Συνολικά 250 προσκλήσεις εισόδου θα διατεθούν δωρεάν για την μουσικοθεατρική παράσταση "O Γκάτσιος που αγάπησα" με τον Μανώλη Μητσιά και την Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, που έγινε sold out τον περασμένο χειμώνα και γέμισε το Ηρώδειο.

Η παράσταση εντάσσεται στη σειρά εκδηλώσεων "Δευτέρες της Νύχτα στο ΑΠΘ" και αποτελεί ένα αφιέρωμα από καρδιάς στον ποιητή των τραγουδιών και μέσα από αυτό μία ολοκάθαραρη μουσική διαδρομή στην ιστορία και τον πολιτισμό της νεότερης Ελλάδας. Θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου στις 20:00, στην αίθουσα τελετών του ΑΠΘ.

Oι προσκλήσεις θα διατεθούν από αύριο, Τετάρτη 29/11/2017 από τις 9:00 το πρωί μέχρι τις 14:00, έως εξάντλησής τους, από το ισόγειο του κτιρίου Διοίκησης «Κ. Καραθεοδωρή» -Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων, στην Πανεπιστημιούπολη. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Οι στίχοι του Νίκου Γκάτσου, του ποιητή που έδωσε τον κανόνα του καλού ελληνικού τραγουδιού και που αγαπήθηκε όσο λίγοι ομότεχνοί του, θα πλημμυρίσουν τη σκηνή της Αίθουσας Τελετών του ΑΠΘ, με τις μελωδίες των Μάνου Χατζιδάκι, Μίκη Θεοδωράκη, Σταύρου Ξαρχάκου, Δήμου Μούτση, Λουκιανού Κηλαηδόνη και Ηλία Ανδριόπουλου. ‘‘Μη μου χτυπάς τα μεσάνυχτα την πόρτα”, “Ο Γιάννης ο Φονιάς”, “Τ΄ Αστέρι του Βοριά”, “Αθανασία”, “Κεμάλ”, “Αύριο πάλι”, “Ραλλού”, “Άσπρη μέρα και για μας”, “Χάρτινο το Φεγγαράκι”, “Αθήνα”, “Ηταν καμάρι της αυγής” είναι μερικοί μόνο από τους τίτλους των υπέροχων τραγουδιών που θα ακουστούν τη Δευτέρα το βράδυ στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο.

O αξεπέραστος Μανώλης Μητσιάς συναντιέται στη σκηνή με την Καρυοφυλλιά Καραμπέτη που απαγγέλλει στίχους του ποιητή και τραγουδά για πρώτη φορά επί σκηνής. Και οι δυο μαζί αποδίδουν και αναδεικνύουν τον πλούτο συναισθημάτων, εικόνων και χαρακτήρων που ο Γκάτσος χώρεσε σ’ αυτή τη σύντομη τέχνη που λέγεται τραγούδι.

Ανάμεσα στα τραγούδια θα ακουστούν κείμενα σε επιμέλεια Αγαθής Δημητρούκα. Πρόκειται για κείμενα ανθρώπων του πνεύματος, που κρατούν, όπως κι ο Γκάτσος, με το έργο τους τη συλλογική μνήμη ζωντανή και το «σκηνικό» μας όρθιο.

Στη Συνέντευξη Τύπου, που πραγματοποιήθηκε σήμερα, στην Αίθουσα της Συγκλήτου του ΑΠΘ, η Αντιπρύτανις Ακαδημαϊκών και Φοιτητικών Θεμάτων του ΑΠΘ, Καθηγήτρια Αριάδνη Στογιαννίδου τόνισε ότι «είμαι περήφαμνη που το ΑΠΘ παρουσιάζει καλλιτεχνικά έργα πανελλήνιας εμβέλειας».

Ο Αντιπρύτανης Οικονομικών του ΑΠΘ, Αν. Καθηγητής Νικόλαος Βαρσακέλης αναφερόμενος στον κ. Μητσιά και την κα Καραμπέτη έκανε λόγο για δύο εμβληματικές καλλιτεχνικές προσωπικότητες ενώ για τον κ. Γκάτσιο τόνισε ότι επηρέασε την πνευματική ζωή της χώρας μετά τον Β' Παγκόσμιο πόλεμο.

Από την πλευρά του, ο ερμηνευτής των τραγουδιών του Νίκου Γκάτσου, Μανώλης Μητσιάς, σημείωσε ότι είναι μεγάλη τιμή που το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης δίνει την ευκαιρία να παρουσιάσουμε τον Γκάτσιο σημειώνοντας πως η αγάπη του κόσμου είναι φανταστική.

Τέλος, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτισμού και Επικοινωνίας του ΑΠΘ, Καθηγητής Σπύρος Βούγιας ανέφερε ότι με την παράσταση συνδυάζονται τρεις τέχνες, η ποίηση, η μουσική και το θέατρο.

Ιnfo:

Συντελεστές της παράστασης:

Αγαθή Δημητρούκα: επιμέλεια

Αχιλλέας Γουάστωρ: πιάνο-ενορχηστρώσεις

Ηρακλής Ζάκκας: μπουζούκι-μαντολίνο

 Πληροφορίες για το κοινό στα τηλ. 2310 991313, 991346 (δεν γίνεται κράτηση θέσεων τηλεφωνικά).