές παραστάσεις με δωρεάν είσοδο για μαθητές των Γυμνασίων και Λυκείων του δήμου. Πρόκειται για μία πρωτοποριακή ιδέα του δημάρχου Νεάπολης-Συκεών σε αγαστή συνεργασία με το ΚΘΒΕ που υλοποιείται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, σύμφωνα με το οποίο13.000 μαθητές και πλέον όλων των σχολείων του δήμου, από το Νηπιαγωγείο μέχρι και το Λύκειο, παρακολουθούν δωρεάν θεατρικές παραστάσεις του ΚΘΒΕ στους χώρους του Θεάτρου, αλλά και υποδέχονται ειδικές παραστάσεις του Θεάτρου στις σχολικές τους αίθουσες και μυούνται στο μαγικό κόσμο του θεάτρου, με τα έξοδα να καλύπτονται εξολοκλήρου από τον δήμο.

«Χιλιαπλάσια τα οφέλη…»

«Αμετανόητοι υπέρμαχοι της θεατρικής παιδείας και αγωγής, σταθερά προσηλωμένοι στην πολιτιστική αποκέντρωση, συνεχίζουμε τα ‘‘Μερκούρεια’’, ενδυναμώνουμε τη Μαθητική Θεατρική Συνάντηση και επενδύουμε στη νέα γενιά, φέρνοντας την Παιδεία στον Πολιτισμό και τον Πολιτισμό στην Παιδεία», σημείωσε ο κ. Δανιηλίδης, τονίζοντας ότι «σπέρνουμε σπόρους, βλέπουμε αποτελέσματα και περιμένουμε ακόμα περισσότερα».

«Είμαστε περήφανοι που τα προγράμματα θεατρικής αγωγής και παιδείας αποτελούν μεγάλα από τα μεγάλα έργα του δήμου μας. Άυλα έργα, που δεν φαίνονται και δεν εντυπωσιάζουν, αποτελούν, όμως, τη μεγάλη μας επένδυση», υπογράμμισε ο δήμαρχος. «Επιλέγουμε συνειδητά να υλοποιήσουμε μία παιδική χαρά ή ένα πεζοδρόμιο λιγότερο το χρόνο, προκειμένου να προσφέρουμε ουσιαστικό πλούτο στη νέα γενιά, ισχυρή παρακαταθήκη για το μέλλον τους. Και τα οφέλη απ’ αυτήν την επένδυση είναι χιλιαπλάσια», πρόσθεσε ευχαριστώντας τη διοίκηση, τη διεύθυνση και όλα τα στελέχη του Κ.Θ.Β.Ε..

«Χαίρομαι που αυτή η συνεργασία μας συνεχίζεται και διαρκώς διευρύνεται. Νομίζω ότι θα συνεχίσουμε έτσι και με άλλους δήμους που θα ακολουθήσουν το παράδειγμα του δήμου Νεάπολης-Συκεών. Ήδη υπάρχει μια αντίστοιχη αλλά μικρότερη συνεργασία με το δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη και συζητούμε με άλλους δήμους. Νομίζω ότι τώρα που ‘‘Οι Ηλίθιοι’’ θα πάνε στα δημοτικά θέατρα θα γίνει ακόμη πιο ζεστή η σχέση μας με τους δήμους, θα δουν ότι είναι πολύ σημαντικό το θέατρο στη γειτονιά τους, και ακόμη πιο σημαντικό το θέατρο να πάει στα σχολεία», σχολίασε ο Γιάννης Αναστασάκης απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

«Οι Ηλίθιοι»

«Οι Ηλίθιοι», που ανεβαίνουν σε σκηνοθεσία του Γρηγόρη Παπαδόπουλου, αποτελούν μια ρομαντική κωμωδία που παίζεται με μεγάλη επιτυχία σε όλες τις σκηνές του κόσμου. Πρόκειται για ένα έργο που σατιρίζει τα κοινωνικά ήθη και τα πολιτικά συστήματα του 20ου αιώνα γραμμένο από τον σπουδαίο και πολυβραβευμένο Αμερικανό θεατρικό συγγραφέα και σεναριογράφο Νηλ Σάιμον.

«Δεν είναι μόνο μια ρομαντική κωμωδία, αλλά και μια πολύ δυνατή σάτιρα για αυτό που ζούμε και σήμερα στον 21ο αιώνα παρότι γράφτηκε μέσα στον 20ο αι. από έναν σπουδαίο και πολυβραβευμένο συγγραφέα τον Νίλ Σάιμον. Θέλουμε το έργο να πάει σε κάθε γειτονιά των δήμων της πόλης, ξεκινώντας από τις Συκιές, και όλοι οι πολίτες να χαρούν μαζί μας ένα έργο που έχει πολλά να πει», ανέφερε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ μιλώντας για την παράσταση, με τον παραβρισκόμενο σκηνοθέτη Γρηγόρη Παπαδόπουλο και τους πρωταγωνιστές Τάσο Πεζιρκιανίδη, Έκτορα Καλούδη, Γιολάντα Μπαλαούρα και τον Κωστή Ραμπαβίλα να αναφέρονται στο έργο με περισσότερες λεπτομέρειες.

Όπως σημειώνει ο σκηνοθέτης του έργου, «με τους ‘‘Ηλίθιους’’, ο διάσημος Αμερικανός συγγραφέας Νηλ Σάιμον δημιουργεί έναν φαινομενικά αφελή κωμικό μύθο, για να σατιρίσει τα στερεότυπα και τις προκαταλήψεις της θρησκόληπτης και οπισθοδρομικής αμερικανικής κοινωνίας, που τόσο καλά γνώριζε, αλλά και για να καυτηριάσει την αρνητική της αντίδραση μπροστά στην έλευση του νέου, του διαφορετικού, του ‘‘επιστημονικού’’. Νιώθεις ότι η γραφή του είναι αυτόματη, καθαρό απόσταγμα της πολύχρονης εμπειρίας του. Διαβάζοντας το έργο ξανά και ξανά, αρχίζεις να ανακαλύπτεις το βιτριολικό του χιούμορ. Την αισθητική των Monty Python, τα σχόλια από το Muppet Show, την άγρια σαγήνη της Οικογένειας Άνταμς και όλα τα αδιέξοδα της Μέρας της Μαρμότας. Αναγνωρίζεις ακόμα και στοιχεία από το έργο του Σαίξπηρ».

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ: Μετάφραση: Ερρίκος Μπελιές, Σκηνοθεσία: Γρηγόρης Παπαδόπουλος, Σκηνικά-Κοστούμια: Χρύσα Σερδάρη, Μουσική: Κωστής Βοζίκης, Χορογραφία-Κίνηση: Κωνσταντίνος Γεράρδος, Φωτισμοί: Δήμητρα Αλουτζανίδου, Βοηθός Σκηνοθέτη: Μαρία Μπαγανά, Β΄ Βοηθός Σκηνοθέτη: Κωνσταντίνα Βαΐτση, Βοηθός Σκηνογράφου-Ενδυματολόγος: Σοφία Πασιά, Φωτογράφιση παραγωγής: Τάσος Θώμογλου, Οργάνωση παραγωγής: Αθανασία Ανδρώνη.

ΠΑΙΖΟΥΝ ΟΙ ΗΘΟΠΟΙΟΙ: Έκτωρ Καλούδης (Δικαστής), Γιάννης Μαστρογιάννης (Γκρέγκορ Γιουσέκεβιτς), Γιολάντα Μπαλαούρα (Λένυα Ζουμπρίτσκι), Κλειώ-Δανάη Οθωναίου (Σοφία Ζουμπρίτσκι), Ρούλα Παντελίδου (Μνίσκιν), Τάσος Πεζιρκιανίδης (Σνέτσκυ), Κωνσταντίνος Ραμπαβίλας (Λέων Τολτσίνσκυ), Πολυξένη Σπυροπούλου (Γιέντσνα), Βασίλης Σπυρόπουλος (Δρ. Ζουμπρίτσκι), Γιάννης Τσάτσαρης (Σλόβιτς).

kthve-ilithioi 1.JPG

Πληροφορίες

- ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ: Παρασκευή 9 & Σάββατο 10 Φεβρουαρίου 2018 – 9 μ.μ. / Κυριακή 11 Φεβρουαρίου 2018 – 7 μ.μ.
- ΘΕΑΤΡΟ: Κλειστό Δημοτικό Θέατρο Συκεών (Ρ. Φεραίου και Μεγάρων 16, Συκιές)
-ΤΙΜΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟΥ: 6 ευρώ

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος | www.ntng.gr | Τ. 2315.200200
ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ: Εκδοτήρια ΚΘΒΕ | www.ntng.gr | Τ. 2315 200 200 & www.viva.gr